Bilecik Engelsimiz Yaşam ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Halil Altıntaş, engelli vatandaşlar için hazırladıkları projeleri ve Bilecik’te yaşayan engelli vatandaşlarının yaşadığı sıkıntılarını gazetemiz ile paylaştı. Açılışı yeni yapılan derneğin Başkanı Altıntaş, açılıştan sonra faaliyetlerin hızlandırdıklarını söyledi. Bilecik’te yaşayan engelli vatandaşlara her alanda yardımcı olmaya çalıştıklarını söyleyen Altıntaş, “Elimizden geldiği kadar engelli vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz, onları sosyal yaşama katmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.  Derneğin üyelerinden ve eşi engelli olan Alaattin Uzun ise engelli raporu almak için yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Bilecik Devlet hastanesinin raporunun geçerli sayılmadığını söyleyen Uzun bu duruma isyan etti. Bilecik Engelsimiz Yaşam ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Halil Altıntaş ve dernek üyesi Alaattin Uzun ile yaptığımız söyleşinin tamamı şu şekilde: 


“Derneğimizin üyeleri gün geçtikçe artıyor”

 Dernek Başkanı Altıntaş: “Şuanda toplam olarak 43 tane üyemiz bulunuyor. Gelecek olan 8 tane üyemiz daha var. Amacımız engelsizim yaşam derneğini engelli vatandaşlarımızı bir çatı altında toplayarak hiçbir ayrım yapmadan herkese yardımcı olabilmektir.  Almış olduğumuz tekerlekli sandalyeyi derneğimiz imkânları dâhilinde aldık. Hayırsever vatandaşlarımız sayesinde diğer tekerlekli sandalyeleri de engelli vatandaşlarımıza ulaştıracağız. Şuan için derneğimize düzenli bağış yapan kimse yok. Ancak duyarlı vatandaşlarımızdan bağış bekliyoruz, bunun için hesap numaralarımız var. Bağış yapan vatandaşlarımız olduğunda üyelerimize ve engelli vatandaşlarımıza daha iyi hizmet verebileceğiz. Şuan derneğimizin yeri de imkânların kısıtlı olması nedeniyle büyük bir yer değil. Ama hayırsever vatandaşlarımızın yardımları olursa daha iyi bir yere taşınmayı düşünüyoruz. Şuanda 3 tane tekerlekli sandalye ihtiyacımız var. 1 tane kendi imkânlarımızla tekerlekli sandalye aldık. Milli Eğitim İl Müdürü İsmail Bey 1 tekerlekli sandalye alma sözü verdi. Onun dışında bir vatandaşımızda 1 tane tekerlekli sandalye alma sözü verdi.”


“Mavi kapak projesi devam ediyor”

Dernek Başkanı Altıntaş: “Planladığımız bazı projelerimiz var. Bu projelerimizi hayata geçirmek istiyoruz. Projelerimizden bir tanesi derneğimizin önüne bir sepet koyacağız. Bu sepete giyim eşyaları koyarak engelli vatandaşlarımıza bu giyim eşyalarını ulaştırmayı planlıyoruz.  Bu sepete ayakkabı, kıyafet gibi eşyalar koyarak ihtiyacı olan vatandaşlarımız buradan alabilecekler. Bu çalışmayı kendi imkânlarımızla yaparak karşılığında hiçbir karşılık beklemiyoruz.

 Mavi kapak projemizde devam ediyor. Biriken mavi kapaklarımızı İstanbul’da bir şube ile anlaşarak özürlü arkadaşlarımız için araçlar alacağız. Şuan görüşmelerimiz devam ediyor anlaşmaya göre tekerlekli sandalye ya da akülü araç alabiliriz. Vatandaşlarımız sağ olsunlar bu konuda çok duyarlılar. Kent içerisinde bazı bölgelerde kutularımızı koyduk bu kutulara mavi kapakları bırakıyorlar. Bazı arkadaşlarımız kapakları biriktirip derneğimize getiriyorlar. Böylece kapaklar etrafa atılmayarak çevre temizliğine katkı sağlanıyor ve derneğimize de yardım oluyor. Mavi kapak yanında teneke kutular, kâğıt ve gazeteler topluyoruz ve geri dönüşüme gönderiyoruz.

