Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Gönül Elçileri’ projesinin 2. aşaması olan “Kadınlar İçin Mesleki Eğitim Projesi’ tanıtım toplantısı cuma günü yapıldı. Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya Bilecik Vali Yardımcısı Ekrem Ballı, Vali Halil İbrahim Akpınar’ın eşi Dr. Nihal Akpınar, Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Tetik, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, gönül elçileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Toplantıya vatandaşların gösterdiği ilgi beklenenden fazla olunca, 2’nci katta yapılması planlanan toplantı kültür merkezinin büyük salonuna alındı. Toplantıda projeyle ilgili bir sunum yapan İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Girgin, eğitimlerini yarıda bırakan ve okumak isteyen kadınların 3-14 Şubat 2014 tarihleri arasında Halk Eğitim Merkezi Bürolarına kayıt yaptırmalarını istedi. 


Gönül Elçileri Projesi’nin 2. adımı olan “Kadınlar İçin Mesleki Eğitim Projesi"nin tanıtım toplantısı Cuma günü Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Toplantının açılış konuşmasını İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Gönül Günaydın Çabukoğlu, yaptı. Projeyle ilgili genel bilgi veren Çabukoğlu şöyle konuştu:

“Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından; toplumsal kalkınmaya katkı sağlamak ve gönüllü çalışmanın yaygınlaştırılması amacıyla 2013 yılı başında Türkiye genelinde başlatılan bir sosyal sorumluluk projesi.

Paylaşmak, toplumumuzun önemli özelliklerinden. Kimi zaman ekmeğimizi, kimi zaman bilgi ve becerimizi, kimi zaman da sevgimizi, yüreğimizi etrafımızdakilerle paylaşıyoruz. Çünkü biz büyük bir aileyiz. Günlük yaşamımızda yaptıklarımızla aslında hepimiz birer gönül elçisiyiz. Sizi de bu ailenin bir ferdi olmaya davet ediyor, salon girişinde görevli arkadaşlarımızın dağıttığı formları doldurarak, “Gönül Elçisi” olmanızı bekliyoruz.

Saygıdeğer Misafirler, “Kadınlar İçin Mesleki Eğitim Projesi” ile çeşitli nedenlerle okuyamamış kadınlarımızın, başta Mesleki Açık Öğretim Liselerine kayıtlarının yapılarak, elde edilen becerileri doğrultusunda istihdam yaşamına katılımlarını desteklemek amaçlanıyor. Gönül Elçilerimizden etrafınızdaki kadınlarımızı, Mesleki Eğitim Merkezi ve Halk Eğitim Merkezlerine yönlendirmenizi istiyoruz.”


Çabukoğlu’nun konuşmasının ardından Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Muhammet Akgül kürsüye geldi. Konuşmasında, kadının toplumda daha fazla yer almasının önemine değinen Akgün şunları söyledi:

“Toplumsal Cinsiyet eşitliğine ilişkin yapılan pek çok hukuksal düzenleme ve uygulamalara karşın; kadınların eğitim ve istihdama katılım oranları henüz erkeklerin düzeyine ulaşamamıştır. Bu bağlamda kadınlarla erkekler arasında fırsat eşitliğinin sağlanması açısından eğitim en önemli dinamiklerden biridir, özellikle eğitim düzeyi düşük ve ekonomik açıdan yetersiz koşullara sahip genç kız ve kadınların Mesleki Açık öğretim Liselerine yönlendirilerek mesleki beceri kazanmaları ve istihdam edilmeleri kendi gelecekleri ve yetiştirecekleri nesiller açısından önemlidir.

Kadının çalışmasının ve üretmesinin kelebek etkisi nedeniyle, “ Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi”nin ikinci alt bileşeni olan “Kadın ve Güçlenme” başlığı altında “Kadınlar için Mesleki Eğitim Projesi” Sayın Valimizin eşleri Dr. Nihal AKPINAR Hanımefendinin himayesinde ilimizdeki sayısı 976’yı bulan gönül elçilerimizin desteği ile hayata geçirilmiştir.


Toplumsal ve bireysel açıdan önemi büyük olan meslek edinme; özellikle toplumsal ve ekonomik gerekçelerle devlet politikalarında da ele alınan bir konudur. Değişen, gelişen ve küreselleşen dünya düzenine paralel çalışmalar, meslek edinme ve istihdam konulan gündemdeki yerini korumaktadır. Devlet politikası olarak bu geniş çerçeve içinde özellikle yerel kaynaklar ve yerel ihtiyaçlar kapsamında yürütülecek ve kadının meslek dinebilmesi için yapılacak her türlü proje ve aktivite anlamlı olacaktır.

