Dünya Çevre Günü kutlama programları çerçevesinde düzenlenen etkinlikleri sergi açılışı, halk oyunları gösterileri ve müzik dinletisi ile devam etti.

Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinlik saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.Programa  Bilecik Vali Yardımcısı Hıdır Kahveci, Bilecik Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Ay, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Nalbant, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Aslan Yıldız, Ticaret İl Müdürü Şinasi Balta, İl Halk Sağlığı Müdürü Uz.Dr.Ömer Balcı, PTT Başmüdürü  Serhat Bozkurt, Bisikletliler Derneği Bilecik İl Temsilcisi Hakan Yavuz, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.


Protokol konuşmalarının ardından Ulusal çevre andı okundu. Skeç gösterisi izleyiciler tarafından oldukça ilgi çekerken, halk oyunları gösteri bolca alkışlandı. Sergi açılışının ardından konuşmasını gerçekleştiren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat:

“Sanayileşme kentlerin çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur”

“1972 Yılında İsveç’in Stockholm kentinde yapılan Bileşmiş Milletler (BM) çevre konferansında alınan bir kararla 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. Dünya’yı saran küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri, hızlı nüfus artışları, bilinçsizce doğaya attığınız sanayi artıkları, petrol ve ilaç artıkları, plastik ürünler, sağlıksız kentleşme, hızlı ekonomik gelişme vb. hava, su, toprak kirliliğine yol açmakta ve dünyanın tabi dengesini bozmaktadır. Tüm insanlığın geleceğini ve doğal hayatı tehdit etmektedir. Ne yazık ki günümüzde bu bilinçsizce çevreyi kirletme tüm dünyanın sorunu olarak küresel boyutlara ulaşmıştır.

Çevre kirliliği ile mücadele etmek, doğa ile uyum içerisinde yaşamak, her bireyin asli görevleri içerisindedir. İnsanlar yaşadıkları çevreyi koruma, bilinçli kullanma, etkin kullanmayı destekleme ve yaygınlaştırma politikası gütmelidir. Her insanın büyüğüyle, küçüğüyle, yaşlısıyla, genciyle günlük hayatta olabilecek küçük tedbirlerle çevre kirliliği ile mücadele etmesi, doğal hayatı gelecek nesillere yaşanabilir yeşil ve temiz bir dünya bırakmanın küçük ama en önemli adımı olacaktır. Sanayileşme kentlerin nüfus yoğunlukları çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur. Bütün ülkelerin ortak sorunu haline gelen çevre kirlenmesi günümüzde insan sağlığına tehdit eden boyutlara ulaşmıştır. Ölümlere neden olan solunum yolu hastalıklarının çoğu hava kirliliği sebebi ile olmaktadır. Sanayi atıkları, spreyler, yakıtlarla ortaya çıkan dumanlar petrol ve ilaç artıkları plastik ürünler, suni gübreler ve çöpler çevre kirliliğine sebep olan en büyük etkenlerdir. Hedefimiz ilimizi yaşanabilir çevre ve marka şehir anlayışı içerisinde geleceğe taşımaktır.  Bizim gelecek nesillere bırakabileceğimiz en değerli şey yaşanabilir bir dünyadır. Herkes sağlıklı ve dengeli bir doğal çevrede yaşamak hakkına sahiptir. Hepimiz çevre bilinci konusunda zihinlerimize kazınması gereken nokta doğanın yaşamak için insanoğluna ihtiyacı olmadığı ama insanoğlunun var olduğu sürece yaşamını devam ettirebilmek için doğaya ihtiyaç duymasıdır. Bu konuda her ferdin çevreci olma ve üzerine düşen görevleri yapma mecburiyeti vardır. Geleceğimiz ve doğal yaşamımıza sahip çıkmalıyız.  5 Haziran Dünya Çevre Günü programımızı yapmamızda her türlü katkıyı sağlayan tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim