Kıymet Aslan- Türkiye'de evli çiftlerin birlikte yaşadığı konutların tapuları bundan sonra bir kişinin değil, “aile”nin üzerine kayıtlı olacak. 
2001 yılında çıkarılan 4721 sayılı  Türk Medeni Kanunun ilgili maddeleri, bir takım değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklerin 17 Ağustos 2013 tarihinde uygulamaya girdiği öğrenildi.
Artık eşin talebi ile 'Aile Konutu Şerhi' koydurmak isteyen vatandaşlar Tapu Sicil Tüzüğüne göre tapu müdürlüklerine "Bu konut sadece kocamın değil, aile konutu" şerhini koyduracak. Böylece eşinin rızasını almadan kimse ev satamayacak. Aile konutu şerhi, tapuda evin sahibi olan tarafın eşinden izinsiz konutu satmasını engellemek ya da eşlerin "Bu ev benim" diyerek diğerini evden kovmasını önlemek için mahkeme kararıyla uygulanıyor.
17 Ağustos 2013 tarihinde yürürlüğe giren 'Aile konutu şerhi için merkezi nüfus idaresi sisteminden veya nüfus müdürlüğünden alınan yerleşim yeri belgesi ile medeni hâli gösterir nüfus kayıt örneği' ve Nüfus Cüzdanı ile birlikte Tapu Müdürlüğüne müracaatları ile harç ve döner sermaye ücreti ödemeden şerh koydurulabilmesi işlemiyle yeterli olacak, şerhler için aranacak belgelerin azaltılmasıyla daha da kolaylaştırıldı.  
Böylelikle, tapu üzerine kayıtlı olan kişi, eşinin rızasını almadan evi satamayacak ve ipotek ettiremeyecek. 
Bilecik Tapu Sicil Müdürlüğü ve Kadastro Müdürü Mustafa Yiğit konuya ilişkin gazetemize yaptığı açıklamasında, “ 4721 sayılı  Türk Medeni Kanunun ilgili maddeleri gereğince,malik olmayan eşin talebi ile 'Aile Konutu Şerhi' koydurmak isteyen vatandaşlarımız,17.08.2013 tarihinde yayımlanarak değiştirilen  Tapu Sicil Tüzüğünün 49.maddesinin bendinde belirtilen 'Aile konutu şerhi için merkezi nüfus idaresi sisteminden veya nüfus müdürlüğünden alınan yerleşim yeri belgesi ile medeni hâli gösterir nüfus kayıt örneği' ve Nüfus Cüzdanı ile birlikte Tapu Müdürlüğüne müracaatları ile harç ve döner sermaye ücreti ödemeden şerh koydurabileceklerdir.
Bunun sonucunda; Aile konutu şerhi konulan konut ve meskenlerin kayıt malikleri ,lehine aile konutu şerhi koyduran eşinin muvafakatini almadan herhangi bir (satış, ipotek gibi)  tasarrufta bulunamayacak.
Görev yaptığım süre içinde  3 kişinin müracaattı ile 3 adet Aile Konutu şerhi konulmuştur.
Aile konutu şerhi koydurmak isteyen vatandaş-larımızın yukarıda belirtilen belgeleriyle Müdürlüğümüze müracaat etmeleri halinde lehlerine 'Aile Konutu' şerhi koydurabileceklerdir.”dedi.
Editör: TE Bilişim