Bilecik Sınırlı Sorumlu Esnaf Kefalet Kooperatifi mali genel kurul toplantısı, 226 üyesinden 88 kişinin katılımıyla Kooperatif binalarında gerçekleşti. Toplantıya Marmara Bölge Birliği Başkan Yardımcısı, Bursa Yıldırım Esnaf Kefalet Kooperatif Başkanı Murat Özkarayurt, Kütahya EKK Başkanı Enver Erdoğan, Marmara Bölge Birliği Müdürü Habip Ereselli, ADD Başkanı Fevzi Köse,  Halkbank Şube Müdürü Fatih Özyer, Müdür yardımcısı Muhammet Akkaya, Bilecik Ticaret İl Müdürü Şinasi Balta, Pazaryeri, Gölpazarı, Bozüyük Esnaf Kelafet Kooperatif Başkanları, ve kooperatif üyeleri katıldı. Toplantı da yer alan 8 gündem maddesi oy birliğiyle kabul edildi.



OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantıda birinci gündem maddesi olan Esnaf Kefalet Kooperatifinin 2013 yılı çalışmaları, denetim kurulu ve hesap raporları oybirliğiyle kabul edildi. İkinci gündem maddesi olan yönetim ve denetim kurullarının ayrı ayrı ibrası okunarak oy birliğiyle kabul edildi. Diğer gündem maddeleri olan 2014 yılı denetim kurulu üyeleri ile denetim kurulu üyelerinin aylık ücret ve huzur hakları ve yollukların belirlenmesi oy birliğiyle kabul edildi. Bilecik Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Halit Gölcan, Esnaf Kefalet Kooperatifinin kurucularını konuşmasına başlamadan önce rahmetle andı.


ESNAFIMIZIN YANINDAYIZ

Gündem maddelerinin ardından konuşma yapan Kooperatif Başkanı Halit Gölcan; “Ülkemizde yaşanan değişimler altında sosyal, ekonomik, siyasal, rakabet ve teknoloji gibi kontrolleri dışında oluşan şartlardan Esnaf ve Sanatkarlarımız olumsuz yönde etkilenmekte, işyerlerini ayakta tutabilmek için yoğun çaba sarf etmekteler. Esnaf ve Sanatkarlarımızın temsilcisi olarak ekonomik ve sosyal hayatımızda hak ettiği yeri alması için gerekli çalışmayı yaparak, sorunlarımızı üst kuruluşlarımızla ve yerel yönetimlerle iyi ilişkiler içinde olarak sürekli gündemde tutarak üyelerimizin sorunlarını çözmeye çalıştık.

Kooperatifimiz 11.500 TL bu yıl kredi dağıtmıştır. Faizlerimizden 1 yıllık %4, 5 yıla kadar olan faizlerimiz %5’tir. Diğer bankalardan kredi aldığınız zaman %20’leri geçmiş durumda. Neden fazla para ödeyelim. Esnaf Kefalet Kooperatiflerimiz onun için hepimize lazım. Diğer esnaf arkadaşlarımızın da buradan kredi kullanmalarını istiyoruz. 1 yıl içersinde 152 tane müracaat olmuş ve 152 müracaattan 1 tanesini red etmişiz. Onunda sebebi  borcunu düzenli ödemediği içindir. Diğer müracaatların hepsine kredi vermişiz. Bu yıl seçim yılı. Odalarımızın seçimleri var, kooperatiflerimizde seçimler var. Mahalli, belediye, muhtarlık, seçimlerimiz var. Bu seçimlerin sizlere hayırlı olmasını dilerim. Kooperatifimiz 1963 yılında kurulmuş.


