Adapazarlı doktorların ilimizde özel hastane açmak için TOKİ’de bulunan alışveriş merkezini kiralamak istediklerini, ancak 13 bin liralık kirayı fazla buldukları için anlaşmanın sağlanamadığını geçtiğimiz günlerde yazmıştık. Haberimiz sonrası bir açıklama da AVM’nin dükkan sahiplerinden geldi.

Gazetemize gelerek açıklama yapan Erol Fındık, Serkan Altındağ ve Yıldıray Şeker, TOKİ bölgesinin canlanması için doktorlara her türlü kolaylığı sağladıklarını, 5000m2 alışveriş merkezi için istedikleri 13 bin liralık kiranın fazla olmadığını, ilk 5 ay kira almama sözü verdiklerini, ama buna rağmen doktorların binayı kiralamaya yanaşmadığını söylediler.

Hazır düzenlerini ve yatırımlarını bırakıp başka yerlerde kiracı olacaklarını ve alacakları kiranın verecekleri kirayı karşılamayacağını belirten dükkan sahipleri, kendilerini en çok rahatsız eden şeyin halkın gözünde “kazıkçı” durumuna düşmeleri olduğunu söylediler.

“500m2 dükkana 18 bin lira kira verenler var, 5000m2’ye 13 bin çok mu?”

Dükkan sahiplerinden Erol Fındık, Bilecik özel hastaneyi kazansın diye özveriyle hareket ettiklerini, önce fiyatta anlaştıklarını ama daha sonra doktorların isteksiz davrandığını söyledi:

“5000m2 yer için 13 bin liraya anlaşmıştık. 11 dükkanın 10 sahibi var. Mal sahiplerinden sadece birisinde sorun oldu, o da ikna edildi. Hastane hizmete girene kadar, ilk 4-5 ay kira almayalım dedik. Ama şu anda karşı taraf isteksiz davranıyor. Biz insanların gözünde, çok yüksek fiyata kiracı bulmak isteyen kişiler pozisyonuna düşürülmüş olduk. Biz Belediye Başkanı söz verdi diye kolaylık sağlıyoruz. İstediğimiz kiralar 5000m2 yer için fazla değil. Şehir merkezinde 500 m2 yer için 18 bin lira kira veren arkadaşlarımız var.

“Biz işin kirasında değiliz”

Bilecik çevresinde burasına benzer bir yer bulamazlar. Bina yüksekliği olsun, çevresinde bina olmaması olsun, yol ve otopark sorunu olmayan, Sağlık Bakanlığının ön gördüğü tüm şartları taşıyan tek yer. Karşı tarafı mağdur etmek istesek 50 bin lira kira isteriz. Bunlar dışarıda arsa alıp yapabilirler ama inşaatın bir zamanı var. Ruhsat alma süreci var. Bunların zaten zamanı yok. Bilecik’te hastane yapılabilecek en ideal bina burası. Şartların bizim lehimize olduğunu bilmemize rağmen fedakarlık yapıp bu fiyatı teklif ettik. Biz işin kirasında değiliz.

“Halkımız bilsin, zarar etmek pahasına çok hesaplı fiyat verdik”

Bir söz verilmiş, özel hastane Bilecik’e kazandırılmak istenmiş, biz de elimizden geleni yaptık. Kim bir yer tutmuş da kiraya veren adam onun bütün işleriyle ilgilenmiş? Biz burada bütün işlerini takip ediyoruz, adamlar 2 ayda bir geliyorlar. Sonra biz kazıkçı oluyoruz. Bu açıklamayı da bu yüzden yapıyoruz. Halkımız bilsin, biz zarar etmek pahasına burayı çok hesaplı fiyatla verdik.

“Çalışan fırınımı kapatacağım”

Alışveriş merkezinde fırın sahibi olan Serkan Altındağ, kendi işlerini bozma pahasına dükkanını kiralamayı kabul ettiğini söylüyor:

“Biz fırıncı olduğumuz için dükkana 150-200 milyar masraf ettik, fırını açtık. Şu an faal halde olan fırınımızı kapatacağız. Neden? Bilecik bir hastane kazansın, TOKİ değerlensin diye. Biz esnaf olduğumuz için, burası hastane olursa hem TOKİ’ye hem bize faydası olur diye düşünüyoruz. Yoksa buradan gelecek kiranın bize bir katkısı yok. Buradaki büyük dükkanlardan biri benim. Hem fırın olarak hem depo olarak kullanıyorum. Başkan Yağcı “Verir misiniz?” dedi, biz de “Veririz” dedik. 5000m2 yeri Bilecik’te nerden bulacaklar? Bulsalar bile bu paralara bulamazlar.”

“Bence bunlarda para yok”

Toptancı Yıldıray Şeker de hastanenin TOKİ’ye kazandırılması için elinden geleni yaptığını söylüyor:

“Ben açıkçası Bilecik bir hastane kazansın diye elimden geleni yaptım. Oradan bana gelecek 3 lira kira, yeni tuttuğum yere 5 lira kira vereceğim. Dükkanımı taşımam zaten bana 100 bin liraya mal oldu. Biz bunları sırf hastane gelsin diye kabul ettik ama bunların buraya hastane açacağı falan yok, durum bunu gösteriyor. Ya paraları yok, ya niyetleri yok. Bize “Buraya bir de asansör kurulacak, 100 bin lira masrafı var” dediler. “Camı çerçevesi değişecek, 500-600 milyar masraf var” diyorlar.  Ya kardeşim, adam market açıyor, 1 trilyon lira masraf yapıyor. Sen hastane açıyorsun. Eğer o kadar paran yoksa zaten bu işe girişme. Bence bunlarda para yok. Topu bize atmaya çalışıyorlar. Biz 5 ay kira almayacağız diyoruz. Elimizden gelenin fazlasını yapıyoruz. TOKİ halkı yardımcı olmadığımızı düşünmesin.”

Doktorlar dükkan sahiplerinin kendilerine yardımcı olmadığını, dükkan sahipleri ise zarar etme pahasına verebilecekleri en düşük fiyatı verdiklerini söylüyor. Belediye Başkanı Selim Yağcı ise tarafları bir kez daha bir araya getirip soruna çözüm bulmak istiyor. 3 yıldır devlet hastanesi için yer aranan Bilecik’te bu sefer de özel hastaneye yer bulunamıyor. Bu tartışma devam ederken, Bilecik halkı sağlık sorunları için çevre illere gidip gelmeye, yollarda çile çekmeye devam ediyor.

 

Editör: TE Bilişim