Korkmaz Kesik

Şişecam Grubuna bağlı Camiş Madencilik ile Kristal İş Sendikası arasında yetki ve işkolu belirleme davaları 9 Haziran 2015 tarihine ertelendi.

Şişecam Grubuna bağlı Camiş Madencilik fabrikasından sendikal faaliyetlerinden dolayı 8 işçinin işten çıkarılmasının ardından durumu yargıya taşıyan Kristal İş Sendikası ile işveren arasındaki davalar devam ediyor. Bilecik Adliyesi 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dün görülen davada hâkim duruşmayı 9 Haziran 2015 tarihine erteledi.

“Yetki itirazı, Toplu İş Sözleşmesi’ne karşı”

Cam İş fabrikasında sendikal haklarının elinden alınarak, hukuksuz bir şekilde işten çıkarılan işçiler durumu yargıya taşıdı. Bunun üzerine işveren, Kristal İş Sendikası’nın fabrikada yetkili olmadığını öne sürerek yetki ile ilgili çoğunluk tespiti istemiş ve işkoluna itiraz etmişti. Dün görülen üçüncü duruşmada hâkim davayı ileri bir tarihe erteledi. Duruşma sonrasında Kristal İş Sendikası Eskişehir Bölge Temsilcisi İsmail Ayer, açıklama yayınladı.  Ayer, yetki ile ilgili çoğunluk tespiti itirazının Toplu İş Sözleşmesine karşı açılmış bir dava olduğunu söyledi.

“İşveren, işçiler sendikalı olmasın diye elinden geleni yapıyor”

Ayer, yaptığı açıklamada şunları aktardı: “Kristal İş Sendikasının ve işçilerin Bilecik Camiş maden hazırlama işyeri için sürdürmüş olduğu sendikal örgütlenme mücadelesi yetki aşamasında Şişecam işverenin itirazı üzerine mahkemelik olmuştur. Şişecam işvereni Bilecik Cam İş Maden Hazırlama işçileri sendikalı olmasın diye elinden geleni ardına koymuyor. Hem Camiş Maden Hazırlama işçileri hem de Kristal İş Sendikası bu oyunu bozmak ve işçilerin sendikalı toplu sözleşmeli çalışmaları için sonuna kadar mücadele etmeye kararlıdır.

“Mücadelemiz sürecektir”

İşçilerinin haklarını vermek yerine onları mahkemelerde süründüren işten atıp açlığa mahkum eden zihniyetle mücadelemiz sürecektir. Bu anlayışın ve yapılanın yanlış olduğunu bir kez daha tekrarlamakta fayda görüyorum. Anayasanın ve yasaların önünde haklı olduğumuzu biliyoruz. Yasaların ve hukukun ardından dolanmaya çalışmak fayda etmeyecektir. İşkoluna yapılan itirazda çoğunluk tespitine yapılan itirazda yersiz ve gereksizdir diyoruz.”

Tüzün: “İşçiler haklı mücadele içerisinde”

Şişecam Grubuna bağlı Camiş Madencilik ile Kristal İş Sendikası arasındaki üçüncü duruşmayı CHP 1. Sıra Milletvekili Adayı Yaşar Tüzün, CHP Merkez İlçe Başkanı Gültekin Çalışkan, CHP Belediye Meclis Üyesi Seyfi Özgen, CHP İl Genel Meclis Üyesi Hikmet Turan, MHP İl Başkanı Ahmet Gürses de takip etti. Duruşma sonrasında açıklama yapan CHP 1. Sıra Milletvekili adayı Yaşar Tüzün, işçilerin haklı bir mücadele içerisinde olduğunu söylerken duruşma sonucunun işçilerin istediği gibi bitmesini umut ettiğini ifade etti. 

Editör: TE Bilişim