Korkmaz Kesik

İŞKUR Müdürü Ayhan Tozan, Yenipazar’da sözleşmesi feshedilen orman işçileri hakkında açıklamalarda bulundu. Mayıs ayı sonunda Orman İşletmeleri Müdürlüğü ile İş Kur arasında yapılan Toplum Yararına Projesi (TYP) kapsamında 6 aylık sözleşmeyle işe alınan işçilerin sözleşmesi feshedilmişti. 6 aylık projenin 3 ayda bitmesinin ardından sözleşmelerinin feshedilen 19 orman işçisi duruma isyan etmişti.

Olay ile ilgili görüşlerini aldığımız İşkur Müdürü Ayhan Tozan, Orman İşletmeleri Müdürlüğü’nün ön gördüğü orman işinin bitmesinden dolayı sözleşmenin feshedildiğini belirtti. Orman işçilerinin Toplum Yararına Projesi kapsamında işe alındığını belirten Tozan, işverenin kendileri olmadığını işveren iş bitti dedikten sonra kendilerinin bir müdahalede bulunamayacaklarını kaydetti.

Orman İşletmeleri Müdürlüğünün sözleşmeyi feshetmesinin doğru olduğunu söyleyen Tozan, bunun kamu kaynaklarının etkin kullanılması amaçlı yaptığını söyledi. Sözleşmeleri feshedilen işçilerin Eylül ayında programdan tekrar yararlanabileceğini ifade eden Tozan, konuşmasında şunları aktardı:

“19 kişinin iş haddinin fes edildiği doğru ama oradaki yetkili gerekli açıklamayı yapmış. Diyor ki, ‘artık verecek işim kalmadı.’ Yani iş yoksa ne yapacağız? Sorun onların sorunu, bizim değil. Kurum ile ilgili herhangi bir sıkıntı yok. Daha önceden dört kişinin iş akdi fes edildi. Büro hizmetlerini kullanıyorlardı, iki kişi çıkacaksınız dedik, çıkmadılar fes edildi.

Toplum Yararı Projesi gayet özel ve istisnai proje. Hangi amaçla imzalandıysa o amaçla yürütülecek, onun dışına çıkmayacak. Kurum yetkilisi açıklama yapıyor diyor ki, ‘Arazi aracı yok, götüremiyoruz.’ Alt bölümler bitmiş artık üst kesimler kalmış. Arazi aracı yoksa nasıl çıkaracak işçileri?

İşveren kişi, ‘iş bitti’ dediyse bitmiştir. Tabi oradaki işveren yapacak işi mi kalmadı, veya bunları yaptıramıyor. Bitti dedi mi biter. Kamu kaynaklarının etkin kullanılması lazım. Oradaki arkadaşta doğrusunu yapmış, çünkü iş verilmediği halde oturtturamazsınız işçileri. Oraya aktarılan kaynak, Bilecik için kullanılmayacak anlamına gelmez. Oradaki artan miktar okullarımızda kullanılır.

Toplum yararı projesinde bir kişi aynı yıl içinde en fazla 9 ay faydalanabilir. Diğer işletmelerde fazla çalışan Eylül ayında eğer sisteme girerse az çalışacak. Yeniden başvuru yapabiliyor. Herhangi bir sıkıntı yok. Eğer kendileri devamsızlık etseydi veya kendi kusurundan dolay işten atılsalardı o zaman 24 ay boyunca programdan faydalanamayacaktı ama şu anda öyle bir durum söz konusu değil. Tekrar Eylül ayında Toplum Yararı Projesi gelirse yine oraya müracaatlarını yapabilirler. Bizim mevzuatımız açısından herhangi bir sıkıntı yok.”

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim