Bilecik Devlet Hastanesi Diyaliz Merkezi’nde yıllardır eksik olan periton diyaliz ünitesi dün hastaların kullanıma açıldı. Açılışa Bilecik İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mustafa Yılmaz, Tıbbi Hizmetler Başkanı Dr. Nihal Akpınar, Uz. Dr. Zeynep Yılmaz, Nefroloji Uzmanı Dr. Nimet Aktaş, hastane yönetimi, diyaliz servis çalışanları ve diyaliz hastaları katıldı. Daha önce hastalar bu hizmeti almak için çevre illerde bulunan hastanelere gitmek zorunda kalıyordu. Bilecik’te bir nefroloji uzmanı bulunmamasından dolayı verilemeyen hizmet, Uludağ Üniversitesi’nden Uzman Doktor Nimet Aktaş’ın ilimize tayin olmasıyla birlikte, Bilecikli diyaliz hastalarına sunulmaya başlandı. Periton diyalizi konusunda özel eğitim alan hemşire Münevver İpek de hastaların evlerinde uygulayacakları işlemlerin kendilerine anlatmasında ve uygulanmasında onlara yardımcı olacak.

Bilecik İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mustafa Yılmaz,  “Bir insanın başına gelebilecek en kötü şeylerden biri, bir makineye ya da bir insana mahkum olmaktır. Diyaliz de böyle bir şey. Böbrek hastalığı sonucu, birilerine, bir cihaza mahkum olmak durumundasınız. Bu vesileyle buradan organ nakline bir kez daha dikkat çekmek istiyorum. Tüm halkımızı organ bağışlamaya davet ediyorum.  Biz, bu hastalıktan muzdarip hastalarımıza nasıl daha rahat edebilecekleri bir hizmet götürebiliriz diye dertlenirken, nefroloji uzmanımızın, başhekimimizin, başhekim yardımcımızın, hastane çalışanlarımızın tamamının, diyaliz hekimi arkadaşlarımızın, diyalizden sorumlu hemşirelerimizin gayretleriyle, periton diyaliz dediğimiz, yani bir cihaza bağlı kalmadan, evinde de diyalizini yapabileceği bir sistemi halkımızla buluşturduk.” dedi.

Başhekim Hakan Yıldız, “Bilecik Devlet Hastanesi olarak, hemodiyaliz ünitemiz içerisinde aynı zamanda bir periton diyalizi ünitesinin açılışını yapmış olacağız. Amacımız periton diyalizi ile hemodiyalize bağlı olan hastalık grubunun dışında bir grubu da Bilecik ili içerisinde hizmetini tamamlamak ve bu rahatsızlığı olan kişilerin Bilecik ili dışında aldıkları hizmeti artık Bilecik Devlet Hastanesi bünyesi içerisinde almalarını sağlamak. Bu ünitenin açılışı nefroloji uzmanının olmasına bağlıydı. Nefroloji uzmanımızın hastaneye tayin olmasından sonra bu ünitenin açılışıyla ilgili gerekli ön çalışmaları ve hazırlıkları tamamladık ve ilk hastalarımızı bugün kabul ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

Nefroloji Uzmanı Dr. Nimet Aktaş, periton diyalizi hakkında şunları söyledi: “Normalde hemodiyalizde kanı vücut dışında makinede zararlı maddelerden temizliyoruz. Burada periton diyalizini karın zarını kullanarak yapıyoruz. Uygulamada bir kateter karın içerisine yerleştiriliyor ve orada kalıyor. Arkasından solüsyonları karın içerisine veriyoruz ve belli bir süre bekleterek kandaki bakterilerle bu sıvıdaki maddelerin birbirlerine geçişini sağlıyoruz. Günde 4 ya da 5 değişim yapılabiliyor. Hasta sadece geceleri makineye bağlanılıyor. Belli aralıklarla, ayda bir yada iki ayda bir, eğer hiç sorun olmazsa 3 ayda bir, bağlı olduğu merkeze gelerek takiplerini yaptırıyor.  Eğer herhangi bir sorun olursa 24 saat bize telefonla ulaşma imkanları da var hastaların. Ama hasta haftanın 3 günü gelip 4 saat yada 4,5 saat bir makineye bağlı kalmak zorunda değil burada. Kendi evinde de yapabiliyor.

Şu an Bilecik Devlet Hastanesi’nde 58 diyaliz hastası mevcut. Bu hastaların çoğu periton ünitesi bulunmadığı için hemodiyaliz makinesine yönlendirilmiş durumda.  10 periton diyaliz hastası ise çevre illerden Eskişehir, Bursa ve Kocaeli’ye yönlendirilmiş durumda. Devlet Hastanesi’ne açılan periton diyaliz ünitesiyle birlikte hem bu hastalar şehir dışına çıkarak sağlık hizmeti alma zahmetinden kurtulacak hem de Bilecikli pek çok böbrek hastası periton diyalizinin kolaylığından faydalanacak.

Editör: TE Bilişim