Hüseyin Çınar

Bilecik Bulaşıcı olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dr. Engin Sarıkaya, kanser hastalığında erken teşhisin önemine dikkat çekti. Sarıkaya,  27 kişide meme kanseri, 30 kadınımızda ise rahim ağzı kanser öncesi erken teşhiste bulunarak tedaviye başlanıldığını belirtti.

Kanser hastalığının son aşamaya gelmeden önce tedavisinin mümkün olabileceğini kaydeden Sarıkaya, erken teşhisin yapılamadığı zaman tedavinin zorlaştığını belirtti. Bilecik'te KETEM'e ilginin az olduğunu belirten Engin Sarıkaya , "evlere ateş düşmesin, çocuklarımız annesiz babasız kalmasın diye yaşı gelenlerin taramadan geçmesi gerekli” diyerek erken teşhisin önemine vurgu yaptı. Son aşamaya gelmeden fark edilen kanser tedavi edilebilir fakat son aşamadaysa gelişen tıbbın bile yapabileceği pek bir şey yok diyerek erken teşhisim önemine vurgu yaptı. Sarıkaya, verdiği bilgilerde şunları aktardı:

En çok akciğer ve meme kanseri görülüyor

 “Kanser dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan önemli bir toplum sağlığı problemidir. Bu çerçevede kanserden korunmak büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanserle mücadelenin en önemli ayağı olan KETEM (kanser erken teşhis, tarama ve eğitim merkezi) birimimiz 2009 yılından itibaren eğitimli personeliyle Bilecik halkına hizmet vermektedir.

Erken tanı amacıyla bugüne kadar meme kanserine yönelik 8000 mamografi çekimi, rahim ağzı kanserine yönelik 11000 sürüntü örneği (smear) ve kalın bağırsak kanserine yönelik 5000 GGT (dışkıda gizli kan) çalışılmıştır. Bunların neticesinde 27 kişide meme kanseri, 30 kadınımızda ise rahim ağzı kanser öncesi lezyon saptanarak vatandaşımıza erken dönemde teşhis konulması mümkün olmuştur. İlimizde en sık görülen kanser türleri ise: Akciğer, meme, kolorektal, cilt, prostat, kanserleri olmakla birlikte bu kanser türlerinin görülme sıklıkları Türkiye istatistiklerine benzer seyretmektedir.

Kanserden korunmanın yolları

Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda büyük oranda etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneşin zararlı ışınlarına maruz kalma gibi çevresel etkenleri kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir. Kanserin erken teşhisinde, kişilerin henüz hastalık belirti ve bulguları ortaya çıkmadan sağlık kuruluşlarına başvurmaları ve kendilerine uygun tarama programlarına dahil olmaları çok önemlidir.

Erken teşhis için yapılması gerekenler

Meme kanseri için 40 - 69 yaş aralığındaki kadınlarımız taramalarını (muayene ve mamografilerini) yaptırabilirler. Bu işlem 2 yılda bir tekrarlanmalıdır. Bağırsak kanserine yönelik olarak, 50-70 yaşlar arasındaki vatandaşlarımız dışkıda gizli kan testi ile yine ücretsiz olarak taranmaları sağlamaktadır.

Rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için 30-65 yaşları arasında devam edilen smear (sürüntü) testi programına 2014 yılı ağustos ayı itibariyle HPV-DNA testleri ilave edilmiştir. Bilecik'te yine bu yaş aralığındaki kadınlar HPV-DNA testlerini her 5 yılda bir KETEM'de ücretsiz yaptırabilirler.

Halkımız için önemli olduğunu düşündüğümüz kısımlardan bazıları ise tüm bu işlemlerin en fazla 10 dakika sürmesi, can yakıcı bir işlem olmaması, ücretsiz olması ve sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımızı da kapsamaktadır.

Bütün bu taramalar sayesinde bu üç kanser türünde de erken teşhis imkanları artacak ve hastalarımızda ciddi yan etkilere neden olan tedavilerin önüne geçilecektir. Kanserle mücadelede halkımızın kanser konusunda bilinçlendirilmesi için çalışmalarımıza 2015 yılında ivme kazandırarak Bilecik'te kanser taramasını yaptırmayan vatandaşımızın kalmaması için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

KETEM çalışmaları

KETEM olarak halk eğitim merkezlerinde, yurtlarda, okullarda, Kuran kurslarında eğitim, bilgilendirme, stand, çalışmalarımız devam etmektedir. Yine il genelinde köylerimizin büyük kısmına ulaşıp, ulaşım sıkıntısı olanlar için müdürlüğümüze bağlı KETEM aracıyla taşınarak kanser taramaları yapılmaktadır.”

 

 

Editör: TE Bilişim