Eskişehir Bilecikliler Platformunun önceki gün Eskişehir’de verdiği yemek, çok sayıda hemşehrimizi bir araya getirdi. Eskişehir'de yaşayan Bileciklilerin bir araya gelerek kurduğu derneğin gecesine; Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi AVCI, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi NAYİR, Eskişehir Valisi Güngör Azim TUNA, Bilecik Milletvekili Yaşar TÜZÜN, Eskişehir Milletvekilleri Gaye USLUER ve Utku ÇAKIRÖZER, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz BÜYÜKERŞEN, Bilecik  Belediye Başkanı Selim YAĞCI, Eski Milletvekili ve Bakan Bahattin ŞEKER, Başbakan Başdanışmanı Fatih DUT, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç Bilecik TSO Başkanı Fevzi Uzun ve çok sayıda davetli katıldı.

NABİ AVCI: “BİLECİK’İN 2 DEĞİL 8 MİLLETVEKİLİ VAR”

Eskişehir Öğretmenevinde gerçekleşen gecede konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, birliktelikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve platforma her türlü desteği vereceğini söyledi. Bakan Avcı, Eskişehir ile Bilecik'in yakınlığına değinerek, “İlk takdimi yapan arkadaşımız Eskişehir ve Bilecik milletvekillerimiz diye takdim etti.


Bu da doğrusu hepimizin çok hoşuna gitti. Eskişehir'in 6 değil 8, Bilecik'in 2 değil 8 milletvekili var. Ayrıca kabinede Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile birlikte 2 Bilecikli daha var. Ben bu birlik ve beraberliğin hem Eskişehir’e hem de Bilecik’e yeni yeni katkılar getirmesine de vesile olmasını diliyorum. 2016 yılının hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmasının ardından salondan ayrılmak istediği sırada kendisine Eskişehir-Bilecik Banliyö hattı sorulması üzerine konuşan Büyüerşen'in, “Eskişehir ile Bilecik arasında Banliyö hattının yapılması benim yetkilerimi aşıyor. Sayın Bakanımız ve vekillerimiz buradalar ben bu teklifi destekleyerek protokol masasına havale ediyorum” şeklindeki konuşmasına ise Bakan Nabi Avcı şunları söyledi:  

“Biraz önce Yılmaz Büyükerşen'in protokol masasına havale ettiği işler tamam. Bizim işimiz zaten bu havaleleri alarak yerine getirmek. Onun için havalelerden gelen işler başımız gözümüz üstüne. Hep birlikte gereğini yapmak için 8 milletvekili ile canla başla çalışırız. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada birlik ve beraberlik içinde Bilecik'e ve Eskişehir'e hizmet ederiz inşallah." Yemekte konuşan Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı ise, "Birlik, beraberlik ve kardeşlik güzel şey. Gerçekten Bilecik büyük şehirler arasında sıkışmış bir yerleşim yeri.


Kurtuluş Savaşı sonrasında azalan nüfus, bu şehir ayağa kalkamaz diyerek daha güzel imkanları sunma noktasında farklı şehirlere göç etmişlerdir. Eskişehir'e, Bursa'ya, İstanbul'a ve Ankara'ya iş AŞ ve kendilerine güzel imkan bulmak için göç etmişlerdir. Bulundukları yerlerde de mekan tutmuşlar ve kendi toprakları olarak kabul etmişlerdir” dedi.
Bakan Avcı'nın konuşmasının ardından Karikatürist Ekrem Borazan, Bakan Avcı'ya, karikatürünün bulunduğu tabloyu hediye etti.

 YILMAZ BÜYÜKERŞEN: “PLATFORMUN GİDEREK BÜYÜYECEĞİNE İNANIYORUM”

Etkinliğe katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ise, “Bir beylikten, bir imparatorluğa gidişin temel toprakları, kaynağı. Beylik burada, daha sonra Söğüt, Bilecik, İznik derken 3 kıtaya yayılan koskoca devleti doğuran topraklar buralar. Bu platform geç kalmakla beraber, giderek büyüyeceğini düşüyorum” diye konuştu.

