Korkmaz Kesik

İlimizde bulunan engelli vatandaşlar tarafından ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ sebebiyle Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Bilecik Engelsizim Yaşam ve Yardımlaşma Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen törende Atatürk büstüne çelenk bırakıldı.


“BÜTÜN ENGELLİ ARKADAŞLARIMIZI TEMSİL EDİYORUZ”

Çelen töreninin ardından Bilecik Engelsizim Yaşam ve Yardımlaşma Dayanışma Derneği Halil Altıntaş bir konuşma gerçekleştirdi. Altınyaş, 6 aydır dernek olarak faaliyette bulunduklarını belirtirken Bilecik ilindeki tüm engelli vatandaşları temsil ettiklerini söyledi.


 Altıntaş konuşmasında, “Engelsizim Yaşam Derneği olarak Dünya Engelliler gününde Atatürk’ün huzuruna çelen bırakmak için burada bulunuyoruz. Derneğimiz adına katılımınızdan dolayı çok teşekkür ederim. Derneğimiz kurulalı 6 ay olmuştur. Bilecik Engelsizim Yaşam ve Yardımlaşma Dayanışma Derneği  olarak Bilecik’te bulunan bütün engelli arkadaşlarımızı temsil ediyoruz. Bizden başka Bilecik’te engelli derneği yoktur. Varsa onlar Ankara’ya bağlıdır. Şuan gördüğünüz gibi o arkadaşların hiçbiri aramızda bulunmuyor. Onun için kendi imkânlarımızla ayakta durmaya çalışıyoruz. Destek verenlerin yardımları ile geçinmeye çalışıyoruz. Derneğimiz adına büyük bir lokal açtık. Açtığımız bu lokali ayakta tutmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.


“ASIL ENGEL ZİHNİYET DÜNYAMIZA KOYDUĞUMUZ ENGELLER”

Bilecik Engelsizim Yaşam ve Yardımlaşma Dayanışma Derneği Halil Altıntaş ardından bir konuşma gerçekleştiren Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, “Buraya gelirken acaba gerçek engelli kimdir diye düşünerek geldim. Bedensel engelli olmak bizim hayatımızı insan gibi yaşamamıza ne kadar engel diye düşündüm. Sonunda geldiğim nokta asıl engel bedensel engel değil asıl engel zihniyet dünyamıza koyduğumuz engeller, birbirimize bakışımıza, aramıza koyduğumuz engeller. Sizin içinde bulunduğunuz fiziki zorluklara rağmen cesaretle hayatı göğüslemeniz bizi her zaman gururlandırmıştır. Bundan sonra da huzurlu, sağlıklı ve özgürce yaşamanızı temenni eder hepinizi Allah’a emanet ederim.” dedi.


“TOPLUMDA İNSAN OLDUĞUMUZU ANLADIK”

Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan’ın ardından söz alan Görsem Görme Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Akif Biçer, “Bizler engelliler olarak her zaman amirlerimize, devletimizin büyüklerine, küçüklerimize saygıda hiçbir zaman kusur etmedik. Lakin bugün bizim için bir ilk oldu. Bugün bilindiği üzere 3 Aralık Engelliler Günü, ne bir kutlama töreni ne de başka bir şeydir. Sadece farkındalık yaratmak için bu toplumda bizlerin de olduğunu fark ettirmek için yapılmış olan, ülkemizin birçok yerinde bu şekilde etkinliklerimiz var. Bizler de Bilecik’te engelliler olaraktan böyle bir çelenk sunma töreninde bulunduk. Sizlerin bu katılımlarından dolayı ben hem bir engelli olarak hem engellilerin yöneticisi olarak ayrı ayrı hepinize canı gönülden teşekkür ediyorum. 2005 yılından önce engelliler ile ilgili Türkiye’de sadece iki tane madde vardı. Kime gitsek herkes bize başka bir kapıyı gösteriyordu. Bizler bu gidip gelmelerle çok yoruluyorduk. Ama bugün ben bir görme engelli olarak bir kuruma gittiğimizde o tarihlerde bize şunu söylüyorlardı, ‘Siz kör değilsiniz, nankörsünüz.’Ama bugün sizler bizi öyle bir sahiplendiniz ki biz körlüğümüzü de unuttuk, engelimizi de unuttuk. Toplumda insan olduğumuzu anladık. Yasa çıkmış, yürütmeye konulmuş bunlar hiç fark etmiyor. İnsanların kalbinde eğer sizlere bir yer varsa işte o yasaların da üzerinde, yürütmelerin de üzerinde. Ben bugün görüyorum ki herkes bizi canı gönülden kucaklamış ve herkes bizi canı gönülden dinliyor.” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen törenin ardından engelli vatandaşlar Vali Ahmet Hamdi Nayir’i ziyaret ettiler.

 

Editör: TE Bilişim