İl Emniyet Müdürlüğü’nce yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte il genelinde İçişleri ve Milli Eğitim Bakanlıkları arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde başlatılan “Güvenli Okul-Güvenli Eğitim Projesi” bu dönemde de uygulamaya konuldu.

Proje kapsamında okullarda güvenli eğitim ortamlarının oluşturulması, şiddet olaylarına karşı çocukların korunması, uyuşturucu ve uçucu madde bağımlılığı ile diğer zararlı alışkanlıklar hakkında bilgilendirmelerin yapılması, okul giriş ve çıkış saatlerinde, servis güzergâhlarında trafik yönünden denetimlerin sağlanması gibi önlemler İl Emniyet Müdürlüğü birimlerince hayata geçirildi.

Konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada, “1- İl Emniyet Müdürlüğümüzce, ilimiz merkezindeki tüm okullarımızda güvenli eğitim ortamlarının oluşturulması, özellikle muhtemel şiddet olaylarına karşı çocuklarımızın korunması, uyuşturucu ve uçucu madde bağımlılığı ile diğer zararlı alışkanlıklar hakkında bilgilendirmelerin yapılması, okul giriş ve çıkış saatlerinde, servis güzergâhlarında trafik yönünden denetimlerin sağlanması ve meydana gelen asayişe müessir olayların önlenmesi amacıyla İçişleri ve Milli Eğitim Bakanlıkları arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde başlatılan “Güvenli Okul-Güvenli Eğitim Projesi” 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında da uygulamaya  konuldu.

İl Merkezimizdeki okulların açılması ile başlayıp, kapanmasıyla sona erecek olan bu projede görevlendirilen personel ve ekip sayısında geçen yıla oranla artış yapıldı ve tüm okullarımızda toplam (100) sorumlu personel, okulların giriş ve çıkışlarında ise (15) sorumlu motorize ekip görevlendirildi.

Görevlendirilen personel ile okullarda öğrenci giriş ve çıkışlarında trafik ve asayiş yönünden gerekli çalışmaların yapılması ve çocuklarımızın güvenli bir ortamda öğrenim görmelerinin sağlanması amaçlandı. Bu çerçevede; okullar çevresinde bulunan her türlü umuma açık yerler ile park ve bahçelerde, öğrencileri olumsuz etkileyen veya tehdit eden internet salonu ve kafeteryalar üzerinde denetim ve uygulamalar ile açıktan sigara ve alkollü içki satışı yapan yerlerin tespitine yönelik çalışmalar hedeflendi.

Bu arada, okullarla hiçbir ilgisi bulunmayan, öğrenci ve öğretmenlerin güvenliğini tehdit eden, eğitim ve öğretim hizmetlerinin yürütülmesine engel olan şahısların okul çevresinden uzaklaştırılmasını içeren 2013/1437 sayılı Valilik Kararı ile çocuklara ve öğrencilere uçucu ve uyuşturucu madde ile çakmak ve çakmak gazı satışının yasaklanmasını içeren 2014/1017 sayılı Valilik Kararı yürürlüğe konuldu, kamuoyuna bilgilendirmeler yapıldı.

Önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda okullar bölgesinde sigara içen öğrencilere yönelik gerçekleştirilen kontrollerimiz sürekli olacak, sigara satan büfeler ile mahalle bakkalları sigara satışı konusunda uyarılacak, aksi tespit edilmesi halinde cezai işlem yapılacağı yönünde tebligat yapılacaktır.

Öğrencilerin sürekli olarak girip çıktıkları oyun salonu, internet kafe ve kafeterya gibi umuma açık yerler ile otobüs firmaları görevlilerimizce denetlenecek, ilimiz sınırları içerisinde bulunan şehirlerarası otobüs terminallerinde, tren istasyonları ile bunların acentelerinde ve bilet satış yerlerinde 18 yaşından küçüklere yanlarında velisi bulunmadan bilet satışı yapılmamasına ilişkin alınan karar bu yıl da uygulamaya konulacaktır.

2- 19.09.2015 tarihinde Osmaneli İlçemizde gerçekleştirilen operasyonda (45) ayrı kağıt parçasına sarılı satışa hazır vaziyette daralı 43.63 gram ağırlığındaki Sentetik Kannobinoid Maddesi ve toplam (57) adet Ecstasy Hap ele geçirildi ve olayla ile ilgili olarak S. A. (37), O. T. (19) ve O. G. (28) isimli şahıslar yakalandı. “Uyuşturucu Madde Ticareti Yapmak - Kullanmak Amacıyla Uyuşturucu Madde Satın Almak-Kabul Etmek-Bulundurmak ve Nakletmek” suçlarından yasal işlem yapılan şahıslardan O.T. ve O. G. isimli şahıslar Osmaneli Cumhuriyet Başsavcılığınca tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, S. A. isimli şahıs ise sevk edildiği Osmaneli Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.

3- 10, 18 ve 20 Eylül tarihleri arasında İl Merkezimiz ve Bozüyük İlçesi A…Bank Şubelerinde üçer kez gerçekleştirilen “ATM cihazlarının bankamatik kart yuvalarının kenarlarına sert ve kesici bir cisim sokmak suretiyle kart kopyalama faaliyetlerini önleyici tedbirlerin ortadan kaldırılması” olayı ile ilgili olarak başlatılan çalışmalarda, titiz bir şekilde incelenen güvenlik kamerası görüntüleri sonrasında olaylarda araçları ile birlikte iki şüphelinin bulunduğu tespit edildi.

Bunun üzerine çevre illerle yapılan görüşmelerde, İlimiz ve Bozüyük İlçesinde meydana gelen olayların şüphelileri S.G.(27)ve Ş.Y.(28)isimli şahısların Eskişehir İlinde de aynı olayı gerçekleştirdikleri anlaşıldı.

Olayların şüphelisi, S.G.(27) olaylarda kullanılan araçla beraber İl Merkezimizde yakalanarak adli mercilere sevk edilirken, diğer şüpheli Ş.Y. (28)’nin ise yakalama çalışmalarına devam edilmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

Editör: TE Bilişim