Bilecik’te bulunan bankaların müdürleri ile görüşmeler yaptık. Engelli vatandaşlar için imkânların iyileştirilmesini ve işlemlerde öncelik sırası istedik. Özürlü kartlarını gösterdiğimiz zaman bizlere kolaylık sağlayın dedik.  Bu isteklerimizi bütün banka müdürleri onayladılar.

Projelerimiz arasında bazı esnaflarla görüşerek engelli vatandaşlarımıza hizmette indirim yapılması isteğinde bulunacağız.  Örneğin lokantalarda, kuaförlerde engelliler için indirimler olmasını konusunda anlaşmaya çalışacağız. Bu düşünceyi yavaş yavaş Bilecik’e oturtmayı düşünüyoruz. Bilecik halkı daha önceden özürlü arkadaşlarımız için bir şey yapmıyordu. Bu durum değişiyor bundan sonrada bu konuda ilimizin gelişeceğini düşünüyoruz.


“Özürlü Kimlik kartının minibüslerde geçerli olmasını istiyoruz”

Diğer bir sıkıntımız ise minibüs ücretleri ile ilgilidir. Buradan Şoförler odası başkanına sesleniyorum. Devletin bize vermiş olduğu ve ülkenin her yerinde geçerli olan özürlü kimlik kartlarının Bilecik’te de geçerli olmasını istiyoruz.  Üyelerimiz ve bütün engelli vatandaşlarımızın bu konuda çok şikâyetleri var. Minibüsleri bu konuda şikâyet ettiğimizde ceza işlemi uygulanıyor. Ama biz kimsenin ceza almasını istemiyoruz. Biz sadece devletin bize vermiş olduğu özürlü kimlik kartını geçerli olmasını ve ücretlerde uygulanmasını istiyoruz. Aile ve sosyal politikalar bakanlığı bize bu imkânı sağlamıştır. Bütün illerde belediyeye ait otobüsler olduğu için buralarda sıkıntı olmuyor. Ama Bilecik’te belediye otobüsü olmadığı için sıkıntı çekiyoruz. Şehir içi minibüslerine belediye belirli şartlarda anlaşıyorlar. Bu anlaşma içerisinde engelli vatandaşlar için belirli bir ücret tarifesi var. Minibüslerde asılı olan tarife listesinde engelli kimlik kartı da bulunuyor.  Ama tarifenin uygulanmasında sıkıntılar var. Tarifede var ama uygulamada yok. Minibüslerin bazılarında tarife listeleri aslı bile değil. Bu tarife listesi asılı olmayınca binmiyoruz. Özürlü kimlik kartlarımızı şoföre gösterdiğimiz zaman kimliği bilmediği için engelli vatandaşlarımıza sıkıntı çıkarıyor. İstanbul ya da başka şehirlere gittiğimde engelli kartımı gösterdiğimde hiç kimse bir ücret talep etmiyor. Bu sorunu sadece Bilecik’te yaşıyoruz. Bindiğim minibüslerde şoförleri uyarıyorum. Kimlik kartını göstererek bilgi veriyorum ve engelli vatandaşlarımıza itiraz etmeyin uyarısında bulunuyorum. Engelli vatandaşlarımıza saygı göstermelerini istiyoruz.”

Dernek üyesi Alaattin Uzun : “Yüksek Hızlı Tren hattını arayarak engelli vatandaşlardan ücret alıp almadıklarını sordum. Onlarda özür oranı en az yüzde 60 olanlardan almadıklarını söylediler. Yüzde 60 oranında engelli olan arkadaşlarımıza da indirimli ücret uyguladıklarını söylediler. Diğer bir sorun ise kaldırımda engelli yoları yapılıyor, bazı yerlerde engelli vatandaşlarımız engelli araçlarıyla yardımsız inip çıkamıyor. Örneğin Kültür Kongre Merkezinde engelliler için güzel bir giriş yapılmış. Ama bu girişin bir çıkışı yoktur. Giriş yapabiliyoruz ama çıkışta sorunlar yaşıyoruz. Bilecik içerisinde çoğu yerde böyle sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Bu sorunların bir an önce giderilmesi lazım. Engelli vatandaşımız tek başına dışarı çıktığı zaman buralardan geçmesi imkânsız görünüyor. “


“Bilecik’te engelliler için tuvalet sorunu var”

Dernek Başkanı Altıntaş: “Engelli arkadaşlarımız ve akülü araç kullanan vatandaşlarımız için Bilecik’te kullanılabilir bir tane tuvaletimiz var.  Bu sayı çok az, kapalı pazarda acil bir ihtiyaç var ama yapılmıyor. İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Bey göreve başladığı zaman mevcut tuvaletleri yıktırdı ve engelli vatandaşlarımızın da kullanabileceği şekilde yenilerini yaptırdı. Diğer kurumlarında bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Onlardan da engelli vatandaşlarımıza desteklerini bekliyoruz. 

