Hasan Güner

Bilecik Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği üyeleri, kahvaltıda bir araya geldi.
Kahvaltıya, oda yönetimlerinin yanı sıra Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı ve esnaflar da katıldı. Odaların birlik ve beraberlik içerisinde olması amacıyla düzenlenen kahvaltıda, yeni perakende yasasıyla alakalı bilgilendirmede bulunuldu.
Bilecik Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Halit Gölcan, yaptığı konuşmada şu bilgileri verdi:
“Esnafımızın ve sanatkarlarımızın büyük önem verdiği 20 yıldır ülkemizin gündeminde bulunan teşkilatlarımızın da büyük uğraş verdiği ve umutla beklediğimiz 6585 Sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun 14 Ocak 2015 tarihinde TBMM’de kabul edilmiş ve 29 Ocak 2015 tarihli ve 2951 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile Perakende sektörüne yönelik olarak bir takım düzenlemeler yapılmıştır.
Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da perakende işletmelerin açılış, faaliyet ve denetimleri ile bunların birbirleri, üretici ve tedarikçilerle olan ilişkileri düzenlenmiş, kanunun uygulamasında Bakanlık, yetkili idare ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının görev, yetki ve sorumlulukları belirlenmiştir.
Esnaf ve sanatkarlarımızın oda ve sicil kayıtları sırasında sorun olan 5362 Sayılı Kanun, tabii odalarımızın üye kaybetmesine ve dolayısıyla haksızlığa yol açan, teşkilat yöneticilerimizi zor durumda bırakan ve yıllardır çözümü için çaba gösterdiğimiz ustalık belgesi sorunu ile hafta tatili ruhsat harçlarına ilişkin olarak esnaf ve sanatkarlarımızın yaşadığı mağduriyet de yine bu kanunla ortadan kaldırılmıştır.
Buna göre, ustalık belgesi o mesleği bizzat icra edenlerden istenecek, işyeri açılırken sicil ve odaya kayıt sırasında ustalık belgesi veya muadili belgeler istenilmeyecektir.
Hafta tatili hakkında kanun hükümleri, esnaf ve sanatkarları da içine alan perakende işletmeler için uygulanmayacak, dolayısıyla esnaf ve sanatkarlarımız hafta tatili ruhsatı ve harçları ile ilgili yükümlülüklerden kurtulacaktır.
Bilanço usulüne göre defter tutma hadleri, alım satımla uğraşanlar yıllık alış tutarı 160,000 TL satış tutarı yıllık 220,000 TL’yi, gayrisafi iş hasılatı 88,000 TL’yi, hem alım-satım hem de hizmet işlerini birlikte yapanların, iş hasılatının 5 katı ile yıllık satış tutarlarının toplamı 160,000 TL’yi geçenler, 2016 yılında birinci sınıf defter tutacak.
Basit usulde ise kiralamış oldukları kira bedeli yıllık 4,000 TL’yi geçerse 2016 yılında gerçek usulde vergiye tabi olacaktır.
5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu’nun 68. Maddesi esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı iken, daha sonraki yıllarda yıllık alış veya satış tutarları ya da gayrisafi iş hasılatı, esnaf ve sanatkar sayılma hadlerini aşanlar kendileri istemedikçe ticaret siciline ve dolayısıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki odalara kayda zorlanamazlar. Ancak yıllık alış veya satış tutarları ya da gayrisafi iş hasılatı, esnaf ve sanatkar sayılma hadlerinin altı katını aşanlar Ticaret Odalarına siciline kayıt olmak zorundadır.
Diğer bir husus, mesleği bırakmış veyahut esnaflığı sona erecek esnaflarımıza faizsiz kredi verilecek. İkinci bir konu, 3 senelik ustalık belgesi olup da yeni işyeri açacak olanlara faizsiz kredi vereceğini Başbakanımız müjdeledi. Bununla ilgili de gerekli belgeler bize geldikten sonra esnafımıza açıklayacağız.
