Kıymet Aslan-
 

İş Kanunu'na göre 50 ve üzerinde işçi çalıştıran özel sektör işyerleri yüzde 3, kamu ise yüzde 4 oranında engelli çalıştırmak zorunda.

Bilecik Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ayhan Tozan,  50 ve üzerinde işçi çalıştıran özel sektör işyerlerinin yüzde 3 oranında engelli çalıştırmak zorunda olduğunu hatırlatarak, bu kapsamda işyerlerine teşviklerin de olduğuna dikkat çekti ve Bilecik’te de engellilerin işlerine yerleştirildiğini söyledi.

Engellilerin meslek edinmeleri için yapılan çalışmalar ve meslek edindirme kursları hakkında görüştüğümüz İŞKUR İl Müdürü Ayhan Tozan, engelli vatandaşlarla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu ve Bilecik’te 57 engelli vatandaşın işe yerleştirildiğini söyledi.

İŞKUR İl Müdürü Ayhan Tozan yaptığı açıklamada; “2013 yılının ilk 6 ayında Bilecik’te istihdam edilen engelli sayısı 57’ye ulaşarak 2012’nin aynı dönemine göre %32 artmıştır. Şu an itibariyle önceki yıllardan da halen çalışmaya devam edenler dikkate alındığında, 50 işyerlerinde 537 engelli vatandaşımız çalışmaktadır. Halen 127 tane işletmelerin açık iş kontenjanı bulunuyor. Engelli vatandaşların müracaat etmesi halinde bu işletmelere gönderiyoruz. 50 ve üstü işçi çalıştıran işverenlere yönelik teşvik kapsamında işe alınacak her bir engelli için prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı, işe alındıkları tarihten itibaren İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır. Kontenjan fazlası çalıştırma durumunda ise bahsi geçen tutarın yarısı karşılanmaktadır. Her halükarda teşvik var.

Engelli açığı doğan işyerlerinin yapması gereken şey bu durumu 5 işgünü içerisinde yazılı olarak Kurumumuza bildirmek. İşyerlerinin engelli kontenjanları düzenli olarak İş ve Meslek Danışmanlarınca takip edilmektedir. Açığı olan ve Kurumumuza bildiride bulunmayan işverenler ile danışmanlarca iletişime geçilmektedir. İş arayan veya işini değiştirmek isteyen engelli vatandaşlarımız Kurumumuzun internet sayfasındaki iş ilanlarından takip edebilecekleri İl Müdürlüğümüze veya İlçelerdeki İşkur Hizmet Noktasına gelerek müracaatta da bulunabilirler. Kurumumuz binasına gelmekte güçlük yaşayan örneğin tekerlekli sandalye kullanan engelli vatandaşımızın ayağına kadar gittiğimiz durumlar olmuştur. Engellilerin topluma ve istihdama kazandırılmasını önemsiyoruz. Engellilerin önündeki işsizlik engelini de aşmak için faaliyetlerimiz devam etmektedir.”

MESLEK EDİNDİRME KURSLARI

Tozan, bunun yanı sıra İŞKUR tarafından meslek edindirme kurslarına ilişkin ise şu bilgilere yer verdi. “İşsiz bir kişi kurumumuza geldiğinde İş ve Meslek Danışmanlarımızla  irtibata geçtiğinde kişinin bütün bilgilerini, niteliklerini öğreniyoruz. Belli bir alanda tecrübesi varsa ve o niteliklerde işçi aranıyorsa yönlendirme yapıyoruz. Şayet herhangi bir konuda bilgi, deneyim sahibi değilse Kurumumuzca ilan edilen kurslara yönlendiriyoruz. Böylece kursiyerimiz bir meslek kazanmasının yanı sıra kurs bitiminde ilgili işverenlerce istihdam edilme olanağını da artırmaktadır. En fazla 160 fiili gün süren eğitimler sonucunda katılım belgesi veya sertifika alınabiliyor.

Bilecik ili mermer açısından hayli zengin. İl genelinde açılan fabrikalara bakıldığında bu durum kendini göstermektedir. Kurslarımız fabrikada veya işyerinde yapılan işin niteliğine göre meslek bazında açılmaktadır. Porselen ve seramik imal işçisinden tutun da cam mamül imal işçisine kadar değişik meslek gruplarında kurslar açılabiliyor. Bunun yanında işbaşı eğitim programıyla ön muhasebe, grafiker gibi çok değişik mesleklerde de eğitim görülebiliyor. Bilecik’in İlçesinde, köylerinde oturan vatandaşlarımız İl Müdürlüğümüze bilgi almak için gelemiyorlarsa telefon yada İş-Kur resmi internet sitemizden takip edebilirler.”dedi.

Editör: TE Bilişim