Hasan Güner
Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen programa Vali Ahmet Hamdi Nayir, Vali Yardımcıları Mustafa Güney ve Hıdır Kahveci, Bilecik Belediye Başkan Yardımcısı Nihat Can, Bilecik İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş başta olmak üzere kurum müdürleri ile öğrenciler katıldı. 
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başlayan program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti.
“ÇOCUKLARINIZA TEMİZ ÇEVRE BIRAKIN”
Programın açılış konuşmasını yapan Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Murat Akat konuşmasında, “Malumunuz olduğu üzere her yıl 5 Haziran, Dünya Çevre Günü olarak bütün dünyada kutlanmakta ve biz de ilimizde her yıl bu etkinliği gerçekleştiriyoruz. Çevre, bir günlük değil, yılın her günü, her saati önemli bir varlık. Benim buradan size söylemek isteyeceğim şey şu; Sanayicimizden aile bireylerimize hepimiz yarınlarımız olan çocuklarımıza iyi bir gelecek bırakmak için çalışıyoruz. Ama dünyanın binbir türlü hali var. Dünyadaki en önemli şeylerden birisi olan sağlık konusunda ne paranın ne de pulun hiçbir işe yaramadığını çok iyi biliyoruz. Onun için bütün bireylerden ricamız şudur ki, yarınlarımıza, çocuklarımıza mal, mülk ve para bırakmak kadar önemli olan temiz bir çevre bırakmayı da ilke edinerek, bundan sonraki yaşantımıza bu şekilde devam edelim. Dünya bize, biz birbirimize emanetiz” dedi.
“BİR PET ŞİŞE 4 YÜZ YILDA ANCAK KAYBOLUYOR”
Akat’ın ardından kürsüye gelen Vali Ahmet Hamdi Nayir konuşmasında, “Bugün her birimizi çok yakından ilgilendiren; her canlıyı, yalnızca günümüzü değil geleceğimizi de ilgilendiren çevre gibi önemli bir konu için toplanmış bulunuyoruz. Hayatımızı üzerinde geçirdiğimiz toprağımız, ihtiyaç duyduğumuz suyumuz, havamız bizim çevreyle ilgili ihtiyaç duyduğumuz en önemli üç nesneyi oluşturmaktadır. Kalkınma ve daha yüksek bir refah seviyesi, her devletin ve milletin hedefleri arasında yer almakta. Ama bunu gerçekleştirirken, şehirleşirken ve sanayileşirken çevre boyutunu da ihmal etmeden yapmalıyız. Bu günler ve haftalar yeni yetişen nesli bilgilendirmek için birer fırsat olarak değerlendirilmekte. Anayasamız, sağlıklı, doğal ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını insana bir hak olarak belirlemiş. Devletimize düşen görev de bu amaçla yapılacak olan çalışmalara katkıda bulunmak, bu şuurun oluşmasını sağlamak. Şunu unutmamamız lazım; çevreyi kirlettikten sonra temizlemenin maliyeti daha büyük. En güzel temizlik kirletmemektir.
Eğer çocuklarımıza bunu öğretebilirsek, geleceğimize daha ümitle bakma imkanı bulacağız. Eğer doğaya bıraktığımız bir pet şişenin 4 yüz yılda ancak kaybolabildiğini bilirsek veya kullanım artığı olan bir yağın kanalizasyonla doğaya salındığında binlerce ton toprağı ve binlerce ton suyu kirlettiğini bilirsek, kirletmemenin ne kadar gerekli olduğunu daha iyi anlamış olacağız. Bugünleri vesile bilerek hem kendi sağlığımıza, hem gelecek nesillerin ve bütün canlıların sağlığına hizmet edebilmek için çevre bilincinin gelişmesini sağlamak, daha sağlıklı bir çevrede yaşamak üzere, bugünlerin fırsatını bilip geleceğe daha da ümitle bakmak dileğiyle.” dedi.
Konuşmaların akabinde en güzel okul bahçesi yarışmasında dereceye giren okul idarecilerine başarı belgesi verildi. Birinci okul olan Bozüyük Özel Orhangazi Ortaokulu başarı belgesini Vali Ahmet Hamdi Nayir’in elinden, İkinci okul olan Bozüyük Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi başarı belgesini Vali Yardımcısı Hıdır Kahveci’nin elinden, üçüncü okul olan Merkez TOKİ Ortaokulu ise başarı belgesini Vali Yardımcısı Mustafa Güney’in elinden aldı.
Yaşanabilir Çevre konulu resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri Belediye Başkan Vekili Nihat Can, İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Murat Akat tarafından verildi.
Programın son bölümünde Bilecik İzci Öğrenci Grubu tarafından Ulusal Çevre Andı okundu. Ardından TOKİ Ortaokulu Folklor Grubunca folklor gösterisi sunuldu. Program, resim sergisinin gezilmesi ve ikramlar ile sona erdi.

Editör: TE Bilişim