Geçtiğimiz günlerde Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin’in Eskişehir yolunda sahte plakalı araç ile yakalandığı haberleri yerel ve ulusal basında geniş yeralmıştı.

Başkan Şahin, söz konusu plakanın kendisinden önce 2017 yılında Belediye Başkanı Selim Yağcı tarafından ve bir sonraki Başkan olan Nihat Can tarafından da kullanıldığını belirtmiş ve makam arabasına takılan plakanın sahte olduğunu bilmediğini aktarmıştı.

Konu üzerine Belediye eski Başkanı şimdiki AK Parti Milletvekili Selim Yağcı, sahte plakanın kendisi zamanında alınıp takıldığını kabul ederken, 11 BB 001 plakalı makam arabasını sadece şehir içinde kullandıklarını fakat şehir dışına kesinlikle çıkmadıklarını belirterek, Emniyet’in bilgisi ve hoşgörüsü dahilinde böyle bir uygulama yapıldığını söyledi.

Vekil Yağcı’nın bu açıklamasının ardından kamuoyunda “Emniyet’in sahte plaka kullandırma hoşgörü yetkisi var mı?” sorusu gündeme geldi.

Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin, Belediye tarafından kiralanan sahte plakalı araç ile ceza yemesi üzerine yapmış olduğu açıklamada, 2017 yılında kendisinden bir önceki AK Partili Belediye döneminde Belediye’ye alınan bir motosiklet plakasının makam arabasına takılmış olduğunu ve bu plakanın daha önceki AK Partili Belediye Başkanları tarafından da kullanılarak plakanın sahte olduğundan kendilerinin haberi olmadığını belirtmişti.

Milletvekili Selim Yağcı ise, AK Parti İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında Belediye tarafından kiralanan araçlara Emniyet’in bilgisi, hoşgörüsü ve nezaketi dahilinde bu tür uygulamalar yapılabildiğini belirtmişti.

Vekil Yağcı, “Sayın Başkan talihsiz bir olay yaşadı, bu olaydaki basiretsiz ve bilgisizliğini yine bizlere atarak kurtulma gibi bir akıllılık peşine düştü. Başkanın bizlere dediği bir şey doğru, bizlerin döneminde o plaka alındı, tahsis edildi ama şehir içlerinde Belediyeler ve üst düzey yöneticiler bazı araçları satın almayıp kiraladıkları zaman Emniyet’in bilgisi dahilinde bu tür uygulamalar yapılır. Bu uygulama başka şehirlerde de yapılır, bizde de bu uygulama şehir içlerinde Emniyet Müdürlüğümüzün bilgisi dahilinde onların hoşgörüsü ve nezaketi çerçevesinde dönem dönem kiralanan mevcut araç üzerinde plaka kullanılmıştır. Benim dönemimde ve Nihat beyin döneminde de kullanılmıştır, Semih beyin Başkanlık zamanında da ben gördüm minibüste de, diğer araçta da bu plaka şehir içlerinde dönem dönem kullanılmıştır.

Bizler bunun şehir dışına gitmeyeceğini bildiğimiz için bu çember içerisinde hiçbir sorunla karşılaşmadık ama beyefendinin kadrosunun bu olayı ihmal etmeleri, gerekli tedbiri almamaları ve hız duvarında da sorgulanmaları bu olayı ortaya çıkarttı. ‘Sahte plakalı araç’ deniliyor, şimdi bu araçlara bu plakaların takılması için, bu araçların Belediyelerde kullanılmasına ilişkin olarak kiralayan firmalar ile Belediye arasında bir anlaşmanın olması lazım. Belediye aracına yine başka bir Belediye aracının plakasının takılmasının bir hoşgörüsü olabilir. Zannedersem Sayın Başkan, “ilgilenmiyorum, benim haberim yok” gibi söylem içerisine girdi yani Bilecik’te bizim zamanımızda yapılan ne varsa tek tek söküyor, kaldırıyor, yani bu plakayı da bu noktada değiştirseydi ama toplumun algısını bir önceki döneme çekmek gibi bir tatlı su kurnazlığı içine girildiğini, hatta orada sanki kullandığı aracın bizim zamanımızda kullanılan aracın aynısı olduğunu ima eder tarzda bir yaklaşım içerisinde olduklarını görüyorum” dedi.

AK Parti Milletvekili Selim Yağcı’nın bu açıklaması üzerine şimdi gözler Emniyet Müdürlüğü’ne çevrildi.

Şehrin giriş ve çıkışlarında plaka okuma sisteminin mevcut olması ve 1.5 km’lik yolda 6 EDS’nin olmasına rağmen 3 yıldır motosiklet plakası olan fakat makam arabalarında kullanılan 11 BB 001 plakanın uyarı verip vermediği, verdi ise bir işlem yapılıp yapılmadığı merak edilirken, Emniyet’in sahte plakalı araçları kullandırma hoşgörüsü ve nezaket yetkisinin olup olmadığı kamuoyu tarafından merak ediliyor. Vatandaşlar Emniyet yetkililerinden bu konu hakkında açıklama beklediklerini belirttiler.

Editör: TE Bilişim