Türkiye Diyanet Vakfı Bilecik Şubesi geçtiğimiz ay Şeyh Edebali Üniversitesinin yanında bulunan 1.400 metrekare alanın öğrenci yurdu yapılmak üzere kendilerine satılmasını talep etmişti.  Bu talep, meclis komisyon raporları doğrultusunda değerlendirilip karara bağlandı. İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonu raporları sonucunda mevcut arsanın ihale yoluyla satışı uygun görüldü. Raporların mecliste onaylanmasıyla birlikte arsanın yüksek öğrenim öğrenci yurdu yapılması için satışına izin verilmiş oldu. Satışın ihale yöntemiyle mi yoksa pazarlıkla mı yapılacağına İl Encümeni karar verecek.

Eylül ayı İl Genel Meclisi toplantılarının son gününde 2’nci gündem maddesi olarak görüşülen komisyon kararlarında şu ifadelere yer verildi:

Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu:

 “İl Genel Meclisinin 05.08.2014 tarihinde yapılan 6. toplantısının 2. birleşiminde alınan 2014/132 sayılı kararı ile “Türkiye Diyanet Vakfı Bilecik Şubesi İlgi yazısı ile Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde öğrenim gören öğrencilerin barınmasına katkıda bulunmak üzere Üniversite Kampüsü civarında yurt inşasına uygun arsanın satışını talep ettiği. Bilecik, Merkez, Pelitözü Köyü, Zincaklaraltı mevkiinde bulunan tapunun 3 pafta 3206 nolu parselinde kayıtlı 1.401,47 m2 yüzölçümlü mülkiyeti İdaremize ait arsanın Yüksek Öğrenim öğrenci Yurdu yapımında kullanılmak üzere ihale yolu ile satışının yapılıp yapılmayacağı hususunun görüşülmesi talebi” 5302 sayılı İl özel İdaresi Kanunu’nun 16'ncı maddesi ile İl Genel Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nin 20’nci maddesi gereği incelenerek İl Genel Meclisine rapor sunmak üzere, komisyonumuza havale edilmiştir.

Plan ve Bütçe Komisyonumuzun konu üzerinde yaptığı çalışmalar neticesinde;

Türkiye Diyanet Vakfı Bilecik Şubesi Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde öğrenim gören öğrencilerin barınmasına katkıda bulunmak üzere Üniversite Kampüsü civarında yurt inşasına uygun arsanın satışını talep etmektedir. Bilecik, Merkez, Pelitözü Köyü, Zincaklaraltı mevkiinde bulunan tapunun 3 pafta 3206 nolu parselinde kayıtlı 1.401,47 m2 yüzölçümlü taşınmazın mülkiyeti idaremize ait olup, Sağlık alanı tesisi yapımı için alınmış olmakla birlikte, mevkii olarak Bilecik Şeyh Edebali üniversitesi içine doğru girinti oluşturacak şekilde ve sağlık tesis alanları ile arasında ulaşım yolu bulunan ayrı bir parsel olarak konumlu olması ve Bilecik Belediyesi tarafından yapılan imar planında yol parseli ikiye bölmekte olup, güneyinde kalan alan sağlık alanı (Hastane yeri), kuzeyinde kalan alan ise Üniversitenin (eğitim alanı) içersinde kalmaktadır. Parsellerin bütünlüğü açısından bahsi konu arsanın yüksek öğrenim yurdu yapımında kullanılmak üzere ihale yolu ile satışı komisyonumuzca uygun görülmüştür.”

İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu:          

 “İl Genel Meclisinin 05.08.2014 tarihinde yapılan 6. toplantısının 2. birleşiminde alınan 2014/132 sayılı kararı ile “Türkiye Diyanet Vakfı Bilecik Şubesi İlgi yazısı ile Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde öğrenim gören öğrencilerin barınmasına katkıda bulunmak üzere Üniversite Kampüsü civarında yurt inşasına uygun arsanın satışını talep ettiği. Bilecik, Merkez, Pelitözü Köyü, Zincaklaraltı mevkiinde bulunan tapunun 3 pafta 3206 nolu parselinde kayıtlı 1.401,47 m2 yüzölçümlü mülkiyeti İdaremize ait arsanın Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurdu yapımında kullanılmak üzere ihale yolu ile satışının yapılıp yapılmayacağı hususunun görüşülmesi talebi 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 16’ncı maddesi ile İl Genel Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nin 20’nci maddesi gereği incelenerek İl Genel Meclisine rapor sunmak üzere, komisyonumuza havale edilmiştir.

