Velisinin inşaat projesinde satış müdürü oldu. Ankara Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünden mezun olan Mutlu Selen, elinin hamuru ve tecrübesinin psikolojisiyle inşaat sektöründe.
17 yıl eğitim sektöründe psikolojik danışman olarak hizmet veren Mutlu Selen, taşın değil adeta kayanın altına elini koyarak Bilecik'in en büyük inşaat projesinde satış ve planlama müdürlüğüne soyunmuş.
ESESTAŞ inşaat şirketinin sahibi velisinin yeni projesinde satış ve planlama müdürü olan Mutlu Selen, inşaat sektörüne kadınların çok daha önceden girmesi gerektiğini söylüyor.
Çok başka bir eğitim ve çok başka bir iş tecrübesinin ardından inşaat sektörü nerden aklınıza geldi?
Çok farklı oldu aslında bu sektöre geçişim. Ankara'da aldığım eğitimin ardından Eskişehir'e yerleştim ve 17 yıldır eğitim sektöründe psikolojik danışman olarak hizmet verdim. Şirketin sahibi Hakkı KARAKELLE  velimizdi. Bu nedenle kendisiyle görüşüyorduk. Bu sırada işime duyduğum saygı ve doğru yapmak için gösterdiğim çaba kendisini çok etkilemiş. Satışta insan psikolojisinin de çok önemli olduğunu bu iki özellikle birleştirirsek bugün geldiğimiz noktada birlikte çalışıyoruz. Ama her şeyin başında birbirimize karşı duyduğumuz güven var.Etik değerler noktasında ortak paydamızın bütünleşmesi de çok önemli  bir etken.
Hemen kabul ettiniz mi teklifi?
Tabii ki, hemen kabul edemedim. Kolay değil 17 yıl bambaşka bir sektörde çalıştıktan sonra çok başka bir işin içine giriyorsunuz. Ancak Hakkı Bey çok ısrar etti ve benim bu projenin içinde muhakkak olmam gerektiğini vurguladı. Kuruma yepyeni bir vizyon getirmek, renk katmak amacıyla katkılarıma ihtiyaç duyduklarını belirttiler.Ve ikna oldum sonunda. Tabii tanışıklığımızın verdiği bir sonuç ortaya çıkan.
Neden bu proje?
Aslında biraz da Bilecikli sayılırım. Bu nedenle projenin yapılacağı konumdan tutun da hitap edeceği kitleye kadar her konuya hakimim ve bu şirkete, bu projeye,  güvendiğim için bu projenin içindeyim.Şirkete duyduğum GÜVEN en önemli yapı taşı.Bir iş en güzel şekliyle nasıl olması gerekiyorsa , hatta en güzelini en iyisini yapmak noktasındaki gördüğüm çaba bu şirkette beni çok etkiledi. Ve Bilecik' te böyle bir proje yok.Şehre değer katacağına, birçok noktada öncü olacağına dair duyduğum heyecan her geçen gün katlanarak derinleşiyor.
Proje hakkında biraz bilgi verebilir misiniz bize?
Bilecik Cemre Yaşam Evleri projemizin adı. “Bir cemre düşer yaşam renklenir” dedik bu projeye başlarken. Hakikaten de gerek Bilecik'te gerekse kendi hayatlarımızda yaşam renklendi. Sonradan dönüp baktığımda kendi hayatıma da bir cemre düştüğünü görüyorum. Bilecik ölçeğinde dev bir projenin altına imzamızı attık diyebilirim çok rahatlıkla. Tam bir yaşam alanı, 214 tip konut aile için düşünülmüş dairelerden oluşuyor. Diğer yandan Bilecik'in üniversite şehri olduğunu, sanayi şehri olduğunu, askeriye şehri olduğunu unutmadan hazırlanmış 344 daire hazırladık ki, apart biçimindeki bu dairelerde iş ya da eğitim için bu şehirde olan kişiler de rahat edebilsinler. Bu apartların altında da dükkanlarımız var ki, sunduğumuz yaşam alanında herkes tam bir hizmet alabilsin.
Farklı neler sunuyorsunuz bu projeyle?
Bir sağlık merkezimiz var bu konseptin içinde. Kapalı yüzme havuzu, bay bayan ayrı olmak üzere Türk hamamı, jakuzi, sauna,buhar odası, jakuzi, masaj odaları büyük bir fitness salonu, mevcut.Oto yıkama, basketbol sahası, voleybol sahası, otoparkını söylememe gerek yok sanırım. Bilecik'de şimdiye kadar yapılmamış büyüklükte bir projeden bahsediyoruz. Projemizin içine annelerimizi düşünerek bir anaokulu da kattık. Bir kadın olarak el attığım konulardan biri de bayan kuaförü oldu. Konseptimizin içindeki bayanlar için bir kuaför salonu planladık. Bakalım zaman içinde çok çeşitli büyüklüklerde ki dükkanlarımızda daha ne gibi imkanlar sunacağımız kısmıda biraz sürpriz olsun.
Bilecik için bu daire sayısı biraz fazla değil mi?
Şu anda 214 aile için asıl hedef Bilecik elbette. 344 apart için de hedefimiz şehir dışındaki yatırımcılara dönük çalışmalar. Antalya, İzmir, Denizli gibi illere çok ciddi satışlar yapmaya başladık bile. Projenin hitap ettiği önemli şehirlerden birini de Bursa olduğunu düşünüyoruz ve Bursa'da ciddi bir lansman çalışması yaparak projemizi daha yakından tanıtmak hedefindeyiz. Bursa için bu projenin çok ciddi bir yatırım olduğunu düşünüyorum. Bilecikli olup Bursa'da oturan çok insan var. İlk tanıtımlarımızda bile bizi Bursa'dan çok arayanlarımız oldu. Hedef kitlemiz herkese çok farklı noktalarda caziplikler sunuyor.
