Türk Standartları Enstitüsü, TSE belgesi almış olan ve standartlara uygunluğun ötesinde özellikler taşıyan ürünlere Çift Yıldız sertifikası vermeye başladı.

Türk sanayisinin kalitesini artırmak amacıyla başlatılan uygulama kapsamında, Artema “TSE Çift Yıldız” belgesini alan Türkiye’deki ilk ve sektöründeki tek üretici oldu.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, dünya ticaretinin yüzde 80'nin doğrudan doğruya standartlar üzerine bina edildiğini ve standartlarda güçlü olan ülkelerin dünya ticaretine de yön verdiğini söyledi.

Vali Ahmet Hamdi Nayir, Bozüyük ilçesinde faaliyet gösteren Eczacıbaşı Yapı Gereçleri-Artema Grubu'na "TSE Çift Yıldız Belgesi" verilmesi töreninde, Türkiye'de yaşanan bir ilkin zevkini ve heyecanını paylaştıklarını kaydetti.

Kalitenin, tüketiciye sunulan mal ve hizmetlerin ihtiyaçların ve beklentilerin karşılama derecesi olduğunu belirten Vali Nayir, "Kaliteyi belirleyenler standartlardır. Ulusal ve uluslar arası standartlar bu kalitenin belirlenmesinde önemli rol tutuyor. Göz ardı edilebilecek bir husus değil. Firmalarımızın ve milli ekonomimizin vazgeçilmezi kalite. Yoksa ihracattaki payımız, geri iadeler bize çok sıkıntı oluşturacak bir kavram. Geldiğimiz noktada yeni bir uygulamanın, ilimizde düzenlenen bir törenle, ilimizde üretilen mamullerde olması bizleri ayrıca sevindirmektedir" dedi.

TSE Başkanı Şentürk de standartlar çağında yaşadıklarını ifade ederek, dünya ticaretinin yüzde 80'nin doğrudan doğruya standartlar üzerine bina edildiğini ve standartlarda güçlü olan ülkelerin dünya ticaretine de yön verdiğini vurguladı.


Türkiye'nin 2023 vizyonunun bulunduğunu ve herkesi heyecanlandıran bir vizyon olduğunu ifade eden Şentürk, şöyle konuştu:

"Bu vizyona Türkiye güçlü kurumlarıyla ulaşabilir. Güçlü kurumlarsa kendi alanlarında markalaşmaya mecburdur. Markalaşma da önce standart sonra standartların üzerine çıkarak kalitenizi tescil etmek, farkınızı ortaya koyabilmekle mümkündür. TSE olarak kurulduğumuz tarihten beri sanayicimizin gelişmiş standartları uygun ürün üretebilmesi için ciddi gayretler içerisinde bulunduk ve bu gayretlerimiz devam ediyor. Aynı zamanda sanayicimizin standartlar oluşumunda etkin olabilmesi içinde verilen tüm standartlar kuruluşlarına tam üyeliği başarabilmiş bir kuruluşuz. Türkiye'nin AB'ye giren ilk kuruluşu TSE'dir. Türk standartları deyince tabii kamuoyunda yanlış bir algılama var. TSE'yi gördüğü anda Avrupa standardı değil zannediliyor. Biz Türk sanayisinin kullandığı hiç bir standart yoktur ki alıp da Avrupa standardına adapte etmemiş olalım. Etmediğimiz bir kaç standart vardır, onun da üretimi Türkiye'de yoktur zaten. "Avrupa standartları mı daha ileri, bizim standartlar mı?" diye bir soru son derece abes bir soru. Çünkü bizi ilgilendiren tüm Avrupa standartları adapte edilerek Türk standartları haline getirilmiştir. Çünkü Türkiye kaliteyi yakalayabilmek için önce Avrupa standardını yakalamak mecburiyetinde ve bunu da başardık. Ancak daha iyisini yapmadığımız sürece ortalardan yukarıya çıkma imkanımız yoktu, daha iyisini yapmak mecburiyetindeydik. İşte bu yüzden arkadaşlarımız iki yıldır ciddi araştırmalar yaptılar. Biraz da iddialı davrandılar."

 

-"Müşteri dostlu kuruluş" uygulaması

İki yıl önce bir belgelendirme çalışma yaptıklarını ve ilk uygulamayı da Türkiye'de gerçekleştirdiklerini anlatan Şentürk, çalışmanın "Müşteri dostlu kuruluş" belgelendirmesi olduğunu söyledi.

