Bilecik Arena Programı’na katılan 1.OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve Arslan Alüminyum sahibi Mehmet Arslan, Dolar kuru üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Kendisine yönelik, “dolar kurundan etkileniyor musunuz?” sorusuna yanıt veren Başkan Arslan, şu şekilde konuştu:

“Dolar kuru ihracat yapanları tabii ki etkiliyor. Ürünümüzün yüzde 50’den fazlasını yurtdışına veriyorsanız, oradan gelecek kur sizin içerideki maliyetlerinizi etkiler. Yoksa Dolar 7’ye düşmüş olsa nasıl çıkılacak bu işin altından. Dolar Kurunun çok oynaması da çok iyi bir şey değil. Maliyet hesabı yapıyorsunuz ve o kur üzerinden de ürünlerini satıyorsunuz. Bazen yükselmelerde avantaj sağlıyor, ama ithal ettiğiniz bir malzemeyi, ihraç ediyorsanız fazla etkilemiyor.

Dolar kurunun belirli ölçülerde yükselmesi gerekir. ‘Enflasyon var’ diyoruz. Her sene personel zam ister. Dolar kuru yerinde duruyorsa nasıl bunu yapacaksınız.”

Türk Lirası ile Doların arasındaki açıklığa ilişkinde kendisine sorulan soruya cevap veren Arslan, “Biz malımızı yurt dışına satıyorsak Dolar olur Euro olur. Daha doğrusu toplamına döviz diyelim. Yurtiçinde ürettiğin malzemeyi dolar girdisi olmadan elde edebiliyorsan avantajlı. Ama bizim ülkemizde mamullerimizin çoğu yurtdışından gelmektedir. Ekonomiyi böyle çevirmek zorundayız” dedi.

“Türk Lirası ile Amerikan Doları’nın eşit olması daha iyi olmaz mı?” sorusuna ise Mehmet Arslan, “Hayır olmaz. Çünkü şartlar öyle değil ki. Bir dişli düşünün, bunun birisini aradan kırmaya çalışırsanız dişlilerin tamamı dağılır. Bakın Dolarla maaş alamıyorsunuz, Dolarla kira alamıyorsun. Dolar’ın 1 lira,3 lira,10 lira olması meselesi değil, ben TL ile mal alabilmeliyim mesela bu” şeklinde cevap verdi.

Editör: TE Bilişim