AK Parti Bilecik Mlletvekili Halil Eldemir, AK Parti tarafından verilen cinsel istismar önergesi hakkında konuştu. Muahlefetin konuyu siyasal olarak istismar ettiğini öne süren Eldemir, “Kızlı erkekli aynı evde kalmalarını meşru göreceksiniz. Öbür taraftan ailelerin rızası olan evliliklere hayır  diyeceksiniz. Burada yanlışlık var.” dedi. 

AK Parti Bilecik Mlletvekili Halil Eldemir, konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Bu konu hassas bir konudur. Burada teleffuz edilen kavramların sıkıntısı yaşanıyor. Yasalara göre 18 yaşından önce nikaa kıyılamıyor. Kız ile erkek görüşüyor ve aileler anlaşıyor. Evlenmeye karar veriyorlar. Gidip evleniyorlar ama nikahı yapamıyorlar. Nikahı yapamadıkları zaman resmi olarak kayıt altına alınamıyor. Ama ülkemizin bazı gerçekleri var. Daha önceden çıkan yasaya göre 18 yaşından önce evlenenler için erkek tacizci, kadın ise istismara uğramış kişi olarak geçiyor.

Bizim yapmak istediğimiz, aile müessesesini kurmuş olan mağdurların mağduriyetlerini gidermektir. Evliliği yapmışlar ama nikahlarını kıyamamışlar. Çocuk sahibi olacağı zaman hastaneye gittiğinde hastanede evli olmaması gerektiğini söylemişler. Bundan sonra kamu davası açılmış. Bu durumda erkek tacizci olarak tutuklanmış, kızın anne ve babasını tacize yardım ve yataklık ediyor diye tutuklanmış. Biz bu durumun önüne geçme adına adım atıyoruz. Türkiye’de 3 binden fazla kişinin kurduğu aile müessesinde kadın-erkek birlikteliğini sağlamak adına bu uygulamayı yapıyoruz. Bu yasaya da inanarak el kaldırdık. Doğru olduğunu düşünerek el kaldırdık.

Ben 44 yaşında bir adamım. Benim jenerasyonumun anne  ve babaları 18 yaşından önce evlenmiştir. Bu şu anda yasa gereği suçtur. Yasa çıkarılırken 18 yaş öncesi evliliklere karşı çıkılmıştır. Ama burada tecavüz edilmiş, zor kullanılmış, cinsel tacizde bulunmuş insanlara yönelik bir çalışma değildir. Bu tamamen karşılıklı rıza ile yapılmış evliliklerde ailele bütünlüğünün sağlanması adına yapılmaktadır. Burada muhalefet bir çığırtkanlık yapıyor.

Bizim kıız çocuklarının erken yaşta evlenmemeleri için yaptığımız çalışmalar bellidir. Bu kapsamda zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarttık. Haydi kızlar olkula projesini başlattık. Burada yapılan tamamen siyasal istismardır. Burada tecavüzcülere iltimas tanımak yoktur.

Biz bu çalışmayı aile bütünlüğünü sağlamak adına yapıyoruz. Burada birilerini kurtarmaya çalışıyoruz. Ama bu birileri mağdur insanlardır. Biz zaten çocuk yaşta evlilikler olmasın diye mücadele veriyoruz. Ama bu mücadeleyi verirken de toplumun örflerine, adetlerine, bölgedeki sorunlara duyarsız kalamayız.

Barlarda 18 yaşın altındaki kızları sahneye çıkaracaksınız bunun adı kızları korumak olacak veya kızlı erkekli aynı evde kalmalarını meşru göreceksiniz. Öbür taraftan ailelerin rızası olan evliliklere hayır  diyeceksiniz. Burada yanlışlık var.

Cumhuriyet Halk Partisinden 2 milletvekilinin bu önergeye destek talebi oldu. Romanlarda 18 yaş öncesi evlilik çok olduğu için İzmir Milletvekili Özcan bey ve Afyon Milletvekili Burcu hanım bu yasanın çıkması için talepte bulundular.”

 

Editör: TE Bilişim