Ehliyet çıkartma işlemlerinde uzun yıllardır meşakkatli bir yol izleniyordu. Artık vatandaşların bu işlemleri daha basit şekilde yaptırabilmeleri için Emniyet Genel Müdürlüğü’nce yürütülen pasaport ve sürücü belgesi hizmetlerine ilişkin iş ve işlemler, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne devredildi.

Sürücü belgesi almak isteyenlere ilişkin ilimizde faaliyet yürüten Demirkıran Sürücü Kursu’ndan açıklama yapılırken, sürücü belgesi isteyen vatandaşların nüfus idarelerine başvuru yapmadan önce sürücü belgesi ücretlerini, vergi dairelerine veya vergi tahsil yetkisi verilen anlaşmalı bankalara ödemelerini yapmaları daha sonra nüfus idarelerine müracaatta bulunmaları gerekiyor.

Demirkıran Sürücü Kursu sahibi Refik Demirkıran'ın konuya ilişkin yaptığı açıklama şu şekilde:

“Sınavlar tabletle olacak”

Ehliyet alacak adayların direksiyon uygulama sınav değerlendirmelerinin tablet üzerinden yapılacağını belirten BİLSED Başkanı Refik Demirkıran, bu uygulamanın birçok avantajının olduğunu söyledi.

Demirkıran, konuya ilişkin yaptığı ayrıntılı açıklamada; “Ehliyet alacak adayların direksiyon uygulama sınav değerlendirmeleri, tablet bilgisayarlarla yapılacak. 2018 itibarıyla Ankara'da başlatılan pilot uygulama kısa bir süre sonra 81 ile yaygınlaştırılacak” dedi.

Aksaklıklar yaşanabiliyor

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ehliyet sınavlarını iki aşamalı olarak yaptığını aktaran Başkan Demirkıran, ilk olarak teorik sınavın yapıldığını ve bu sınavda başarılı olan kişilerin, uygulamalı eğitime tabi tutulduğunu ifade etti.

Demirkıran, “teorik sınavlar, merkezi sistem sınavı ve tabletle olmak üzere iki şekilde yapılıyor. B sınıfı ehliyet için söylüyorum: EK 4 dediğimiz bir değerlendirme formu var. Bu form elle dolduruluyor, bu da bazı aksaklıklara neden olabiliyor. Uygulama yani direksiyon sınavlarının tabletle yapılması bazı avantajlar da sağlıyor” dedi.

Mayıs ayında yaygınlaşacak

Direksiyon sınavlarına yılda ortalama bir buçuk milyon kişinin girdiğini kaydeden Demirkıran, “bunların üçte birinin sınavda başarısız olduğunu düşünürsek, iki milyon sınav yapılıyor. Her bir öğrenci için 3 evrak hazırlanıyor. Yani 6 milyon evrak kullanılıyor, bu çok ciddi bir rakam ve ekonomik olarak büyük bir maliyet” dedi.

Sınavların tabletle yapılması durumunda kağıt israfının da önleneceğini belirten Başkan Demirkıran, “bu uygulama hem milli ekonomiye katkı sağlayacak hem de kurumların mali yükünü azalmış olacak. En önemli avantajlarından biri de; bir başkasının yerine sınava girme gibi bir durum ortadan kalkmış olacak. Tabletle direk olarak işaretleme yapılınca sürücü adaylarının en çok hangi hataları yaptıkları ortaya çıkacak ve o yönde kişiye eğitim verilecek. Bu uygulama inşallah Mayıs ayı itibariyle Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak” ifadelerini kullandı.

e-sınav merkezi ilimizde Mayıs ayında faaliyete geçecek

Demirkıran, “Sürücü kurslarına yapılan başvurular da teorik sınav aşaması 2 şekilde olmaktadır. 1’incisi Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Daire Başkanlığı’nca yıllık planlanan MTSK takvimi çerçevesinde okullarda yapılan yazılı sınav.

2. si ise Milli Eğitim Bakanlığı’nca yaygınlaştırılmaya çalışılan Elektronik Sınav (E-Sınav)dır. E.Sınav sınav başvurusu teorik derslerin bitiminde sürücü kurslarınca ilgili merkezlerden randevu alınarak yapılır. Sınavda sorular tablet üzerinden cevaplanır. Sınav sonucu hemen öğrenilebilir. Bu nedenle sonuç odaklı bir sınav sistemidir. İlimizde Halk Eğitim Merkezi binası içerisinde E-Sınav merkezimiz hazırlanmaktadır. Açılışı ise Mayıs ayında yapılacak şekilde planlanmaktadır. İlimize E-sınav Merkezimizin açılış müjdesini de bu vesile ile vermiş olalım.

Bir diğer konu ise malumunuz 2 Nisan 2018 tarihinden itibaren ehliyet tescil işlemleri Trafik Tescil Denetleme bürolarından alınarak Nüfus Müdürlüklerine devredilmiştir.Ehliyet tescili yaptıracak olan vatandaşlarımız ister ilk başvuru ister ehliyet yenileme başvurusu yapacaklarından randevu.nvi.gov.tr adresinden randevu alarak evrakları ile müracaat edeceklerdir.

Başvuru evrakları ise;

1-İlk Kayıt İşlemleri

a)Kimlik Belgesi

b)Sürücü Sertifikası

c)Öğrenim Belgesi, yurtdışından alınan öğrenim belgelerinin noter tasdikli tercümesi

ç) Sürücü Sağlık Raporu

d)Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı

e)1 adet biyometrik fotoğraf

f)Kan grubunu belirtir belge veya sözlü\yazılı beyanı

g)Adli Sicil Kaydı Belgesi

2- Yeni Bir Sınıf Ekleme İşlemleri

a)Kimlik belgesi

b)Sürücü sertifikası

c)Öğrenim belgesi, yurtdışından alınan öğrenim belgelerinin noter tasdikli tercümesi

ç) Kayıp/Çalıntı değilse mevcut sürücü belgesi

e)Sürücü sağlık raporu

f)Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı

g)1 adet biyometrik fotoğraf

ğ) Kan gurubunu belirtir belge veya sözlü\yazılı beyan

h)Adli Sicil Kaydı Belgesi” dedi.

Editör: TE Bilişim