AK Parti İl Başkanı Fikret Karabıyık, Belediye ile İl Özel İdaresi’ni karşı karşıya getiren ve Vali Bilal Şentürk’ün talimatı ile yıkım aşaması gerçekleştirilen Gölpark’taki Değirmen Teras’a ilişkin açıklamalarda bulunurken, “en büyük tetikleyici sebep alkol ruhsatı verilmek istenmesi” dedi.

Bilecik Arena Programı’nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan AK Parti İl Başkanı Fikret Karabıyık, son günlerde Bilecik’in büyük sorunlarından bir tanesi haline gelen Gölpark Değirmen Teras hakkında açıklama yaptı.

“Belediye, Valilik ve Orman’ın telkinlerini kaale almadı”

Başkan Karabıyık, gazetecilerin Pelitözü Gölpark’taki yıkımla ilgili, ‘Vali beyin talimatı” dendi. Belediye tarafından da bu yıkımın ‘hukuksuz’ olduğu söylendi. Buradaki yıkım hukuksuz mu? Vali bey her önüne gelene talimat vererek bir yerleri yıkabilir mi? Hakkı var mı?” sorusuna yönelik şu açıklamayı yaptı:

“Bu süreç çok fazla gündem oldu. Bununla alakalı Valilik’ten ve Belediye’den çeşitli açıklamalar geldi. Bunun oturularak masada çözülmesi beklentimizdi ama Valilik tarafından konuyla ilgili Belediye’ye ve Orman tarafından da Belediye’ye yazılmış 3 tane görüş var bununla alakalı. İzin alınması gerektiği ile alakalı bilgilendirme yazısı yazılmış. Belediye bunları umursamadan yinede tadilat adı altında bir yapı inşa etmeye kalktı. Tabi Valilik’te burayla ilgili ruhsat ibraz etti, Belediye’de bunu ibraz etmeyince yasal süreç başladı ve sonuna geldik, yıkım da bu şekilde gerçekleşti.

Tabi bunun bir gerginlikle, kavgayla olmasından ziyade karşılıklı masada oturularak konuşulması taraftarıyız ama Belediye bu konuda Valiliğin ve Ormanın telkinlerini, uyarılarını, yazılarını hiçbirini kaale almadı, görmezden geldi ve son tahlilde iktidarda Adalet ve Kalkınma Partisi’nin olması hasebiyle Vali beyin yaptığı işlerde AK Parti tarafından değerlendiriliyor.

Sonuç olarak tabi burada yapılan hukuksuz bir şeye ‘dur’ dendiği zaman, ‘işte bakın biz burada bir yatırım yapmak istiyoruz ve bu yatırıma siz engel olmaya çalışıyorsunuz’ diye bir takım naralar atılıyor Belediye tarafından.”

“Siz inatla bu yatırımı durdurmazsanız Valilik’te yıkma hakkını kullanır”

“Verilen sürenin dolmadığı yönünde iddialar var? Birde İl Genel Meclisi’ndeki Komisyon kararı var. İl Genel Meclisi’nde yer geri alındı, İl Genel Meclisi’nin kararı neden beklenmedi?” sorusuna ise Başkan Karabıyık, “burada daha fazla aslında inşaatı durdurmaları yönünde telkinde bulunulduktan sonra oluşabilecek masraf her geçen gün daha da artıyor. Yüklenicinin bu iş için harcadığı bir para var kimse bunu konuşmuyor. Böyle bir zarar oluştu, oradaki genç arkadaşlarımızın, ağabeylerimizin yaptığı yatırımı kimse konuşmuyor. Sonuçta Belediye, ‘Siz devam edin bir problem yok’ diyor. Onlarda buna yönelik bir yatırım yapıyor. Siz inatla bu yatırımı durdurmaz ve buna devam ederseniz Valilik’te tabi yıkma hakkını kullanır. Sonuçta burada bir zarar oluşacak, bu zararı ne kadar kısa sürede telafi edileceğine bakarak daha erken müdahale edilmek istendi ve bu yönüyle müdahale edildi. Zaten olayda mahkemeye taşındı, sonuçta orman arazisi olarak gözüken alana da Orman’dan izin almadan hiçbir şekilde yapı yapamazsınız. Biliyorsunuz Gölet’te daha önceleri böyle bir yapı yapılmaya çalışıldı izinsiz bir şekilde, o kişiler yargılandı, para cezası alanlar oldu. Ormana bu yönüyle yapı yapılması çok müsait değil, izin almadan bir şeye kalkıştığınızda çok ağır yaptırımları olabiliyor. Bu yaptırımlardan daha erken sıyrılabilmesi adına İl Özel İdaresi’nin, Valiliğin tanıdığı süre tamamlandı ve yıkım bu şekilde gerçekleşti” dedi.