Bu proje ile genç kız ve kadınların işgücüne katılım oranlarının artırılması, bireysel ve toplumsal anlamda güçlenmesi, mesleki, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda gelişmesi için fırsatların artırılması hedeflenmektedir.Bireysel anlamda; eğitim imkanları artan kadınlar, meslek sahibi olarak iş yaşamına daha etkin katılabilmekte, kendini ifade edebilmekte, karar verme mekanizmalarına daha etkin katılabilmektedir.

Bu anlamda kadına yönelik projelerde çalışma isteğini bize ileten Gönül Elçilerimize, Mesleki Eğitim Öncesi dönemde, Mesleki Eğitim öğrencilik döneminde ve Mesleki Eğitim sonrası dönemde önemli roller düşmektedir. Kadınların sosyal ve ekonomik olarak haklarını kazanmaları yönünde verilecek her türlü destek ülkenin geleceğine yatırımdır düşüncesi ile projenin hayata geçirilmesini sağlayan gönül elçilerimize teşekkür ediyorum.”

Akgül’ün konuşmasının ardından İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Girgin tarafından proje ve başvurularla ilgili bir sunum gerçekleştirildi. Girgin’in sunumunun ardından Vali Halil İbrahim Akpınar’ın eşi Dr. Nihal Akpınar bir konuşma yaptı.


Projenin Başbakan Erdoğan’ın hanımı eşliğinde başlatıldığını söyleyen Akpınar, bu tarz faaliyetlerin zaten olduğunu, amaçlarının konuya ilişkin farkındalığı arttırmak olduğunu söyledi. Akpınar konuşmasına şöyle devam etti:

“Türkiye son yıllarda kadınların eğitimi konusunda ciddi mesafeler kaydetti. Bayanların okudukça toplumda daha fazla yer alması daha kolay oldu. Bugün ülkemizde ekonomik kültürel ve sosyal alanda gelişme kaydettiysek bunu biraz da kadınların sosyal hayatta daha fazla yer bulmasına ve kendilerini daha iyi bir şekilde ifade edebilmelerine, yani özünde, kadın okur yazarlığının artmasına bağlıyoruz.

Eskiden  “Kızın yaşı 14, ver kapıyı ört.” şeklinde bir deyiş vardı. Kızların okumaya başlamasıyla birlikte bu tip yanlış kanılar kırılmaya başladı. Bazı bölgelerde halen çocuk yaşta evlendirilen kızlarımız var ekonomik nedenlerle de eğitime ara vermek zorunda kalan kızlarımız olabilmekte. Toplumun temelini oluşturan ayaklardan en önemlilerinden bir tanesi kadın olduğu için, çeşitli nedenlerle okuyamamış kadınların eğitimlerinin sağlanabilmesi, kadınlarımızın kendilerini daha rahat ifade edebilmesini, ve aynı zamanda ekonomiye katkıda bulunabilmelerini sağlamaktadır.

Eğitimli ve mesleki donanıma sahip kadın, kendini daha güçlü hissedecek, bunu da evine, işine, topluma katkı sağlayarak gösterecektir. “Bilgi bir ışık gibidir. Onu kullanırsanız daha parlak olur. Kullanmazsanız söner” diyor bir düşünürümüz.  Kadınların bilgilendirilmesi de topluma ışık saçacaktır.

Çeşitli nedenlerle okuyamamış ve eğitimini yarıda bırakmış kadınlara yardımcı olmak, okumak isteyenleri Mesleki Açık Öğretim Liseleri’ne kayıtlarını yaptırmalarını sağlamak, bu liselerden mezun olan kadınların iş bulmalarına yardımcı olmak, yerel düzeyde iş koşullarını ortaya çıkarmak projede hedeflerimiz arasındadır. Gönül elçilerimiz ve basın aracılığıyla biz bu kişileri bilgilendirmek istiyoruz. Bir takım faaliyetler zaten yapılıyor. Amacımız bunları insanlarımıza daha fazla duyurabilmek ve bir farkındalık oluşturmak.