Hepimiz esnafız büyük sıkıntılarımız var. Bu sıkıntılarımız içerisinde esnafımıza yönelik çıkan kanunlarımız var. Bu kanunlardan sıkıntı duymaktayız. İş yeri açma ruhsatlarımızı 600 TL yaptılar, Bilecik’i büyük iller arasına soktular. Bununla ilgili Belediye Başkanı Selim Yağcı ile görüşmelerim oldu. Kendilerine konuyu ilettim şuanda esnafımızdan bu 600 TL’yi almıyorlar. Ancak ilimizde  16 tane büyük marketler var bunlardan almaya başladılar. Maliye Bakanlığımız yetkilileri ile TESK Genel Başkanlığımız bir anlaşma yapmışlar onunda müjdesi geldi. İşyeri açma ruhsatlarının ücretlerini düşüreceklermiş.  Diğer bir sorunumuz iş riski var yanında 1 işçi çalıştıranlar iş riski yaptırmak mecburiyetindeler. Bunla da ilgili bir firma ile anlaştık, bir defaya mahsus olmak üzere 200 TL’ye yapacağız dediler ve bizde esnafımızı yönlendirdik. Bunların dışında İş Güvenliği Yasası çıktı buda berberlerimizi, kuaförlerimizi, oto lastik tamircilerimizi, matbaacılarımızı ilgilendiriyor. 3 sınıfa ayrıldı ve bunları da çok tehlikeli sınıfa soktular. Bunlarla da ilgili doktoru olan bir firma ile anlaşmaları gerekiyor ve yılık olarak 250 TL ücret isteniyor. Vermek çok zor esnafımız bağ-kurlarını ödeyemiyorlar, yanında çalıştırdıkları işçilerinin sigortalarını ödeyemiyorlar. Bununla ilgili de TESK olarak Genel Başkanımız Bendevi Palandöken bey dava açtı. İnşallah bunların da düzelmesini istiyoruz. Genel Başkan Yardımcım aynı zamanda bölgemizin başkanı Bahri Şallı’ya teşekkür ediyorum faizlerin artmamasını sağlayan, kooperatifimizle ilgili her türlü çalışmayı yapan kişidir.

 Kooperatifimizin amacı kooperatife ortak olan Esnaf ve Sanatkarlara mesleki faaliyetleri için gerekli krediyi sağlamak ve kefil olmaktır. Kooperatifimizin 2013 yılı sonu kullandırdığı plasman tutarı 11.516.606,40 TL’dir. Takip Oranımız Yıl sonu itibariyle %13.13 olup, yıl sonu aktif olan ortak sayımız 426 kişidir. Takip Oranımız yıl sonu itibariyle 13.13 buda güzel bir şey fakat kooperatiflerdeki sıralamaya göre biz 2. Kategorideyiz. Biz 2. Sınıf olduğumuz için 100 Milyar kredi alabiliyoruz. Otobüs ve Kamyoncu esnafımızın kamyon alım gibi kredilerinde 250 Milyar’a kadar kredi veriyoruz. İş yeri alımlarında 150 bin tl kredi veriyoruz. Bunların faizleri de düşük. Size güveniyoruz borçlarınızı gününde öderseniz bizimde takibimiz düşer bizde 1. Derecede bir kooperatif oluruz. 2013 yılında kooperatifimize 71 yeni ortak kaydedilmişti, yıl içinde kayıtlarını sildirdiği tespit edilen ortak sayımız 47 kişidir. Şahıs kredi limitimiz 100 Bin TL’dir. Tesis ve Tır Kamyon alıcısına kredi limitimiz 250 Bin TL’dir. Yıl sonu karımız 140.178,36 TL’dir. 2013 yılsonu kredi bakiyesi olan ortak sayısı 311 kişi olup ortalama kişi başı kredi tutarı 37.030,00 TL’dir.

Ülkemizde 900 Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kooperatifi bulunmaktadır. Sayın Ortaklarımız aldığınız kredi taksitlerini çoğunuz zamanında ödediğiniz için takip oranımızın düşük olması, kooperatifimizin başarısı ilklerde olması sizlerin sayesindedir. Kooperatifimizin işlerliğinde bizlere katkıları olan destek veren dostlarımıza başta TESKOMB Genel Başkan Vekili ve aynı zamanda Marmara Bölge Birliği Başkanı Bahri Şallı’ya, bağlı bulunduğumuz Marmara Bölge Birliği Yönetim Kurulu ve personeline olmak üzere herkese teşekkür ederim”diyerek kooperatif yönetimi olarak her zaman telefonlarının ve kapılarının açık olduğunu vurguladı. “Sorunlarınız, istekleriniz olduğu zaman her zaman arayabilirsiniz. Biz sizlere hizmet etmek için varız sizlerde bize gerekli desteği veriyorsunuz. İnşallah 2014 yılı esnafımıza bolluk, bereket getirir. Hepinize yönetim kurulu adına sevgi, saygılarımı iletiyorum.”dedi. . Dilek ve temennilerin ardından toplantı sona erdi. 

Editör: TE Bilişim