İmar ve Bayındırlık Komisyonumuzun konu üzerinde yaptığı çalışmalar neticesinde;

Türkiye Diyanet Vakfı Bilecik Şubesi Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde öğrenim gören öğrencilerin barınmasına katkıda bulunmak üzere Üniversite Kampüsü civarında yurt inşasına uygun arsanın satışını talep etmektedir. Bilecik, Merkez, Pelitözü Köyü, Zincaklaraltı mevkiinde bulunan tapunun 3 pafta 3206 nolu parselinde kayıtlı 1.401,47 m yüzölçümlü taşınmazın mülkiyeti idaremize ait olup, Sağlık alanı tesisi yapımı için alınmış olmakla birlikte, mevkii olarak Bilecik Şeyh Edebali üniversitesi içine doğru girinti oluşturacak şekilde ve sağlık tesis alanları ile arasında ulaşım yolu bulunan ayrı bir parsel olarak konumlu olması ve Bilecik Belediyesi tarafından yapılan imar planında yol parseli ikiye >ölmekte olup, güneyinde kalan alan sağlık alanı (Hastane yeri), kuzeyinde kalan alan ise Üniversitenin eğitim alanı) içersinde kalmaktadır. Parsellerin bütünlüğü açısından bahsi konu arsanın yüksek öğrenim yurdu yapımında kullanılmak üzere ihale yolu ile satışı komisyonumuzca uygun görülmüştür.”

Konuyla ilgili bilgi veren İl Genel Sekreteri Halis Nalbant;

“Konu bildiğimiz gibi geçen ay da görüşülmüştü. Yüksek öğrenim öğrencilerinin kulanı için arsa satışı talebi. Tabi bu arsanın doğrudan Diyanet Vakfı’na satışı mümkün müdür? Başka bir kamu kuruluşuna satışı mümkün müdür? İhale mi yapılır, pazarlık mı yapılır? Bunlara yetkili olan il encümenidir. Satışlar İl Encümeni komisyonunda yapılır. Bu konuyu meclisimiz onaylarsa yetkiyi almış oluyoruz. Meclis, bu arsanın yüksek öğrenim öğrenci yurdu yapılması için satışına izin vermiş oluyor. Bundan sonra satış şeklini il encümeni belirleyecek. Hayırlı olur inşallah. Burası ya eğitim alanı olarak kullanılmalı ya da üniversiteye devredilmelidir. Bu bölge girinti halinde üniversitenin içine giriyor. Başka bir amaç ile kullanılamaz diye düşünüyorum. Anladığım kadarıyla üniversite de yurt yapılmasını istiyor. Rektör Bey ile komisyon incelemesi sırasında görüştük. Yurt yapılması en mantıklı düşünce olarak görülüyor.”

İl Genel Sekreteri Halis Nalbant’ın ardından söz alan CHP İl Genel Meclis Üyesi Turgay Yılmaz:

“Oradaki vatandaşlardan hastane veya üniversite yapımı için bu yerler talep edildi. Hastane teklifi olduğu zaman sessiz kalan bit yığın insanlarımız var. Hastane için yer koşturulurken bu yerlerin hastane olmadan dağıtılması ne kadar doğrudur? Hastane yapıldığında bu yer bize yetmedi daha fazlası lazım denildiğinde ne denilecek? Başkalarının tarlalarına göz dikip onlar mı istimlak edilecek? Söylemek istediğim ileride hastaneye sorun yaratılmamasıdır. Biz eğitimci gözüyle eğitime yapılacak her türlü yatırımların karşısında olmayız. Hastane sıkıntısından dolayı yeniden istimlak gerekir mi onu öğrenmek istiyorum.”

 CHP İl Genel Meclis Üyesi Turgay Yılmaz sorularına cevap veren Meclis Üyesi Oğuz Sertler,

“Hastane alanı dışında kalan yer arsaların bazıları girintili çıkıntılı olduğu için hepsi aynı ebatta değil. Biz İmar Komisyonu olarak Rektör Beyi ziyaret ettik. Burada bize ait satışa çıkan kısmı yurt yapılmak üzere bize veriyor. Ek olarak buranın bahçesi var burayı da kullanmak için veriyor. Sizin dediğiniz olay biraz daha netleşsin diye söylüyorum. Eğitim alanına kalan küçük yerlerimiz var. Bunları üniversite kendisine alıp hastane alanına kalan daha büyük bir yeri bize vermeyi taahhüt ettiler. Hastane yerimiz belediyenin imzalı imar planında var.”

Plan ve Bütçe Komisyonundan gelen rapor, İmar ve Bayındırlık Komisyonundan gelen rapor oylandı. Oylamada CHP İl Genel Meclisi Üyeleri çekimser oy kullanırken raporlar oy çokluğu ile kabul edildi. 

Editör: TE Bilişim