Hanımları motive etmemiz gerekmektedir. Evli olup okumak isteyen kadınlar, bu fikri etraflarına ilk açtıkları zaman, eşleri ve yakın çevreleri genellikle onlara destek değil köstek olmaktadırlar. Bizim amacımız biraz da toplumdaki bu bakış açısının kırılmasını sağlamaktır. Oysa okuyan, okumak isteyen bir kişi, kendisini geliştirmek istemektedir. Kendini geliştirmek ise ömür boyu sürmesi gereken, beyni de bu şekilde dinç tutan önemli bir faaliyettir.”

Eğitimin yaşı olmadığına inandığını söyleyen Dr. Nihal Akpınar, “Herkes kaç yaşında olursa olsun okuyabilir. Yarıda bıraktığı eğitimini devam ettirebilir. Eğer çalışmak istiyorsa kendini o alanda da geliştirebilir. Bayanlara okumalarını söylüyoruz. Kadınlarımız evlendikten sonra çalışmak istemiyorlarsa çalışmasınlar, ama yine de altın bilezikleri ellerinde olsun. Çünkü bazen görüyoruz, kişiler evlilikte eşlerinden şiddet görebiliyor. Veya erkek işini kaybedebiliyor. Bu tip durumlar karşısında kadınlar çalışmak istedikleri zaman eğer yeterli eğitimleri yoksa iş bulmaları hiç kolay olmuyor. Bu yüzden kişilerin eğitimli olmaları önemli.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Dr. Halil İbrahim Akpınar’ın konuşmasının ardından Vali Yardımcısı Ekrem Ballı kürsüye geldi. Kadınların iş gücüne katılımının önemine değinen Ballı şunları söyledi:


“Yaklaşık 1 yıl önce uygulanmasına başlanan ‘Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi”nin birinci ayağı “Koruyucu Aile” projesinden sonra, projenin ikinci ayağını oluşturacak olan “Kadınlar İçin Mesleki Eğitim Projesi” ülke genelinde ve ilimizde uygulamaya başlanacaktır.

‘Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi’nin genel amacı, toplumsal kalkınmaya katkı sağlamak amacıyla gönüllülük kavramına yönelik bilinci ve insan kaynağını güçlendirmektir. Toplumsal kalkınma ve ekonomik gelişmenin temel dayanaklarından birisi, toplumun yansını oluşturan kadınlarımızın, toplum hayatına ve istihdama katılımlarının güçlendirilmesinden geçmektedir.


Kadınların işgücüne katılımı ve istihdamı bağlamında iki kritik kurum meslek liseleri ve üniversitelerdir. Eğitimli olmak ve mesleki beceri konusunda donanımlı olmak, kadınların kendilerini daha güçlü hissetmelerinde önemli bir rol oynamakta ve onlara çalışma yaşamına girme ve girişimci olma cesaretini kazandırmaktadır. İşveren açısından da, nitelikli ve meslek sahibi kadınları istihdam etmek, verimliliği arttıracağından daha çok tercih edilecektir.

Kadınların güçlendirilmesinde, meslek seçimleri ve meslek eğitimleri önemli faktörlerdir. Meslek edinmenin ana amacı her ne kadar iş sahibi olmak ve para kazanmak olarak görülse de; bir mesleğin icra edilmesi aynı zamanda bireyin kendini ifade etme yoludur. Kadının kalkınmaya katılımının temel unsurlarından birisi kararlara katılımdır. Birey olarak kadının ilk ve en önemli karan ise, kendini ifade ve gerçekleştirme yolu olan meslek seçimidir.

‘Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi’nin ikinci ayağı olan “Kadınlar İçin Mesleki Eğitim Projesi” ile; örgün eğitim dışında kalmış kadınların yeniden eğitime kazandırılması ve Mesleki Açık Öğretim Lisesine yönlendirilmesi, Mesleki Açık öğretim Lisesinden mezun olanların iş yaşamına katılımlarına aracı olunması, işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine katkıda bulunulması, imkansızlıklar nedeniyle okuyamamış kadınların toplumsal yaşama daha fazla dahil olması, ekonomik ve sosyal yönden güçlenmelerinin sağlanması amaçlanmaktadır.”

Projenin ilimizdeki başarısının gönül elçilerinin vereceği destek ve katkılarla orantılı olacağını hatırlatan Ballı, başarının yüksekliği oranında kadınların ekonomik ve toplumsal hayata katılmasını da arttıracaklarını söyledi. Ballı, konuşmasını projeye destek veren herkese  teşekkür ederek noktaladı.


 

Editör: TE Bilişim