Gelişen teknolojiyle birlikte hayatımıza girmeye hazırlanan elektrikli arabaların nasıl şarj edileceği sorusuna cevap Şeyh Edebali Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden geldi. Ekim ayında çalışmalarına başlanan proje hayata geçtiğinde Bilecik’in ilk elektrikli araç şarj istasyonu kurulmuş olacak. Enerjisinin bir bölümünü güneş panellerinden sağlayacak istasyonun 2017 yılında hizmete girmesi planlanıyor.

Rektör Prof. Dr. Azmi ÖZCAN’ın destekleriyle başlanan “Yenilenebilir Enerji Destekli Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonu” projesi TÜBİTAK tarafından “1003-Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı” kapsamında destekleniyor. Proje yürütücüsü, Şeyh Edebali Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin KESLER tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Günümüzde elektrik enerjisinin elde edilmesinde büyük oranda fosil kökenli yakıtlar kullanılmaktadır. Sınırlı rezervlere sahip özellikle petrol ve doğal gaz gibi yakıtların azalmasına bağlı olarak artan maliyetlerin yanı sıra bu yakıtların yakılması sonucu ortaya çıkan zararlı emisyonlar ve sera gazlarının çevre üzerine oluşturdukları etkiler de yadsınamaz derecede büyüktür. Bütün bu olumsuzluklar nedeniyle ülkemizde de elektrik enerjisinin elde edilmesinde yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim hız kazanmıştır. Bu alanda yapılan teşvik ve yatırımlarla yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi her geçen gün artmaktadır.

Günümüzde birçok otomobil ve ticarî araç üreticisinin elektrikli araçlar üzerinde çok yönlü çalıştığı görülmektedir. Özellikle elektrikli araçların batarya teknolojileri ile bataryaları hızlı şarj eden sistemler üzerine yapılan çalışmalar daha ön plana çıkmaktadır. Elektrikli araçlarda aracın hareketi için gerekli olan elektrik enerjisi bataryalar tarafından sağlanmaktadır. Elektrikli araçların bataryaları şebeke destekli şarj istasyonlarında şarj edilmektedir. Kullanıcılar için şarj süresi çok önemli olduğundan, şarj istasyonlarının bu ihtiyacı karşılayacak teknolojik donanıma sahip olması gerekmektedir. Bu proje çalışmasının esas amacı, elektrikli araçların bataryasını hızlı bir şekilde şarj etmektir. Hızlı şarj için gerekli olan elektrik enerjisi sadece şebekeden değil aynı zamanda güneş panellerinden ve stasyoner akülerden sağlanacaktır. Öncelikle güneş panellerinden elde edilen enerji ile stasyoner akü grupları şarj edilecektir. Stasyoner akülerin şarj işleminden sonra fazla olan enerji şebekeye aktarılarak sistemin amorti süresinin kısaltılması sağlanacaktır. Projede Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nin dışında Kocaeli Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Düzce Üniversitesi ve Karabük Üniversitesi’nden birçok akademisyen danışman ve araştırmacı olarak yer almaktadır.”

Editör: TE Bilişim