E-ihracat son dönemlerde oldukça popüler sektörler arasında yer alıyor. Çünkü markalar ürün ve hizmetlerini e-ihracat ile yurtdışına satarak döviz kazanabiliyor. Bu da e-ihracat firmalarının kolay bir şekilde büyümesini sağlıyor. Bu nedenle birçok işletme, işlerini geliştirerek yurtdışına satış yapmak istiyor. 

E-ihracat ile yurtdışına satış yapmak isteyen işletmelerin ise e-ihracata başlamadan önce belirli konular hakkında bilgi alması e-ihracat süreçlerini daha kolay bir şekilde yönetmelerini sağlıyor ve böylece işletmeler e-ihracatta başarılı olma ihtimallerini arttırıyor.

E-ihracat ile yurtdışına satış yapmak isteyen işletmeler için hazırladığımız E-ihracat Yapmak İçin Neler Gerekli? detaylar E-ihracat Rehberimizde adlı bu yazımızı inceleyebilir ve e-ihracat ile ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz. 

E-ihracat Nedir?

E-ihracat, markaların ürün ve hizmetlerini dijital ortamlar aracılığı ile yurtdışında yaşayan kişilere satmasına verilen isimdir. E-ihracatta tanıtım, pazarlama ve ödeme süreçleri e-ihracat siteleri üzerinden gerçekleşmektedir. 

E-ihracat Nasıl Yapılır?

E-ihracat ile yurtdışına satış yapmak isteyen işletmeler genellikle e-ihracat siteleri ya da Ebay, Amazon, Etsy gibi pazaryeri platformları üzerinden satış yapabilmektedir. Fakat e-ihracat siteleri kişilerin daha fazla kazanç elde etmesini sağladığı için günümüzde birçok işletme e-ihracat sitesi kurmakta ve bu platformlar üzerinden satış yapmaktadır. 

E-ihracat ile yurtdışına satış yapmak isteyen işletmelerin dikkat etmesi gereken birçok nokta bulunur. Gelin şimdi bunlara bir göz atalım.

E-ihracat Hibe ve Teşvikleri

E-ihracat ile yurtdışına satış yapmak isteyen kişilerin yararlanabileceği birçok hibe ve destek bulunmaktadır. Türkiye’de Ticaret Bakanlığı tarafından işletmelere verilen başlıca hibe ve destekler şunlardır;

●    Marka tescil desteği

●    Rapor desteği

●    Belge desteği

●    Şirket satın alım desteği

●    Fuar desteği

●    Pazar araştırması desteği

●    Seyahat desteği

●    Reklam ve tanıtım destekleri

e-ihracat firmalarının yararlanabileceği destek türleri olarak bilinmektedir. Sizler de e-ihracat yaparken maliyetlerinizi azaltmak istiyorsanız bu hibe ve desteklerden yararlanabilirsiniz.

E-ihracat Yapmak İçin Gerekli Olan Belgeler

E-ihracat ile yurtdışına satış yapmak isteyen kişilerin belirli belgelere ihtiyaçları bulunur. E-ihracat yapmak için gerekli olan başlıca belgeler şunlardır;

●    E-ihracat faturası

●    Proforma fatura

●    Navlun faturası

●    Konşimento

●    Sigorta belgeleri

●    Çeki listesi

e-ihracat yaparken ihtiyacınız olacak belge ve fatura türleridir.

E-ihracat Sitesi Nasıl Kurulur?

E-ihracat ile yurtdışına satış yapmak isteyen kişilerin genellikle bir e-ihracat sitesi kurarak hareket ettiklerini sizlere söylemiştik. Bu nedenle yazımızın bu bölümünde e-ihracat sitesi kurmak isteyen kişilerin sitelerini nasıl kurmaları gerektiğinden bahsedeceğiz.

●    E-ihracat ile yurtdışına satış yaparken fatura kesmeniz gerektiği için ilk olarak şirket kuruluşunuzu gerçekleştirin.

●    Şirket kuruluşu ardından satacağınız ürün ve hizmetlere karar verin.

●    Tedarikçi seçiminizi yapın.

●    E-ihracat sitesi kurmak için e-ihracat alt yapısı satın alın. E-ihracat alt yapısı seçerken çoklu dil, çoklu para birimi, yurtdışı pazaryeri entegrasyonları, site özellikleri gibi birçok unsuru göz önünde bulundurarak hareket edin.

●    E-ihracat sitenizi tasarlarken hedef kitlenizi göz önünde bulundurun ve satış yapacağınız ülkelerde yaşayan kişilere uygun bir site dili belirleyin.

●    Sitenizde modern ve responsive tasarımlar kullanmaya özen gösterin. Çünkü artık günümüzde internet alışverişlerinin büyük bölümü mobil cihazlar üzerinden yapılıyor.

●    E-ihracat sitenize sanal pos entegrasyonu yapın ve gireceğiniz ülke pazarında yer alan alternatif ödeme sistemlerini sitenize entegre edin.

●    Ürün ve hizmetleriniz için pazarlama çalışmaları yapın. Böylece hedef kitlenize ulaşabilir ve ürün satışlarınızı arttırabilirsiniz. 

●    E-ihracat ile yurtdışı satışlarınızı desteklemek için pazaryeri platformlarında satış yapmaya özen gösterin.

●    Marka, kategori, alt kategori, ürün vb. sayfalarınızı tasarlayın.

●    Hakkımızda, iletişim, sık sorulan sorular sayfası tasarımına önem verin

Bunları göz önünde bulundurarak sizler de e-ihracat sitenizi tasarlayabilir ve internetten yurtdışına satış yapabilirsiniz. 

Yurtdışına Kargo Gönderimleri Nasıl Olur?

E-ihracat ile yurtdışına ürün satmak isteyen kişilerin en merak ettiği konulardan birisi yurtdışı kargo gönderimidir. Çünkü ülkemiz içerisinde uygun fiyatlı olan kargo gönderimlerinin farklı ülkeler söz konusu olduğunda fiyat artışı olduğunu söylemek mümkündür. 

Yurtdışına kargo gönderimini uygun fiyatlar ile yapmak isteyen kişiler genellikle kargo firmaları ya da aracı firmalar ile anlaşmalar yaparak ürün ve hizmetlerini gönderebilmektedir. Yurtdışı kargo anlaşması yaparken de işletmelerin;

●    Gönderim ücretleri ( Desi Başına )

●    Çalışma koşulları

●    Teslimat süreçleri

●    Sigorta

Vb. konularda araştırmalar yapması gerekmektedir. Bu unsurları göz önünde bulundurarak kargo firmanızı seçeniz problemsiz bir şekilde yurtdışına gönderim yapmanıza olanak sağlayacaktır. 

Ticimax ile E-ihracat’a Adım Atın

E-ihracat ile yurtdışına satış yapmak istiyorsanız sizler de Ticimax e-ihracat alt yapılarını kullanarak e-ihracat sitenizi kurabilirsiniz. E-ihracat alt yapılarımız içerisinde yer alan özellikler sayesinde e-ihracat süreçlerinizi yönetebilir ve satışlarınızı arttırabilirsiniz. 

Ticimax demo talep formunu doldurarak e-ticaret alt yapılarını 15 gün boyunca deneyebilir ve deneme süresinin ardından e-ihracatta Ticimax ile doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Instagram, Youtube, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarından takip edebilir ve e-ticaret ile ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Editör: TE Bilişim