Cafer Elmas

Belediye Başkanı Selim Yağcı, ekmeğe yapılan 25 kuruşluk zamma Pazartesi günü itiraz edeceklerini söyledi. Zam kararının Ticaret ve Sanayi Odası tarafından alındığını belirten Yağcı, maliyetler uygun olduğu için kendilerinin 50 kuruşa ekmek satabildiklerini söyledi.  “Şu anda zam zamanı değil” diyen Yağcı, %33’lük zam oranını kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi ve Belediye Halk Ekmeğine zam yapmayacaklarını ifade etti. Yağcı, 3 aydır devam eden Halk Ekmek uygulamasına ise beklenen ilginin olmadığını ancak 50 kuruşluk ekmek satışının devam edeceğini söyledi. Yağcı konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Zam kararını TSO aldı”

Ekmek fiyatına Ticaret ve Sanayi Odası bünyesindeki komisyonda karar veriliyor. Komisyon toplanmış ve ekmeğin fiyatına ilişkin olarak bir değerlendirme yapmışlar. Kendileri daha önce bana geldiklerinde, “Ticaret mutlaka karlılık için yapılır. Kazanamıyorsanız zam yapılır. Biz de belediye olarak halkımızın yanında olduğumuz kadar esnafın da yanında oluruz. Gerekiyorsa bu zam yapılır. Fakat şu anda zam zamanı değil. Bu oranda da bir zam olması mümkün değil” demiştim. Hatta maliyetler uygun olduğu için belediye olarak 50 kuruşa ekmek sattığımızı da kendilerine söyledim. Ama kendileri böyle bir karar almışlar.

“Pazartesi günü itiraz edeceğiz”

Karara ilişkin yazı dün bize de geldi. Belediye olarak, bu zamanda, bu şartlar içerisinde, bu orandaki bir zammı halkımız adına kabul etmemiz söz konusu değil. Arkadaşlarımıza gerekli talimatları verdik. İtiraza ilişkin gerekli çalışmaları yapıyorlar. Pazartesi günü Valilik makamına bu konuya ilişkin itirazlarımızı bildireceğiz. Orada oluşacak komisyonda TSO, Esnaf Odası, Valilik ve Belediye temsilcileri olacak. Komisyonun oylarıyla verilecek kararda ekmek zammı belli olacak.

“Halk ekmek 50 kuruştan satılmaya devam edecek”

Biz belediye olarak, onlar 1 lira da yapsalar 1.5 lira da yapsalar, halkımıza 50 kuruşa ekmek vermeye devam edeceğiz. Bu konuda aşırı ısrar da olursa, ekmek satış noktalarını da genişletiriz. Bu konuda hemşerilerimizin rahat olmasını istiyoruz. Bu süre içerisinde mağdur olan hemşerilerimiz varsa belediye parkımızın yanındaki ekmek satış büfemizde her zaman ekmek bulabilirler. Oradaki ekmek sayısını da arttırıyoruz.

“İlk 3 ayda halk ekmeğe talep az”

Yalnız şunu da ifade edeyim, geride kalan 3 aylık sürede, 75 kuruşluk ekmeğe karşı 50 kuruşa ekmek satıyorduk. Ama 50 kuruşluk halk ekmeğe ilgi gösteren çok az. Ekmek hepimizin yediği en temel gıda maddemiz ve buna yapılan zam hepimizi ilgilendiriyor. Ama bu konuda yapılan girişime de halkımız destek vermiyor. Halk ekmek büfesinin önünde hiç kuyruk görmedik. Büyük şehirlerde ucuz ekmek almak için belediye büfelerinin önünde kuyruk olur. Bizim orada kuyruk da olmadığı halde hemşerilerimiz gerekli ilgiyi göstermiyorlar. Demek ki imkanları daha geniş diye düşünüyorum.” 

Editör: TE Bilişim