Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesi’nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ‘ne özel yöremiz tatlarından horozlu keşkek yapılarak müze ziyaretçilerine ikram edildi.

Müze personeli erkekler tarafından odun ateşi üzerinde itina ile pişirilen horozlu keşkeğin yapımını anlatan Ertuğrul Gündüz, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle müzemizde bir etkinlik daha gerçekleştiriyoruz. Horozlu Keşkek etkinliği. Tabi hazırlıklarımıza dün biz başladık. Önce köylerden özellikle 5 tane horoz 5 tanede etli tavuk getirdik. Onları yüzdük, haşladık. Güzelce etlerini dittik. Daha sonra dünde buğdayımızı suyun içine koyduk, onun haşlanmasını bekledik. Daha sonra işte burada ocağımızı yaktık, kazanımızı kurduk ve birlikte zeytinyağı ilave ettik. Onun üzerine rendelediğimiz soğanları koyduk.Daha sonrada dünden haşladığımız buğdayı üzerine ilave ettik ve bir bir buçuk saat boyunca karıştırarak daha sonrada etlerimizde ilave ederek haşlanmasını bekledik.Ve ben hayatımızın her safhasında doğumdan ölüme kadar bizlerle olan kadınlarımızın, biz sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde değil, yılın 365 günü yılın her günü onlara gerekli değeri vermemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“Analar, kadınlarımız hayatlarımızın mimarlarıdır”

Belediye Başkanı Selim Yağcı’nın da bizzat yardımıyla kıvama gelen horozlu keşkek ocaktan indirildi. Daha sonra müze önünde ziyaretçilere yine erkekler tarafından keşkek ikramı yapıldı.8 Mart Dünya Kadınlar günü münasebetiyle gerçekleştirilen etkinlik hakkında görüş bildiren Belediye Başkanı Selim Yağcı ise şöyle konuştu: “Yaşayan Şehir Müzemiz gerçekten gelenek ve göreneklerimizi, kültürümüzü yaşatarak öğretmeyi amaçlayan bir noktada, onun için her etkinliğimizi bizzat kendimiz yaparak, uygulayarak gösteriyoruz. Tabi yarın Dünya Kadınlar Günü. Bu vesile ile özellikle bizlerin hazırladığı, hanım kardeşlerimize ikram ettiğimiz Yaşayan Şehir Müzemizde Bilecik'in geleneksel keşkeğini ikram ediyoruz.

Keşkek yapmak hakikaten biraz zor bir iştir. Keşkeğe de tadını katan, lezzetini katan ve bereketini katan el birliği içerisinde yapılmasıdır. Keşkek ile aşure özel organizasyonlarla yapılır bizim geleneklerimizde. Herkes bir tutam katkı sağlar, birlikte karıştırılır. Bizde bugün özellikle hanım kardeşlerimize özel olarak Keşkek ikram ettik. Her zaman onlar bize bu noktada destek oluyorlar, yardımcı oluyorlar. Bizde bu özel gün anısına hanım kardeşlerimize bu ikramlarda bulunuyoruz. Aynı zamanda Yaşayan Şehir Müzemizin bir geleneksel etkinliğini de yerine getiriyoruz. Ben tün hanım kardeşlerimizin başta saygıdeğer eşim olmak üzere, kızım,gelinlerim,yakınlarım olmak üzere tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum.Şehit analarımızın ellerinden öpüyorum.

Gazilerimize sağlık sıhhat diliyorum.Analar,kadınlarımız hayatlarımızın mimarlarıdır,başımızın taçlarıdır.Onlara ne kadar hizmet etsek azdır.Onlarla hayat çok daha güzel,çok daha anlamlı.Hepimizi doğuran hayat veren,dünyaya getiren bir ana bir kadın olduğunu hiç birimiz unutmayalım.Cenabı Hak bir,beraber olarak sağlık içerisinde,huzur içerisinde,barış içerisinde hepimize yaşamayı nasip etsin diyorum.”

Editör: TE Bilişim