Kıymet Aslan-  Vali Halil İbrahim Akpınar, 732. Söğüt Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri hakkında SKY 360 kanalı Canlı Yayın Muhabirine etkinliklerin 2. Gününde ayrıntıları, Söğüt'ten aktardı.
Bilecik'in önemini Canlı yayın karşısında anlatan Vali Halil İbrahim Akpınar şöyle konuştu; “Bilecik malum olduğu üzere Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşuna beşiklik ettiği bir yöremiz. 732 yıldır devam eden bir gelenek var.       
Osmanlı imparatorluğu burada çok mütevazi bir yerde, dağların arasında, çok ovası olmayan bir yerde kuruldu. Burada kurulmasının özelliği ise burada kurulup gelişmesiyle, etrafıyla güzel, insani  ilişkileriyle, adaletiyle, götürdüğü medeniyetle buradan Bursa'ya, Trakya bölgesine ve Viyana'ya kadar uzanan büyük bir medeniyeti kurdu ecdadımız. 732 yıldır bu bölgede, ilçemizde, bu yöremizde bu gelenekler devam ettiriliyor.
Ertuğrul Gazi'nin hayvanlarını otlattıkları yazı geçirdikleri yerden kışa dönüşlerinde verdikleri bir şükür yemeği. Arkasından yapılan şenliklere izafeten şenlikler devam ettiriliyor. Her yıl Bilecik kaymakamlığı, belediye başkanlığımızın yakın ilgisiyle bizlerin yakın ilgi ve alakasıyla ve başbakanlık nezdinde yürütülen desteklerle ve ilgiyle bu geleneği yaşatmaya devam ediyoruz.
Türkiye'nin 4 bir tarafından Yörükler, Yörük federasyonları, dernekleri geldi. Muğla'dan, Samsun'dan, Çanakkale'den Balıkesir'den, Bursa'dan ve 4 bir yandan bir çok misafirler oldu. Aslında onlarda ev sahipleri, çünkü kendi atalarının, Ertuğrul atamızın yurdu.
Başbakan Yardımcımız Sayın Bülent Arınç, Milli Eğitim Bakanımız Sayın Nabi Avcı gelecek. Siyasi parti genel başkanlarımız olacak, çok sayıda çevreden milletvekillerimiz ve belediye başkanlarımız, mülki amirlerimiz gelecekler. Bizde onlara burada en güzel şekilde ev sahipliği yapıp onların huzur ve sağlık içerisinde gelip gitmelerini sağlayacağız.”dedi.
“Ecdadımız gibi huzuru getirenler, inşallah yine bizler oluruz”
Şenliklerin, 732 yıldır her yıl coşkusunun giderek  arttığına ilişkin ise, “Bunda tabi bizim ecdadımızın daha iyi anlamamızın, Osmanlıyı anlamamızın büyük bir etkisi var. Osmanlı 6 asır boyunca bu netameli coğrafyada bu devleti kurmuş, yaşatmış, adaletle hükmetmiş. Büyük ölçüde insanları huzur içinde asırlarca yaşatmış. Yakın coğrafyamız kan deryasına dönmüş durumda Irak, Suriye, Filistin, Mısır, Libya, Tunus gibi bu bölgelerde maalesef bir türlü huzur bulunamadı. Ortadoğu coğrafyası bir türlü huzura kavuşamadı, balkanlar hakeza öyle. Bu sıkıntılar görüldükçe, bizde tarihimizi öğrendikçe Osmanlı'ya olan ilgimiz, alakamız daha da artıyor. Ben biraz buna bağlıyorum inşallah bizlerde ecdadımızın yapmış olduğu adil ve güzel yönetim anlayışını ülkemizde ve bölgemizde tekrar hakim kılarız ve bu coğrafyalara da huzuru getirenler yine bizler oluruz”dedi.
“Şifalı Pilav, 732 yıllık bir gelenektir”
Dağıtılan şifalı pilavın sırrını soran spikere Vali Akpınar, “Pilav ikramı o dönemdeki geleneğin yaşatılması, yayla dönüşü buraya geldiklerinde pilav ikramıyla şükür eda edilmesiyle başlayan bir gelenek halen devam ediyor. Yine bugün ve yarın gelen misafirlerimize geleneğin devamı babında ikramımız olacak. İnsanlarımız afiyetle yesinler diye arkadaşlarımız gerekli hazırlıkları yaptılar. “şeklinde cevap verdi.
“Türkiye'de kişi başına en çok yatırım yapılan il”
Bilecik'in konumuna ilişkin de bilgileri canlı yayında paylaşan Vali Akpınar, “Türkiye'de kişi başına en çok yatırım yapılan il. Bilecik hızla gelişen ve güzelleşen bir ilimiz” diyerek gelinip görülmesi gerektiği yönünde çağrı yaptı.
Akpınar “Bilecik ili Türkiye'nin 4 coğrafyasında yer alan Marmara, Eğe, İç Anadolu ve Karadeniz bölgesinde toprakları olan nispeten nüfus ve yüzölçümü bakımından Türkiye'nin en küçük illerinden ama tarihi ve ekonomisiyle büyük bir il. Bilecik'te oldukça büyük ve gelişmiş sanayi kuruluşları var, 200 civarında fabrika var. Yılda bu fabrikaların 1 milyar 200 milyon dolar ihracatı var. Turizm yönünden de hızla gelişiyor, Osmanlı döneminden kalan evler, yapılar, camiler, türbeler var. Restorasyon çalışmalarına son dönemde hız verilmeye başlanıldı. Tarım da da iyi bir şehir Bilecik. Birçok yerinde seracılık faaliyetleri ve meyve faaliyetleri  var.    
Bilecik hızla gelişen ve güzelleşen bir ilimiz. Hızlı tren hattı, bölünmüş yol gibi yatırımlarla Türkiye'de kişi başına en çok yatırım yapılan il. Sadece Ulaştırma Bakanlığının harcamalarında 4 Milyar Dolarlık bir yatırım söz konusu bu şehirde.  Bilecik, Türkiye'nin istikbal vadeden ve gelişen ve görülmesi gereken güzel illerinden bir tanesidir.”dedi.
Editör: TE Bilişim