Hasan Güner

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Eski Başkanı Ahmet Özünlü, Şeyh Edebalı Türbesi’ne ulaşımı kolaylaştırmak adına asansör yapmak için proje hazırladıklarını aktardı.
Özellikle yaşlı ve engelli vatandaşların kullanımına sunulacak olan asansör için hiçbir finansman sıkıntısının olmadığını ifade eden Özünlü, kamuoyundan ve yetkililerden destek beklediklerini söyledi.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Eski Başkanı Ahmet Özünlü şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu, bizi ziyarete geldiğinde ilk önce Şeyh Edebalı Türbesini ziyaret ederdi. 2012’nin 8 Aralık günü ‘Ahmet, buraya bir şeyler yapabilir miyiz?’ dediğinde, yaşlıların türbeye çıkmaya zorlandığını düşündüğümden, buraya bir yürüyen merdiven veya asansör düşüncemiz olduğunu söyledik. Ama bugüne kadar bir proje sunamadık. Elimizdeki bir taslaktan fikir alalım dedik ve Anıtlar Kurulu’na gittik. Onlar profesörlere gösterdi ve ‘Bu düzeyde olabilir’ dediler.
Hazırladığımız taslağı bir yazıyla Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ulaştırdık. Ama bugüne kadar bize sahip çıkan olmadı. Bizim düşüncemiz en kolay yoldan bir asansör yapmak. Buraya 10 kişilik düşey bir asansör koyduğumuzda ve dış cephesini taş duvar görüntüsüyle kapladığımızda buradaki tabiatı hiç bozmayacak ve kötü hiçbir görünüm olmayacak.
Burası Türkiye tarafından bilinen kutsal bir türbe ve buraya her gün onlarca ziyaretçi geliyor. Buraya sahip olmamız lazım.
Bundan başka, camimizin son cemaat yeri yok ve ayakkabı yerleri içerde. Biz bunun için son cemaat yeri dediğimiz, ahşaptan ve görünümü bozmayacak zarif bir proje gönderdik. ‘Eğer kabul edilirse veya uzmanlar bunu nasıl yaparsa, biz yapmaya hazırız’ dedik.
Sponsor konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arkamızda. Kabul edilecek her türlü projeyi onlar gerçekleştirecek. Ama biz önümüze gelen bu fırsatı hala değerlendiremedik. 2 yıldan fazla bir süre geçmiş. Biz bunun için destek istiyoruz. ‘Bunu yapmak istiyoruz’ diyerek Belediye Başkanımıza da bir dosya verdim.
Bir de burada Şeyh Edebali Kültür ve Araştırma Derneğimizin bir irtibat bürosu yok. Arif Bey’in bir talebi olmuş. Buraya, yine çevreye uyar bir şekilde 70 m2 falan, ilimizin özelliklerini gösterecek bir salon yapmak istiyor.
İnsanın en doğal ihtiyacı tuvalet. Burada elimizde bulunan tuvalet, şu anda hiçbir şekilde görev karşılamıyor. Büyük ve kapsamlı bir tuvalet ihtiyacımız var. Bu da bizim projemize dahil. Biz talibiz ve yaptırmanın sözünü aldık. Bunun için kamuoyundan destek bekliyoruz.”
Projeyle ilgili düşüncelerini aktaran Şeyh Edebali Kültür ve Araştırma Derneği Başkanı Arif Durmuş, Edebali Derneği Başkanı Arif Durmuş, “Ben bunları dile getirdim. Bize ‘Proje çizdirin’ dediler. Çizdirdik ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne gönderdim. ‘Siz yeter ki buna olur verin, biz bunun maddi bölümünü karşılayacağız’ dedim. Para kaynağı yönünden cesuruz. İnşallah sizin aracılığınızla duyarlar. Geç kalınsa da, ileriki günlerde bunları ilimize kazandıracağız inşallah.” dedi.
Asansör konusunda hemfikiriz diyen ANAP Eski İl Başkanı Recep Beyhan ise, şunları söyledi:
“Biz de arkadaşlara destek veriyoruz. Bizim amacımız önce yürüyen merdiven yapmaktı. Ama yer müsait olmadığı için asansör konusunda biz de hemfikiriz ve destek veriyoruz. Bilhassa özürlü olan vatandaşlar yukarıya çıkamadığı için ziyaret konusunda eksik kalıyoruz. Buranın daha güzel tanıtılması için asansörün yapılması çok önemli. Finansman konusunda sıkıntı olmadığı için her konuya açığız.”
Editör: TE Bilişim