Daha başka bir konu, yeni açılacak ya da açılmış AVM’lerde %5 küçük esnafımıza işyeri açmaları için yer verilecek. Bu yerle ilgili de normal fiyatının dörtte biri kadar aşağısında ücret alınacak. Ayrıca yine mesleği bırakmaya yüz tutan esnaflarımıza çok düşük bir ücretle bu açılacak AVM’lerde binde beş oranında yer verilecek. Bunlarla ilgili hükümetimize başbakanımıza bu çıkardığı yasalarla ilgili teşekkür ediyorum. Güzel bir yasa çıktı gerçekten inşallah esnafımız için hayırlı uğurlu olur.”
Gölcan’ın ardından katılımcılara hitap eden Bilecik Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Süleyman Kıral da yaptığı konuşmada, “Her zaman her konuda sizin odalarınızın üyeleri olan esnaf ve sanatkarların her konudaki ihtiyaçlarını kanunlar çerçevesinde, sigorta, vergi dairesi ve diğer kamu kuruluşları arasında köprü vazifesi görmüştür. Bu her zaman böyle devam etmiştir, bundan sonra da devam edecektir. Meslektaşlarımız her gün çıkan ve çıkmaya devam eden yasalar, tebligat ve yönetmelikleri günü gününe takip etmektedir. Bu yasalar çerçevesinde de sizlere en iyi hizmeti verme çabası içerisinde oluyoruz. Yoğun yasa ve tebliğ değişliklerinin olduğu bir dönemde iş yükünden bunalan bir meslektaşımıza dünyaya bir daha gelirsen ne olursun demişler o da imam olurum demiş. Niye demişler onların kanunu bir tane ve bir daha değişmiyor demiş.” dedi.
Son olarak konuşan Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı ise, şu cümleleri aktardı:
“Öncelikle haftanın ilk gününde güzel bir toplantıda sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Hayırlı haftalar temenni ediyorum. Esnaf gerçekten bir toplumun en dinamik birimi. Toplumun sinerjisi toplumun enerjisi ve toplumu kaynaştıran dinamiklerden birisi. Maalesef günümüzdeki dejenerasyonlarla esnafımız ciddi kan kaybetti. Aynı zamanda tabii ki esnafımız geleneklerimizin de devamı noktasında önemli bir unsurdur. Dünya üzerindeki gelişmeler büyük kuruluşlar şirketleşmeler AVM’lerin oluşması Bilecik’imizde de Türkiye’mizde de ve dünyanın birçok yerinde de esnaflarımızı mahallelerimizde bizlere yıllarca hizmet veren bakkalımızdan tutalım da ayakkabımızla diğer imalat sektöründeki esnaflarımızla daha hoyrat bir toplum oluyoruz. Eskiden olan o güzellikleri özellikleri istediğimiz gibi yaşatamıyoruz. Ekonomik anlamda rahatlığın da getirmiş olduğu belirgin etkiler etkenler de bunun içerisinde var. Ama esnaf odaları olarak ben 11 yıllık bir belediye başkanı olarak gerçekten ciddi bir sorundu, ustalık belgesi olayı, belediye olarak bizim de çok arada kaldığımız bir işti. Esnafımız esnaf odasına kaydolmak istiyor, aklına gelmiş, imkanları oluşmuş bir işyeri açacak. Ama ona ilişkin de kısa süreli bir ustalık belgesi de alması mümkün değil. Olmayınca da tabii zaman da onun için çok önemli, ticaret odasına geçiş yapılıyor. Ondan kaynaklanan aslında konumu durumu esnaf odasına uygun, ticaret odasında da konumu durumu itibarıyla aslında kendisini de ifade etmesi de oldukça zor olacak bir durumda oluyordu. Hükümetimiz 29 Ocak’ta yürürlüğe giren 6585 sayılı yasayla bunları düzenledi ve özellikle son zamanlarda yapılan güzel işlerden bir tanesi de artık kaybolmaya yüz tutmuş meslek gruplarına yönelik olarak verilecek esnaf kredileri bence son derece önemli. Bunları herkes kendi meslek grubunda daha geleneksel motiflerimizi yaşatacak iş kollarının açılmasına ilişkin olarak katkı sağlarsa, bunlara ilişkin yeniden açılımlar günümüz şartlarına uyarlayarak bunların tasarımları diğer şeyleri yapılırsa hem geçmişle gelecek arasında ciddi bir bağ kurulmuş olur hem de bu meslek dallarımız da gerçekten bu noktada yaşamalarına devam etmiş olur.”

Editör: TE Bilişim