Ülkemizin dört bir yanında yaşanan ve birçok sabotaj olayına rastlanan orman yangınlarının önlenmesi amacıyla Bilecik’te tam teyakkuza geçildi.
Orman yangınlarını önlemek amacıyla gözetleme kulelerinde görevli personelin 7 gün 24 saat görev yaptığı öğrenilirken, Bilecik Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, orman yangınları ile mücadele kapsamında ilde çıkabilecek orman yangınlarına karşı merkez ve ilçelerdeki yangın gözetleme kulelerinde görevli ekiplerin sürekli teyakkuz halinde olduğu, 7 gün 24 saat esasına göre görev yaptığı bildirildi. 


Başta yurdumuzun gözde tatil yerleri olmak üzere birçok ilde yaşanan orman yangıları ile mücadele devam ederken, Bilecik’te de önceki gün   Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu kararı doğrultusunda il sınırları içerisinde tüm ormanlık sahalara 30 Temmuz ile 01 Eylül 2021 tarihleri arasında yetkililer haricinde girişler yasaklandı.
Bu kapsamda güvenlik güçleri başta olmak üzere Orman İşletme Müdürlüğü personelleri de işi sıkı tutarken ormanlık bölgelerde çıkması ihtimal yangınlar sebebiyle kırmızı alarma geçildi.
Orman yangınları ile mücadele kapsamında Bilecik'te çıkabilecek olası yangınlara karşı merkez ve ilçelerde yangın gözetleme kuleleri ekiplerinin 24 saat gözlemleri devam ediyor. Diğer yandan da yine Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin sürekli olarak dronlar aracılıyla ormanlık bölgelerde kontrollerini sürdürdüğü öğrenildi.
Öte yandan Jandarma bölgesindeki alanlarda ise vatandaşların ormanlık alanlara girmesinin önüne geçilirken, sabatoj ihtimaline karşı her bir hareketin titizlikle değerlendirildiği ve bu noktada çok köy muhtarları ile de sürekli irtibatta olunduğu ve önlemlerin sıkı tutulduğu gelen bilgiler arasında.


Bilecik İli Orman Yangınlarını Önleme Mücadele Komisyonunca, orman yangını riskine karşı ek tedbirlerin alındığı, alınan tedbir ve yasaklara uymayanlar hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, 2872 Sayılı Çevre Kanunu, 5271 Sayılı Türk Ceza Kanunu, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu ile 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu gereği yasal işlem yapılacağının kaydedildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: ''Ülkemizde son günlerde yaşanan orman yangınları nedeniyle, ilimizde olası orman yangınlarını önlemek amacıyla, Bilecik İl Sınırları içerisinde 30 Temmuz ile 01 Eylül 2021 tarihleri arasında yetkililer haricinde tüm ormanlık alanlara vatandaşların girmesi kesinlikle yasaktır. Yerleşik köy halkı hariç, vatandaşların gezi amaçlı ormana giriş ve çıkışları, orman içi yollarda ATV, UTV, motosiklet vb. vasıtalarla sportif amaçlı her türlü faaliyetleri ile çadırlı-çadırsız kamp yapmaları da yasaklanmıştır. Ayrıca, 1 Eylül'e kadar Bilecik ve ilçelerinde bütün piknik ve mesire yerlerindeki tüm alanlarda mangal, semaver, kamp ateşi, orman bitişiği ve orman ilişiği olmayan mahallerde dahil olmak üzere anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaktır.''
 Olası orman yangınlarına karşı gözetleme kulelerinin yangında ilk müdahaledeki öneminin vurgulandığı açıklamada, ayrıca ''Yangının çıktığı anda tespit edilmesi ve ekiplerin olay yerine yönlendirilmesi bakımından gözetleme kuleleri büyük önem arz etmektedir. Orman yangınlarının önlenebilmesi için sadece yaz aylarında değil yıl boyunca kulelerden orman sahası titizlikle takip edilmektedir. Görevlilerimiz, sorumluluk sahalarında belirli periyotlarla kuleden dürbünle ormanlık alanları taramaktadır. Her 15 veya 30 dakikada telsizle Bilecik Orman İşletme Müdürlüğüne bölgelerindeki durum hakkında bilgi vermektedir.''denildi.


 Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin yanı sıra güvenlik güçlerinin de sorumluluk bölgelerindeki ormanlık alanlarda denetimlerin aralıksız sürdüğü, drone ile havadan da devamlı kontrol edildiği belirtilen açıklamada, vatandaşların orman yangınlarına karşı gerekli duyarlılığı göstermeleri, orman içi ve bitişiğinde görülen duman ve yangınlarla sabotaj ihtimaline karşı ormana giriş yapan yabancı ve şüpheli kişilerin tespiti halinde 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ihbarda bulunmaları istendi.

Editör: TE Bilişim