SELİM YAĞCI: “BİLECİK GİTTİĞİ HER YERE POZİTİF ANLAMDA KATKI SAĞLAYAN BİR ŞEHİR”

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı ise yaptığı konuşmaya “Öncelikle Eskişehir Bilecikliler Platformunun düzenlemiş olduğu bu özel ve güzel organizasyona hoş geldiniz, diyor. Hepinizi sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyorum.” ifadesiyle başlayarak, şunları söyledi:

“Bizler Bilecik'i, şöyle tarif ediyoruz;  Taşı Mermer, Toprağı Seramik, Yaprağı İpek Kuruluş ve Kurtuluşun Beşiği, Şeyh Edebali Diyarı, Osmanlı Toprağı ve Ertuğrul Sancağı Bilecik'ten, sevginin hoşgörünün başkenti Bilecik'ten, Yunus'un Şehri Eskişehir'e kucak dolusu selam ve sevgiler getirdik, lütfen kabul buyurun. Birlik ve beraberlik, kardeşlik gerçekten güzel şeyler. Bilecik büyük şehirler arasında sıkışmış bir şehir ve Kurtuluş mücadelesi yıllarında 3 kez yıkılıp yakılan bir şehir.

O dönemdeki 25 binlik nüfus savaş döneminde 4 binlere kadar düşmüş. Yani Bilecik'in nüfus yükselişi bu 4 bin üzerinden yeniden başlamış. Böyle zor ve sıkıntılı bir süreçten sonra yeniden ayakta tutunmaya çalışan Bilecik, o zamandan bu yana etrafındaki birçok metropol şehre ve hatta ülkemizin birçok köşesine göç etmek zorunda kalmış. Artık bulundukları yerleri kendi toprağı olarak kabul etmişler.


Sayın Başkanımızın ifade ettiği şekilde Eskişehir de bu önemli yerleşim yerlerinden birisi. Ama biz Bilecikliler olarak bu toprağın asıl sahipleri olarak gördüğümüzden gittiğimiz yerlerde böyle çok fazla azınlık psikolojisiyle bir arada olma geleneğini sergilemiyoruz. Ama günümüz dünyası, günümüz şehirleşme anlayışı birbirine benzeyen toplulukların daha fazla bir arada olması birbirine sahip çıkması gerekiyor. İşte bu düşüncelerden hareketle Eskişehir'de Yaşayan Bilecikliler Platformunun çok değerli yöneticileri ve siz değerli kardeşlerimiz, Eskişehir'de varlıklarını daha iyi gösterebilmek amacıyla böyle güzel bir geceyi organize ettiler. Tabi büyüğümüz, ağabeyimiz, gururumuz Nabi Hocamızın varlığı gecemize ayrı bir önem ve anlam katıyor. İnşallah biz birlik ve beraberliğin tohumlarının atıldığı ve bu hamurun yoğrulduğu topraklar olan Bilecikliler olarak bulunduğu her coğrafyada pozitif olmuşlardır ve o topraklara katkı sunmuşlardır. İnşallah bu birliktelikler devam eder. Bu organizasyonda emeği geçen bütün kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Bu geceye teşrifleri ile bizleri onurlandıran Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Nabi Avcı olmak üzere bütün valilerimize, belediye başkanlarımıza, dernek yöneticilerimize ve siz değerli konuklarımıza teşekkür ediyorum. Hep birlikte daha iyiye daha güzel ulaşmak temennisiyle hoşça kalın” ifadelerini kullandı.


BİLECİK BELEDİYESİ OTURAK HAVASI MEŞK EKİBİ GECEYE RENK KATTI

Birlik ve beraberlik duyguların en güzel şekilde yaşandığı programda, Bilecik Belediyesi personelinden oluşan Bilecik Belediyesi Oturak Havası Meşk Ekibi, geceye ayrı bir renk kattı. Bilecik yöresine ait eserleri seslendiren ekip, katılımcılardan büyük alkış aldı. Gecede ayrıca, yerel sanatçılar sahne alırken, Eskişehir Asarcıklılar Derneği ekibi, yöreye ait oyunlarını sergiledi. Bakan Prof. Dr. Nabi Avcı ve beraberindeki protokol üyeleri, seslendirilen türküleri ve sergilenen oyunları beğeniyle izledi. 

Editör: TE Bilişim