Bilecik’te mecburi görev süresini tamamlayan doktorların vakit kaybetmeden başka illere gitmeleri, ilimizin sağlık alanındaki önemli sorunlarından birini oluşturuyor. Tecrübe kazanan doktorların ilimizden ayrılması ve yerlerine tecrübesiz doktorların gelmesi sonucunda vatandaşlar sağlık hizmetini istenilen seviyede alamıyorlar. Zaman zaman gündeme gelen bu sorunun çözümü için siyasiler ve yetkililer bu güne kadar somut bir adım atmazken, konuyla ilgili ilk ciddi girişim bizzat doktorlardan geliyor. İlimizde görev yapan doktorlar bir yapı kooperatifi kurmayı ve meslektaşlarını Bilecik’te ev sahibi yaparak burada daha uzun süre hizmet yapmalarını sağlamayı planlıyorlar.

Kooperatif kurulması yönündeki fikrin sahibi 112 Başhekimi Dr. Ali Kaya, benzer bir uygulamanın Kütahya’da yapıldığını ve başarılı olduğunu belirterek meslektaşlarına sosyal medya hesabı üzerinden şu çağrıda bulundu:

“Değerli mesai arkadaşlarım, Bilecik’e atanan sağlık personellerimiz mecburi hizmeti bitince yüksek ihtimalle gidiyor. Bu da sağlık sistemi için bir sorun teşkil ediyor. Sağlık personellerimizin başka illere tayinlerini azaltmak için yatırıma teşvik edeceğiz. Gördük ki, yatırım yapan, ev alan personellerimiz ya tayin istemiyor ya da daha geç istiyor. Bu sebepten Yapı Kooperatifi kuruyoruz. Böylelikle personelimiz Bilecik’imize yatırım yapmış olacak.

Neden kooperatif? Kooperatifteki öncümüz Kütahya UMKE ekibimizin kurduğu PADOK evleridir. Lüks evleri yarı fiyatına mal edip bir de katılım bankasından 2 yıl faizsiz kredi imkanı sağlanmış. PADOK kooperatifi gibi bir katılım bankası ile anlaşacağız. Kooperatife katılmak isteyen üyemiz banka ile görüşecek, anlaşacak. Banka tüm parayı kooperatifin hesabında blokeli bekletecek. İnşaat sözleşmeye uygun bir şekilde ilerledikçe kademe kademe blokeli para firmaların hesabına havale edilecek. Etkili bir yöntem.”

Bilecik halkının sağlık hizmetlerinden en iyi şekilde faydalanması için mevcut doktorlarımızın ilimizde hizmet vermeye devam etmelerini sağlamak büyük önem taşıyor. “Bilecik’in beyin göçü” olarak nitelenebilecek bu duruma karşı, sağlık personeline daha iyi yaşam standartları sunmak gerekiyor. İstanbul, Bursa ve Eskişehir gibi büyük illere yalnızca birkaç saat uzaklıkta olan Bilecik, yaşam kalitesini yükselten doğru projelerle bir cazibe merkezi haline gelebilir. Yetişmiş sağlık personelinin ilimizde yatırım yapmasını ve daha uzun süre hizmet vermesini hedefleyen bu çözüm önerisi, şimdiye kadar bu soruna karşı ortaya atılan en somut öneri olarak dikkat çekiyor. İlimizin sorunlarına duyarsız kalmayan ve çözüm üreten doktorların bulunması da kamuoyu tarafından takdirle karşılanıyor.

Editör: TE Bilişim