Kanyon ve Doğa Sporları Araştırma Derneği Başkanı Durmaz: "Türkiye'de daha zor kanyonlar var ama burası da ciddi zorlukta bir kanyon.""Kanyon, herkesin görmesi gereken bir yer" (Fotoğraflı-Görüntülü)

Yenipazar ile İnhisar ilçeleri arasında bulunan Harmankaya Kanyonu, "tabiat parkı" ilan edilmesinin ardından doğa tutkunlarını ağırlıyor. Kanyon ve Doğa Sporları Araştırma Derneği (KAD) Başkan Yardımcısı Hasan Gedikli öncülüğündeki 17 kişilik grup, bölgede kamp yaparak ardından Yenipazar'daki kanyon girişine ulaştı. Geceyi burada geçiren grup, 3 kilometrelik zorlu bir yürüyüş sonrası İnhisar sınırında bulunan çıkış noktasına vardı.


Kanyonda, katılımcılara uygulamalı olarak doğa sporlarının incelikleri hakkında bilgi veren eğitmenler, riskli bölgelerde halatlar yardımıyla geçiş yapabildiklerini, zaman zaman küçük çaplı yaralanmalar yaşadıklarını anlattı. Bölgeye gelemeyen ve merak edenlere, kanyondaki güzelliği paylaşabilmek için bol bol fotoğraf ve görüntü çekimi yapan grup, sarp geçitlerden geçmek için mücadele etti.


Yürüyüşçüler, kimi zaman halatlar yardımıyla çıkılabilen kayalıklara tırmandı, kimi zaman da kendilerini başka bir geçişin mümkün olmadığı soğuk suya bırakmak zorunda kaldı. Dernek Başkanı Ozan Durmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gençleri her zaman doğaya yakın tutmak ve doğal güzelliklerin görünmesini sağlamak gibi iki temel misyonları bulunduğunu anlattı. Bölge halkı ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Harmankaya Kanyonu'nun, doğa sporları için gözde mekanlardan biri olabileceğine inandığını vurgulayan Durmaz, şunları kaydetti:


"Burası çok güzel bir yer. Özellikle dağcılar, kanyona yoğun ilgi gösteriyor. Kanyonun giriş ve çıkışlarına biraz daha özen gösterilirse daha fazla görmek isteyenler olacaktır. Festivaller yapılabilir ve bu çok faydalı olur. Biz her sene elimizden geldiği kadar buraya geliyoruz ve destek olmaya çalışıyoruz. Her sene düzenli olarak geçiş yapıyoruz ve kamuoyu oluşturmaya çalışıyoruz. Mümkün olduğu kadar fazla insana, özellikle de gençlere, bu güzellikleri göstermeye çalışıyoruz. Bu güzellikleri korumalıyız. Merdivenler koyup yürüme yolları yapmayı uygun görmüyorum. Çünkü doğal güzelliğini bozacaktır. Doğal haliyle olduğu gibi kalmasında büyük fayda var. Burası herkese açık olmalı ama deneyimli herkese açık olmalı. Türkiye'de daha zor kanyonlar var ama burası da ciddi zorlukta bir kanyon. Şakası olmayan bir yer. Öbür taraftan da hakikaten herkesin görmesi gereken bir yer."


"İçeride şelale bol, güzellik bol"

KAD Başkan Yardımcısı Hasan Gedikli de geçişin ardından yaptığı değerlendirmede, Harmankaya'nın, Türkiye'deki en güzel kanyon örneklerinden biri olduğunu söyledi. Kanyonda görülmeye değer güzellikler bulunduğuna dikkati çeken Gedikli, şöyle devam etti:

"Burası, içinde iki adet 30 metre civarında iniş bulunan, küçük inişleri olan mükemmel bir kanyon. Türkiye'de buna benzer başka kanyonlarımız da var. İçeride şelale bol, güzellik bol. Standartlar içinde bir kanyon. Bu kanyonun en önemli özelliği; fay kırılmasıyla oluşması. Kanyon sporuyla uğraşmak isteyenler, profesyonel bir ekipten eğitim almadan bu sporu yapmamalı. Her kanyon bölgesinden bir kişiyi eğiterek kanyona sokmayı planladık. Bunu geçen yıl Valla Kanyonu'nda yaptık. Ciddi manada doğru yaptığımızı gösterdi. Çünkü bir kaza olmuştu. Burada da arkadaşlarımızı bu çerçevede kanyona soktuk. Kanyon içinde eğitim verdik."


Etkinliğe katılanlardan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Astronomi ve Uzay Bilimleri öğrencisi Mehru Kara, kendisini, gece kamp sırasında "5 yıldızlı değil, 5 bin yıldızlı bir oteldeymiş" gibi hissettiğini belirtti. Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Ekin Erdemli de imkanı olan, eğitimini almış herkese, bu kanyonda yürümeyi önerdi. Hümeyra Yılmaz ise tesadüf sonucu buraya geldiğini ancak bu işin profesyonel bir ekiple yapılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin doğa harikası alanlarından biri olan Harmankaya Kanyonu, 206 hektarlık alanda bulunuyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, kanyonu koruma altına alarak, ocak ayında "tabiat parkı" ilan etmişti. AA








Editör: TE Bilişim