Bilecik’in özel güvenlik eğitimi konusunda deneyimli adresi Edebalı Özel Güvenlik Eğitim Merkezi de, 2006 yılından bu yana sektörde hizmet veriyor. Bu güne kadar sayısız kişiye özel güvenlik sertifikası kazandıran ve pek çok kişinin iş sahibi olmasında pay sahibi olan Edebali Özel Güvenlik Eğitim Merkezi, sektördeki 4. yılını kutluyor Son yıllarda özel güvenlik sektörünün gelişmesiyle birlikte, pek çok kişi yeni bir iş kapısı olarak gördüğü özel güvenlik kurslarına yönelmeye başladı. Toplumun her kesiminden vatandaş özel güvenlik sertifikası alabilmek için eğitim alıyor ve sonrasında gerek kamuda gerekse özel sektörde kendine yer bulmaya çalışıyor.

Kurumların özel güvenlik görevlileri tarafından korunmaya başlanması özellikle kendi alanında iş bulamayan vatandaşların bu sektöre yönelmesine neden oldu. Belirli bir kurs, sınav ve mülakatlardan geçme gerekliliğinin olduğu özel güvenlik alanında çalışabilmek için, öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, en az ortaokul mezunu olmak (silahlı güvenliklerde en az lise mezunu olmak) 18 yaşını doldurmuş olmak (silahlı güvenlik adaylarının 21 yaşını doldurmuş olmak) gerekiyor. Ayrıca güvenlik sertifikası almak ve bu alanda çalışmak için gerekli olan bir diğer şart da sağlık problemlerinin olmaması. 

Birçok alanda eğitim veriliyor

Kursiyerlere silahlı güvenlik için 120 saat, silahsız güvenlik içinse 100 saat eğitim verdiklerini söyleyen Edebali Özel Güvenlik Eğitim Merkezi sahibi Sabri Çobanoğlu, silahlı güvenliklerin ayrıca atış eğitimi aldıklarını belirtti. Çobanoğlu, adayların uzman eğitmenlerce; Özel Güvenlik Hukuku ve Kişi Hakları, Güvenlik Tedbirleri, Güvenlik Sistem ve Cihazları, Temel İlk Yardım, Yangın Güvenliği ve Tabii Felaketlerde Müdahale Tarzı, Etkili İletişim, Kalabalık Yönetimi, Kişi Koruma, Uyuşturucu Madde Bilgileri, Genel Kollukla İlişkiler, Silah Bilgisi ve Atış eğitimleri aldığını söyledi.

Memur sayılıyorlar

Özel güvenliklerin toplantı, konser, spor müsabakası, sahne gösterileri gibi birçok alanda görev ve yetkileri olduğuna dikkat çeken Çobanoğlu, son zamanlarda özel güvenlik görevlisi çalışma alanlarının oldukça arttığını belirtti. Özel güvenlik görevlilerinin görevlerini yaparken genel kolluk kuvvetlerine tanınan bir kısım yetkileri kullandıklarına değinen Çobanoğlu, Özel güvenlik görevlilerinin Türk Ceza Kanunu’nun uygulanmasında memur sayıldığının bu nedenle de bu kişilere görevleri nedeniyle suç işleyenlerin devlet memuruna suç işlemiş gibi cezalandırıldığını belirtti.

Sınavlar 2 ayda bir yapılıyor

Senede 6 kez yapılan sınavlarda 100 soru soruluyor ve adayların bu sorulardan en az 60 tanesini doğru cevaplaması gerekiyor. Silahlı güvenlik adaylarına ayrıca 25 silah sorusu soruluyor ve 5 kez atış yaptırılıyor. Toplam 5 yıl geçerliliği olan belgelerin bu sürenin sonunda yenilenmesi gerekiyor. Yenileme için yeniden sınava tabi tutulan güvenlikler başarılı olmaları durumunda sertifikalarının süresini bir 5 yıl daha uzatmış oluyor.

 

Editör: TE Bilişim