Cafer Elmas

TÜİK’in yayınladığı 2015 yılı “İllerde Yaşam Endeksi” raporunda Bilecik güvenlik alanında 12. sırada yer alarak Türkiye’nin en güvenli şehirlerinden biri olduğunu ispatladı.

Her zaman huzurlu bir il olmakla gururlanan Bilecik’te bu huzurun sağlanmasında başta Vali Ahmet Hamdi Nayir olmak üzere, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Alper Sır ve İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş büyük pay sahibi. Şehrin güvenliğinin sağlanması ve olaylara müdahalede her zaman azami özen gösteren Sır ve Bektaş, toplumla kurdukları yakın bağ, personeli ile uyumlu çalışmaları ve kurumlar arasında oluşturdukları sağlıklı iletişimle örnek birer devlet adamı.

İlimiz son zamanlarda başka illerden gelen şahısların yaptıkları hırsızlık olayları ve yoğun trafik cezaları haricinde en güvenli ve huzurlu iller arasına girmeyi başardı. Bilecik’i Türkiye sıralamasında 12. sıraya taşıyan araştırmada, cinayet oranı ile ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarının azlığı, gece yalnız yürürken kendini güvende hissetme oranı ve kamunun asayiş hizmetlerinden memnuniyet oranı baz alınmış. Özellikle memur, işçi ve son zamanlarda üniversite şehri olma yolunda olumlu adımların atılmasına yönelik olarak, huzurlu iller arasında yer almamız bir bakıma daha da büyümemiz anlamına geliyor.

Bir ilin gelişmişliği incelenirken ele alınan konular arasında en önemlilerinden biri güvenlik. Bireylerin, diğer yaşamsal faaliyetlerini sürdürmeleri için kendilerini güvende hissetmeye ihtiyaçları var. Bireylerin güvenliğini etkileyen pek çok unsur bulunurken, bu unsurlar bireyleri sadece fiziksel değil, aynı zamanda zihinsel olarak da etkileyebilmekte.

TÜİK raporu hazırlanırken güvenlik boyutu dört gösterge ile ele alınmış.

1- Cinayet oranı (bir milyon kişide): İl genelinde 1 milyon nüfusta kasten öldürme (cinayet) olayının görülme sıklığını ifade ediyor. Bir yıl içinde il genelinde gerçekleşen kasten öldürme (cinayet) sayısının il toplam nüfusuna bölünmesi ve 1 milyon ile çarpılmasıyla elde edilmekte. Cinayet, adi bir suç olması ve toplum üzerinde yaratacağı etkinin büyüklüğünden dolayı önemli bir güvenlik kavramı. Güvenli bir çevrede yaşamak isteyen bir bireyin yaşayacağı öldürülme korkusu bireyin yaşam kalitesine olumsuz etkiler sunmakta. Göstergenin endekse katkı yönü negatif.

2- Ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası sayısı (bin kişide): İl genelinde bin kişide ölümlü veya yaralanmalı trafik kazası görülme sıklığını ifade ediyor. Bir yıl içinde ilde görülen ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarının, il toplam nüfusuna bölünüp, 1000 ile çarpılmasıyla elde edilmekte. İnsanlara bedenen, ruhen ve madden zarar verebilen trafik kazaları birey ve çevre güvenliği açısından önemli. Yaşanılan çevrede trafik sorununa bağlı sık kaza olması yaşam kalitesini olumsuz etkilemekte. Göstergenin endekse katkı yönü negatif.

3- Gece yalnız yürürken kendini güvende hissedenlerin oranı: Yaşadığı çevrede, gece yalnız yürürken kendini güvenli hissettiğini beyan edenlerin oranını ifade etmekte. Gösterge, kişilerin çevre ile ilgili güvenlik algısını yansıtmakta. Güvensiz olma, kişinin davranışlarını sınırlandırarak korku ve endişeye neden olduğundan yaşam kalitesini düşüren ve iyi yaşamını olumsuz etkileyen bir durum. Bu nedenle kendini güvende hissetmek iyi yaşamı olumlu etkileyen bir gösterge.

4- Kamunun asayiş hizmetlerinden memnuniyet oranı: İl genelinde kamunun asayiş (güvenlik) hizmetlerinden memnun olduğunu beyan edenlerin oranını ifade etmekte. Asayiş ve asayişi sağlamaya yönelik hizmetlerin bireylerin yaşam kalitesine önemli etkileri var. İlde yaşayan kişilere kamu tarafından sağlanan asayiş hizmetlerinden memnuniyet düzeyi kişilerin güven algısını etkilemekte

Editör: TE Bilişim