Sizin dışınızda Bilecik'te inşaat sektöründe çalışan bir kadın var mı? Kadın olmak bu noktada bir avantaj mı?
Benim bildiğim kadarıyla yok. Kadının dokunduğu noktaların kısa sürede farklılaştığını, diğerlerinden biraz daha özel olduğunu düşünüyorum. Kadınlar biraz daha farklı noktalardan bakıp renk katma açısına sahipler. Kadına duyduğum güven beceriklilikten, problem çözme becerisine kadar her alanda sonsuz.
İnşaat sektöründe kadın olmakla eğitim sektöründe kadın olmak arasında bir fark var mı?
Çok ciddi bir fark yok. Aksine bu sektörde bizim gibi insanlara daha fazla ihtiyaç var. Eğitim sektörü daha fazla kadın mesleği olarak görüldüğü için bir alışılmışlık var. Kadınlar kendilerini işleri ile özdeşleştiriyorlar benim bu proje başladığından beri kalbim bile Cemre Yaşam diye atıyor mesela…
Bu proje size ne öğretti?
Şimdi bakıyorum ve insanın olduğu her yerde psikoloji varmış gerçekten diyorum. İletişim psikolojiyi çözmekle başlıyor. Tabii önceden en çok mutfağına, balkonuna baktığım evlerin aslında en önemli kısımlarını tesisat kısımları olduğunu da öğrendim bu proje sayesinde.
Sizin kurumunuza duyduğunuz güveni biz de duyabilir miyiz?
Elbette. Eskişehir kökenli bir firma ESESTAŞ. 1995 yılında kurulmuş 18 yıllık bir firmadan bahsediyoruz. Eskişehir kökenli ama faaliyet alanları bu şehirle sınırlı kalmamış. Bu güne kadar pek  çok işler yapmış, çoğunu zamanından  önce teslim etmiş, hiçbir projesinden şikayet almamış son derece güvenilir bir firma. Bugüne kadar ki tüm yaptığı işlerde müşterileriyle dost kalmayı başarmış bir firma.Bu değer benim içinde çok önemli olduğu için buradayım diyebilirim.Hem yapınlan işin kalitesi hemde iş yada satış sonrası hizmet anlayışının devam etmesi çok ama çok öanmli bir değer.Yaşamımda değer verdiğim bir çok kavramı bu şirkette buldum,gördüm, ve en önemlisi yaşıyorum.Hiçbir şey havada değil.Ya da söylemek, yapmış olmak için diye hiçbir şey söz konusu değil.Söylenen yada vaat edilenin arkasında durmak eşittir güven ve doğruluk.Şunu görmek çok güzel ve keyifli  bu işi ESESTAŞ Yapıyorsa her yönüyle güvenilir deyip gözü kapalı insanların ev alması.Bu konuda Hakkı Bey'in karakterinin sağlamlığını  ve bugüne kadar göstermiş olduğu emeği vurgulamadan geçemeyeceğim.
Cemre Yaşam Evleri böyle köklü bir firmaya neler katabilir?
Bence yepyeni bir vizyon katabilir ki, bu noktadaki değişimleri şimdiden görüyoruz. İnşaat sektöründe önemli bir markayız.Bugüne kadar sadece hiçbir konuda reklama ihtiyaç duyulmadan yapmışız ve satılmış.Bu projeyle şirketimizin  Bir Eskişehir firması olmaktan çıkması tabiî ki hedeflerimiz arasında, biz artık bir Bursa, bir Ankara, bir İstanbul şirketi olduk bile diyebiliriz.Hedefimiz yaptığımız ve yapacağımız nitelikli işlerle hem ülke ekonomisine katkı sağlamak, hemde bir Türkiye  markası olmak.Sevdiğim bir sözü paylaşbilirmiyim….Neye inanırsanız onu yaşarsınız…Evet inanıyoruz ve birgün bunu konuşacağımızı da biliyoruz.Ayrıca insanın çalıştığı kuruma inanması, huzurlu ve mutlu çalışması çok önemli…Bizler ESESTAŞ Çalışanları olarak kendimizi bu konuda çok şanslı görüyoruz zaten.
Satış ve teslimat koşullarınızdan biraz bahseder misiniz?
Bir buçuk yıl projelendirme çalışması yaptığımız projemize 6 Mart 2013 tarihinde başladık. 24 ay içerisinde teslim etmeyi düşünüyoruz ancak hava koşullarını dikkate alarak sözleşmelerimizi 30 ay üzerinden yapıyoruz. Bank Asya ile kredilendirme çalışmalarımız var yüzde 75'ini karşılıyorlar. 0.33'den başlayıp 0.70'e varan oranlarla.Bu anlamda Bankasya'nın şirketmize duyduğu güven ve inançla onlarda bu projede olmanın heyecanını bizlerle paylaşıyorlar.Henüz toprakta böyle bir kredilendirme çalışması yapıyor olmaları
Tüm müşterilerimiz için önemli bir şans. Önümüzdeki haftalarda kat irtifak tapularımız da çıkmış olacak.
Editör: TE Bilişim