Kıymet Aslan- 

Toplum kalkınmasında gönül elçileri projesi kapsamında "Kadınlar için mesleki eğitim" projesi il yürütme kurulu toplantısı yapıldı.  Valilik Toplantı Salonu'nda, Vali Halil İbrahim Akpınar'ın eşi Dr. Nihal Akpınar, Vali Yardımcısı Ekrem Ballı, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Halit Gölcan ve Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Gönül Günaydın Çabukoğlu ile yürütme kurulu üyeleri katıldı.

“Kadınlar ikinci bir şansı hak ediyor! Gönül elçileri siz de eğitimi yarım kalmış bir kadının elinden  tutun, onun mesleki Açık Öğretim Liselerine kayıt olmasını sağlayın. Bir meslek, iyii bir iş, ikinci bir şans kazandırın. Hem kadınlar kazansın, hem ülkemiz çünkü bir büyük bir aileyiz.” Sloganlarıyla yola çıkan Gönül Elçileri eğitimi yarım kalmış kadınların Mesleki Açık Öğretim Liselerine başlamaları için çalışma başlattı. Konuyla ilgili Valilik toplantı salonunda, konuyu değerlendirmek üzere bir araya geldiler.

“Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi” kapsamında “Kadınlar için Mesleki Eğitim Projesi” konulu video filimlerini gösterimi  ve Proje Genel Tanıtımı yapıldı.

  

Dr. Akpınar, kadınların halk eğitim merkezlerinin açtığı kurslara gittiğini ancak kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunamadıklarını belirterek, kadınların eğitimli olmasının girişimcilik ruhunu da geliştireceğini söyledi.

Bazı nedenlerle eğitimi yarıda bırakmak zorunda kalan kadınların bulunduğunu anlatan Dr. Akpınar, "Okumak istiyor aslında ama çeşitli nedenlerle okuyamıyor. Eğitimini yarıda bırakmış kadınlarımıza nasıl ulaşabiliriz, neler yapabiliriz bu  insanlara gönül elçilerimiz vasıtasıyla ve basın yoluyla ulaşabiliriz. Bir araya getirerek eğitime yönlendirebiliriz. Hanımlara birazda motivasyon yapmak gerekiyor. Eğitimli bir iş kadınının yer aldığı işyerinin işleyişi ve girişimcilik ruhu daha farklı oluyor. Etrafın çeşitli söylemlerine maruz kalmalarından dolayı da kişilerin direnci kırılabiliyor. Bu kişilere de yardımcı olunursa onlarında önü açık ve okuma oranımızda arttırılabilir diye düşünüyorum. Herhangi bir konuda eğitim alan kadının işine katkısı, bakış açısı daha farklı oluyor. Girişimcilik ruhu daha farklı şeyler ortaya koyabiliyor o açıdan da önemli. Tabi eğitim en başta önemli, çocuğu yetiştiren en başta kadın bu yüzden anne eğitimsizse çocuğun eğitimi de çok iyi olmayabiliyor. Kadınlarımızın eğitim görmesi bu açıdan çok önemlidir. " dedi.

Vali Yardımcısı Ballı da 2012 yılı içerisinde başlatılan toplum kalkınmasında gönül elçileri projesinin birincisinin "Gönüllü aile" projesi, ikincisinin de "Kadınlar için mesleki eğitim" olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Kadının istihdamı ve toplumsal yaşama kazandırılması toplumumuz açısından önemli ama bunun sonucunda bir meslek ve iş sahibi yapabilmek en az onun kadar önemlidir. Mutlaka ikisini birlikte düşünmemiz lazım. İş-Kur ve Milli Eğitim Müdürlükleri aracılığıyla düzenlenen meslek edindirme projesini, aynı metotla bu projede de uygulayabiliriz.Bu projenin süresi 4 ay olarak öngörülmüş ama bu süre ihtiyaca veya uygulamaya göre biraz daha artabilecek."



S
osyal Etüt ve Proje Müdürü Çabukoğlu da hedeflerinin kadınların iş gücüne katılım oranlarının artırılması, bireysel ve toplumsal anlamda güçlenmesi, mesleki, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarının gelişmesi için fırsatların artırılmasını sağlamak ve örgün eğitimin dışında kalmış bayanları eğitim içerisine katmak istediklerini söyledi.

Projenin amacını açıklayan Çabukoğlu, “Kadınların iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına yönelik olarak Mesleki Açık öğretim Liselerine kayıtlarının yapılarak, elde edilen becerileri doğrultusunda istihdam yaşamına katılımlarını desteklemek olacaktır. Aynı zamanda projenin hedefi ise Kadınların iş gücüne katılım oranlarının arttırılması, bireysel ve toplumsal anlamda güçlenmesi, mesleki ekonomik, sosyal ve kültürel alanda gelişmesi için fırsatların arttırılmasını sağlamak. Öğrgün eğitimin dışında kalmış kadınları yeniden eğitime kazandırmak ve mesleki açık öğretim liselerinde okuyan kadınların çocuklarının bakımını sağlamak şeklinde ilerleyecektir.”dedi.

Projenin konusu, ilköğretim veya ortaokul mezunu kadınlar, ortaöğretim düzeyindeki okullardan takdikname alarak ayrılan kadınlar, ortaöğretim düzeyindeki okullardan mezun olan (Lise diplomalı) kadınlar, bir yüksek öğretim kurumundan ayrılanlar veya mezun olan kadınlar bu kapsam içine giriyor.  Toplantı, "Kadınlar için mesleki eğitim" projesinin çalışmalarda yapılacak konuların görüşülmesiyle ve görev dağılımının yapılmasıyla sona erdi. 


Editör: TE Bilişim