Bilecik Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Halit Gölcan, Bilecik şehir içi dolmuşçularının istediği 50 kuruşluk zammın toplanan komisyonda onaylandığını söyledi. Başkan Gölcan, “Minibüsçüler bizden 16.67 zam istemişler. Bizde bu zammı onayladık. Biz istiyoruz ki, hiç bir emtiaya, mazot dahil hiçbir ücrete zam gelmesin. Halkımız arabaya daha ucuz binsin. Ama bu zamlar geldikçe bizde minibüsçü esnafımıza zam vermek mecburiyetinde kalıyoruz.” dedi.

Bilecik Şoförler ve Otomobilciler Odası minibüs ücretlerine 50 kuruş zam yapmış valilik ise zammı fazla bularak karara itiraz etmişti. Bunun üzerine Vali Yardımcısı başkanlığında, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Ticaret ve Sanayi Odası temsilcilerinden oluşan komisyon, belirtilen hususları görüşmek üzere toplanarak ücretleri değerlendirdi. Komisyonda 2’ye 1 onaylanan karar doğrultusunda yarından itibaren geçerli olmak üzere Bilecik’teki minibüs ücretlerine 50 kuruşluk zam yapıldı.

“MİNİBÜSLERİMİZ ÇALIŞMASA DAHİ HER AY 2 BİN 483 LİRA PARA ÖDÜYOR”

Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Halit Gölcan yapılan zamma ilişkin şöyle konuştu:

Daha önce Valilik tarafından minibüs fiyat tarifesinin yüksek olduğu, fiyatların verilmeyeceği konusunda komisyon toplandı. Bu komisyona;Valiyi temsilen Vali Yardımcımız, Ticaret Odası’ndan bir temsilci, bir de Esnaf Odalar Birliği Başkanı olarak ben katıldım.

Bu toplantıda Ticaret Odamız ile beraber zam verilmesini talep ettik. Valilik verilmemesini istedi. 2’ye 1 onaylanmadı. Zam vermemizin sebebi şu: öncelikle biz Sayın Vali, Yardımcımıza bu konuyu belirtik. Şimdi belediyeye 10 yıllık plaka tahsisi parası 150 bin lira bir para ödeniyor. Bunu böldüğümüz zaman ayda 1250 lira bir para ödenmiş oluyor. Bunun dışında aidat olarak belediye her ay 200 lira bir para alıyor. Kasko, sigorta giderleri, normal sigorta giderleri 583 lira tutuyor aylık. Bir de muhasebe ücreti 400 lira eklenince minibüslerimiz çalışması dahi 2 bin 483 lira her ay bir para ödemiş oluyorlar. Çalışmadığı takdirde!

“ŞU ANDA LASTİĞİN FİYATI 1200 LİRA OLMUŞ”

Şimdi gelelim lastiğe, zam verdiğimiz zaman araçlarda 600 liraymış. Şu anda lastiğin fiyatı 1200 lira olmuş. Yüzde 200-300 oranında akü fiyatları değişmiş. Kaskosunu söyledik 2 bin liraymış  yıllık 4 bin lira olmuş. Normal sigortası 2 bin lira olmuş. Mazot, zam verdiğimiz zaman,1’inci ayın sonunda zam vermiştik. 6.61’miş şu anda 8.23 olmuş. 24.51 civarında mazot artışı olmuş.

“BU ZAMLAR GELDİKÇE…”

Minibüsçüler bizden 16.67 zam istemişler. Bizde bu zammı onayladık. Biz istiyoruz ki, hiç bir emtiaya, mazot dahil hiçbir ücrete zam gelmesin. Halkımız arabaya daha ucuz binsin. Ama bu zamlar geldikçe bizde minibüsçü esnafımıza zam vermek mecburiyetinde kalıyoruz.

“ESNAFIMIZ ZARAR ETMEKTE”

Birde bizim minibüslerimiz dolu olarak gittiği zaman dönüşlerinde boş geliyorlar. Büyük yerlerde arabalar dolu olarak gidiyor, dolu olarak geliyor. Birden indi-bindi olarak arabalarda tamamen hep gelişte hem gidişte dolu oluyor. Maalesef bizim arabalarımız dönüşte boş gidiyor. Bir buçuk yıldır da pandemiden dolayı arabalarımız müşteri alamadılar, çok mağdur oldular. Bunları göz önüne alarak esnafımız zarar etmekte, kimse esnafın zarar etmesini istemez. Tabi ki, talebelerimiz var burada, halkımız var. Onları da düşünerek 16.67 zam yaptık. Fazla bir zam yapmadık. Çünkü mazota 24.51 zam geldi, diğer emtialara  yüzde 200-300 zam geldiği halde biz yine halkımızı,talebelerimizi düşünerek ufak bir zam yapmış olduk.

“BİZ ESNAFIMIZI DA DÜŞÜNDÜK, HALKIMIZI DA DÜŞÜNDÜK”

İnşallah bu zamlar gelmezse, bu zamlar gelmediği zaman mazot düşerse, sigorta bedelleri düşerse, belediye de bu tahsis plaka ücretlerini almazsa bizde fiyatları düşüreceğiz. ‘İnşallah bunlar düşer, fiyatlarda düşer’ diyoruz. Biz esnafımızı da düşündük, halkımızı da düşündük. Bir sırat köprüsünden geçer gibi kendimizi öylece hissedip bu zamları ona göre veriyoruz. Görüyorsunuz girdi fiyatları çok fazla. Arabalar az önce söylediğim gibi; 2 bin 500 liraya yakın çalışmadığı halde bir giderleri oluyor. Bunu da halkımızın düşünmesi gerekli yani itiraz etmemesi lazım.

“TALEBEYİ 3 LİRA, NORMAL VATANDAŞI DA 3 BUÇUK LİRA YAPTIK”

Daha önce 3 liraydı. Talebe 2 buçuk liraydı. Talebeyi 3 liraya çıkardık. Normal vatandaşı da 3 buçuk lira yaptık. Biliyorsunuz yollarımız da uzun. Buradan üniversiteye kadar gidiyoruz. Küplü’den üniversiteye kadar gidiyoruz. Baya uzun mesafe katediyoruz. İndi-bindi fazla olmuyor. İndi-bindi fazla olsa minibüsçülerimiz kazanmış olacak. İndi-bindi fazla olmadığı için, dönüşlerde de boş geldiği için öyle bir para kazandıklarını da tahmin etmiyoruz.

Yani halkımız sabırsız olmasın, talebelerimiz sabırsız olmasın. İnşallah dediğim gibi fiyatlar düştüğü zaman bu giderler, onlarında fiyatlarını düşüreceğiz inşallah.

“BU KONUDA YAPACAĞIMIZ BİR ŞEY YOK”

Daha burada çalışan işçi bedelleri var. Onu söylemedik. Şoför çalıştırıyorsa, sigorta bedelleri artacak. O zaman şu anda uzun bir müddet zam yapmayacağız. Mazot fiyatları artacak. Her ay artıyor. Onları da göz önüne almamız lazım. Bu konuda yapacağımız bir şey yok. 

Editör: TE Bilişim