Bilecik’te Diyetisyenlik yapan Ece Özlük, Ramazan Bayramı öncesi vatandaşları yiyecekleri yemekler konusunda uyardı.

Diyetisyen  Ece Özlük, Ramazan ayındaki beslenme alışkanlıklarının bayramda aniden değişmesiyle birlikte fazla yemek yeme ve aşırı tatlı tüketmenin sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti.

Ramazan Bayramı’nda yemek ve tatlıların kontrolsüz tüketilmesinin kilo alımına neden olmasıyla  beraber sağlık sorunları da yaşatabileceğine dikkat çeken Özlük, “ya hep ya hiç demeyelim, porsionlarımızı azaltalım, bayramlarda önceliğimiz midemizin bayram etmesi olmasın”dedi.

Özlük, bayramda sağlıklı bir beslenmenin tüyolarını şu şekilde sıraladı:

“Ya hep ya hiç demeyelim”

 Bayramda önümüze 3 dilim baklava geldiyse, ‘ zaten yiyeceğim hepsini bitireyim, kalmasın şimdi tabakta, o kadar ikram etmişler’ gibi düşünceleri bir kenara bırakmamız gerekiyor.  Evet bayram ve bu baklavanın tadına bakmak istiyorum diyip 1 dilim yedikten sonra tabağı gözümüzün önünden çekelim.

Diğer değineceğim nokta, bayram sabahı kahvaltıları. Zengin bir sofra ve vazgeçilmesi çok zor besinler olacak. Kahvaltı tabağı çeşidini küçük tabaklardan yana kullanalım.Gözümüz doyarak başlayalım. Ortadan yemektense yine tabağımıza alarak, azar azar ne kadar yediğimizi görelim. Hiçbir şeye hayır demeyelim ama porsiyonlarımızı azaltalım.

Ramazandaki uzun süreli açlık nedeniyle metabolizmamız yavaşlar ve aşırıya kaçılması durumunda tartıda sürpriz sonuçlarla karşılaşabiliriz.Ziyaretlere yürüyerek gitmeye çalışalım. Gittiğimiz evlerde asansör kullanmak yerine yürüyerek çıkalım.Şerbetli tatlılar,yaprak sarmaları,böreklerden vazgeçemiyorsak porsiyonlarını azaltıp küçük tabaklarda tüketelim.Bayram kahvaltılarını da aynı şekilde porsiyon kontrolünde yapalım. İkram edilen şekerlemelerden olabildiğince uzak duralım. Önceliğimizi belirleyelim, gün boyunca şekerleme mi yemek istiyoruz yoksa 1 dilim baklava mı? Çay,kahve,soda,meşrubat yanında su içmeyi unutmayalım.Bayramlarda önceliğimiz midemizin Bayram etmesi olmasın.”dedi.

Editör: TE Bilişim