İstasyon Mahallesi’nde bulunan Devlet Demiryollarına ait eski lojman binalarında bir yıl önce başlayan çalışmalar son aşamasına geldi. Bursa merkezli Mersan Restorasyon firması tarafından yapılan restorasyon işleri ve çevre düzenlemesi sonrası tarihi binalar kendilerini göstermeye başladı. Devlet Demir Yolları tarafından yaptırılan yenileme çalışmalarının ardından lojmanlar Bilecik Belediyesi’ne kiralanacak ve misafirhane olarak kullanılacak.


Birbirinin aynı 2 binadan oluşan lojmanların her birinde 3’er odalı 2 ev bulunuyor. Yenilemenin ilk aşamasında binaların çatılarında bulunan kiremitler kaldırıldı ve çürümüş ahşap çatı zemini yerinden söküldü. Yapılan inceleme sonucunda binaların ahşap çatı iskeletlerinin sağlam olduğu belirlendi ve elden geçirildikten sonra kullanımına devam edilmesine karar verildi. Çalışmalar kapsamında, daha önce üzeri sıvayla kaplanan tuğla duvarların sıvaları sökülerek tarihi doku ortaya çıkarıldı.


Restorasyon çalışmalarının önemli bir bölümünü de çevre düzenlemesi oluşturuyor. Tarihi binaların çevresindeki duvarlar elden geçirildi, yollara kilitli taş döşendi ve sokak lambaları yerleştirildi. Bahçesine bir de otopark yapılacak olan tarihi evlerin yapım işlerinin tamamlanmasıyla birlikte peyzaj işlerine geçilecek. Yeşillendirilecek alanla birlikte tesis kullanıma hazır hale gelecek.

Editör: TE Bilişim