“Burası Belediye’ye mesire alanı olarak verildi”

Burasının zamanında Belediye’ye mesire alanı olarak tahsis edildiğini belirten Başkan Karabıyık, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Burası yıllar önce bir mesire alanı olarak planlandı. Buranın İl Özel İdaresi’nden Belediye’ye geçiş sürecinde de bizzat o zaman yine partide ben görevdeydim. O tarihlerde de Belediye’ye geçmesi yönünde, Belediye’nin kontrolü olması yönünde bizim görüşümüz vardı. İl Özel İdaresi, Valilik ve Belediye ayağını biraraya getirerek bunu anlattık ve çok mantıklı görülerek protokol çerçevesinde burası Belediye’ye devredildi ama burası bir mesire alanı olarak verildi.

İnsanların alkol içip içmemesi ile ilgili özgür iradesi var. Biz buranın mesire alanı olarak kalmasını istiyoruz. Burada şöyle bir çelişki söz konusu, Valilik kararıyla Belediye’ye yazı yazılıyor. Deniliyor ki, ‘burayı alkol ruhsatlı alan ilan etmeye çalışıyorsunuz, bu bizim yaptığımız protokole ters, bu uygulamanızdan vazgeçin eğer bu uygulamanızdan vazgeçmezseniz biz İl Özel İdaresi olarak burayı tek taraflı sözleşmeyi bozup fesih kurallarını bozduğunuz için tekrardan burayı istiyoruz.’

“Burada alkolün olumsuz etkilerinden ailelerin etkilenmesini istemiyoruz”

Tek taraflı fesihe ve protokolde alkollü ruhsat verilemez diye bir madde olmadığını kendisine söyleyen gazetecilere Başkan Karabıyık, “en büyük tetikleyici sebep alkol ruhsatı verilmek istenmesi” şeklinde yanıt verdi.

Başkan Karabıyık, Değirmen Teras’ın yıkımına ilişkin, “mesire alanları ile ilgili olan tanım içerisinde alkol ruhsatı yok ama Belediyece inatla bütün kamusal alanlara işte İstasyon’daki eski demiryolu lojmanları, Pelitözü Göleti gibi yerlere alkol ruhsatı verilmeye çalışılıyor. Bizim burada aslında karşı çıkmamızın sebebi alkol ruhsatının gündeme gelmesi. Biz sonuçta buralarda alkolün olumsuz etkilerinden ailelerin etkilenmesini istemiyoruz açıkçası.

Bu gölet mesire alanı olarak planlandı, mesire alanı olarak devam etmeli eğer vatandaşlardan alkollü bir mekan talebi var ise, Belediye bunu planlayabilir, şehrin farklı bir bölgesini alkollü alan olarak ilan eder. Bu konuda vatandaşın teveccühü varsa orada yaşamını sürdürür, yoksa zaten doğal olarak söyler. Burası bir mesire alanı olarak planlanmışken, buraların inadına elit mekan tarzına getirilmesini istemiyoruz.

Burasının herkesin gönül rahatlığıyla gidip oturup, huzurlu bir şekilde pikniğini yapabileceği, sohbetini edebileceği yer olarak kalmasını istiyoruz evet en büyük tetikleyici sebep alkol ruhsatı verilmek istenmesi” dedi.

Editör: TE Bilişim