“Bilecik Devlet Hastanesinin verdiği engelli raporları kullanamıyoruz”

Sosyal Sigortalar müdürlüğünden akülü bir aracın olduğu ve boş bir şekilde bodrum katında durduğunu söylediler. Bunun için bizden ihtiyaç sahibi engelli vatandaşımızı yönlendirmemizi istediler. Bizde iki engelli vatandaşımıza ulaşarak raporları ile birlikte başvurmalarını söyledim. Ama kurum raporun kendi koşullarını uymadığını söyledi. Bu durumu anlamak zor, engelli vatandaşlarımızın elinde raporu olduğu halde Bilecik’teki kurumlarda geçerli olmuyor. Engelli vatandaşlarımızın raporları bizde de bulunuyor. Üzerinde akülü araç ve tekerlekli sandalye kullanmalıdır yazıyor. Ancak bu raporları maalesef işe yaramıyor.  Bodrum katında duran bir engelli aracının kimseye faydası yoktur. Bizim amacımız 5 dakika bile erken olsa bir engelli vatandaşımıza yardım edebilmektir. “


Dernek üyesi Alaattin Uzun: “Bilecik Devlet Hastanesinden aldığımız engelli raporları diğer kurumlarda geçerli olmuyor. Geçerli rapor alabilmek için Eskişehir’e gidiyoruz. Benim eşim engelli SGK’ ya başvuru yaptığımızda Bilecik Devlet Hastanesinin raporu yeterli değil diyor. Eşim akülü araç kullanıyor, yürüyebilmesi için buhar tüpü gerekiyor. Bu tüpü almak için Eskişehir’e gitmemiz gerekti. Geçerli raporu alabilmek için çok uğraştık. Rapor alma süreci çok uzatılıyor. Engelli çoğu arkadaşımız akülü araç alabilir diye rapor alıyor ama bu araçlar verilmiyor. Gerekli kurumlara başvuru yaptığımızda bu raporun yeterli olmadığını söylüyorlar. Eşimin kardeşi de oksijen tedavisi görüyor. Elinde almış olduğu akülü araç alabilir raporu var. Bağ kur’a raporu götürdüğümüzde sen yürüyebiliyorsun diyerek akülü araç vermiyorlar. Akülü araç için belden aşağısı tutmaması gerekiyormuş.  Ancak elinde akülü araç alması için rapor var. Görünüşte sağlam görünüyor olabilir ama yürüdüğü zaman beş adım atabiliyor.”

 “Belediyeden Yardım Göremiyoruz”

Dernek Başkanı Altıntaş: “Ramazan bayramının birinci günü Milletvekili Fahrettin Poyraz geldi. Milletvekilimiz bir araç verdiğini söyledi ve elinde 3 engelli aracın bulunduğunu söyledi. Bende Fahrettin Poyraz’ı arayarak bu araçlara ihtiyacımızın olduğunu söyledim o da bana şu an benim elimde yok dedi. Daha sonra belediyeye başvurmamı söyledi. Belediyeden yetkililer ise engelli olan vatandaşımızı bize yönlendir raporu varsa araç verelim dediler. Belediyeden araçları size verelim siz ulaştırabilirsiniz demiyorlar. Belediye ile bu konuda anlaşamıyoruz. Diğer belediyeler engelli vatandaşlar için kurulan derneklerin her ihtiyacını karşılıyor.  Burada belediyenin bizlere yardımcı olması gerekiyor ama belediyeden hiçbir yardım göremiyoruz. Üç kere Belediye başkanının yanına gittim ama kendisine ulaşamadım. Bizim amaçlarımızdan bir tanesi köylerde ulaşamadığımız engelli vatandaşlara ulaşabilmek. Bu konuda belediyenin biz çok büyük faydası olabilir ama hiç bir yardım göremiyoruz.” 

Editör: TE Bilişim