Avrupa Kalite Teşkilatının (EOQ) yaptıkları çalışmaları öğrendikten sonra kendilerinden bilgi istediklerini ve gerekli bilgileri verdiklerini, 1 yıl süren teknik görüşmelerden sonra eylül ayında yapılan toplantıda anlaşma sağlandığını bildiren Şentürk, "Artık TSE patentli olarak ve verecekleri her belgeye de TSE telif ücreti ödemeyi de kabul ettiler ve bizim müşteri dostlu kuruluş belgemiz Avrupa kalite teşkilatı tarafından tüm Avrupa ülkelerinde uygulamaya sokuluyor. Bazı komplekslerimizi yenmek zorundayız. El oğlu bizden daha iyi yapar diye yok. İnsanoğlu daha iyisini yapar, bizde insanız. Felsefemizde bu. Daha iyisini yapabiliriz. İşte bugün ilk belgeyi takdim edeceğimiz TSE yıldız ve çift yıldızdan arkadaşlarımızın bu düşüncesinden, bu arayışlarından doğmuştur. Standart, üzerinde mutabakat sağlanmış bir orta kaliteyi temsil eder. Çünkü her ülkenin ve kuruluşun gelişmişlik düzeyi aynı değildir. Eğer siz standardı en tepeye çekecek olursanız altını komple elersiniz, bu rekabete aykırıdır. Dolayısıyla standartlar tarafların katılımıyla oluşturulur" dedi.

               

- "Kalite, bisiklet sürmek gibidir"-

Şentürk, kaliteli firmaların, daha iyi ürün üreten, ciddi AR-GE çalışması yapan ve bunun maliyetini ödeyen firmalar olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sonuçta iş belgelendirmeye geldiğinde aynı belgeyi alınca bu sefer çok kaliteli bir mal ile orta derecede kaliteli mal aynı statüye gelmiş oluyor. Bu da kaliteli malı cezalandırmaktan başka bir anlam ifade ermiyor. Yani 'Boşuna daha iyisini yapmaya çalışma, çünkü aynı belgeyi alacaksın.' Müşteri kaliteliyi tercih eder, doğru eder ama bir de realite var. TSE yıldız ve çift yıldız sayesinde artık kaliteli ürün isteyen tüm tedarikçiler rahatlıkla şartnamelerine bunu yazabilir hale gelecekler. TSE yıldız ve çift yıldız, bugün ilk defa bir batarya grubu ile başlıyoruz ancak her sektör için başlattığımız bir çalışma bu bizim. İnşallah önümüzdeki günlerde tüm sektörlerde yağmur gibi bu belgelerin yağdığını göreceksiniz. Avrupa standartlarının 20 kat üzerine çıkarttık bu performansı. Yani Avrupa'da istediğiz kalitenin 20 kat üzerine çıktığınız an bu belgeyi alabiliyorsunuz. Aslında burada bir şeyi daha yapmaya başladık. Kalitede rekabeti başlatıyoruz. Şimdi Artema'nın bu belgeyi aldığını gören rakipleri de bu belgeyi almak isteyecekler. Aksi takdirde piyasada ciddi sıkıntıya düşerler. Bu belgeyi alabilmek için onlar da mallarının kalitesini yükseltmek zorunda kalacaklar. Bu mantığın Türkiye'deki tüm ürün gruplarına yayıldığını düşünün, Türkiye'de tüm ürün dallarında daha kaliteyi, Avrupa'nın da üstünde bir kaliteyi yakalayabilmek için ciddi bir rekabet başlayacak. İşte markalaşma ancak bu şekilde yürütülür. İşte o zaman dünyanın neresinde olursa olsun 'Türk malı' dendiğinde güven ve kalite o zaman akla gelebilecek. Türk sanayisi için uygunluk değerlendirme hizmeti adı verdiğimiz bu alanda devrim mahiyetinde bir yeniliktir bu. Hedefimiz şu, güçlü bir Türkiye için güçlü kurumlara, onun için de marka kuruluşlara ihtiyacımız var. Marka kuruluşlar da, ancak kalitenin standartların da üzerine çıkartılmasıyla mümkündür. Bütün gayretimiz bunu gerçekleştirmek için. Kalite bisiklet sürmek gibidir, iki tane unsuru yoktur. Bir geri vitesi yoktur, iki duramazsınız, durduğunuz anda düşersiniz. Sürekli ilerlemek mecburiyetindesiniz. Dolayısıyla Artema'da bu kalite yolculuğunda hiç durmaksızın umarım yolculuğunu devam ettirebilir. Çünkü ancak büyük Türkiye'yi hep beraber bu şekilde kurabiliriz."

Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkanı Atalay Gümrah ise Artema olarak, TSE tarafından Türkiye'de sanayinin kalitesini artırmak amacıyla başlatılan uygulama kapsamında, "TSE çift yıldız" belgesini alan Türkiye'deki ilk sektörün, ilk üretici olmanın gururunu yaşadıklarını vurgulayarak, "TS EN 817 belgesi kapsamında lavabo, banyo ve eviye bataryası, TS EN 200 belgesi çerçevesinde ise lavabo ve banyo bataryaları için, TSE'den çift yıldız belgesi almaya hak kazandık" diye konuştu.

Konuşmaların ardından TSE Başkanı Şentürk, Gümrah'a "TSE Çift Yıldız" belgesini ve bayrağını verdi. Daha sonra Vali Nayir, TSE Başkanı Şentürk ve Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkanı Gümrah, konuşma platformunda hazırlanan yıldızlara imza attı.

Tören, Vali Nayir, TSE Başkanı Şentürk ve beraberindekilerin, üretim tesislerini gezerek, yetkililerinden bilgi almasıyla sona erdi.    

Editör: TE Bilişim