Hükümetin, klasik kıdem tazminatı uygulamasını kaldırıp yerine ‘kıdem tazminatı fonu’ getirmesine karşı seslerini duyurmak isteyen işçiler, Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Bilecik’te de sokaklardaydılar. Yeni tazminat fonu uygulamasıyla birlikte, “işverenin isteği doğrultusunda” tazminat oranının %8.33’den %3’e indirilmesine karşı çıkan işçiler, Bilecik sokaklarını; “Kıdeme dokunan eller kırılır” nidalarıyla yankılandırdılar. Yürüyüşe; DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi 300 kadar çalışanla birlikte çeşitli sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı.



#Direnİşçi eylemleri Ankara, İstanbul, Eskişehir, Adana, Diyarbakır ve Bursa’dan sonra Bilecik’te de gerçekleştirildi. DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi 300 kadar işçi, hükümetin kıdem tazminatlarını fona devredip, tazminat oranlarını %8.33’den %3’e düşürme  tasarısını protesto etti. Saat 16.30’da Edebali Stadyumu önünde buluşan işçiler, kırmızı yeleklerini giyip, ellerine bayraklarını alarak yürüyüşe başladılar. Sloganlar eşliğinde Kültür Müdürlüğü Galeri Salonu önüne gelen kalabalık, burada Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun konuşmasını dinledi.


Bursa’da gerçekleşen protesto yürüyüşünün ardından Bilecik’e geldiğini söyleyen Serdaroğlu, kendilerinin bedel ödemiş bir sendika olduklarını belirterek: “Biz İşçilerden talimat alırız. İşçilerin oluşturmuş olduğu kurullardan çıkan kararlara, yönetmeliklere ve tüzüklere uygun davranırız. O açıdan hiç kimse bizi kendine oyundaş bir pozisyona sokamaz. Bu mesele sadece DİSK’in meselesi değil, bu mesele Türkiye’de çalışan 17 milyon emekçinin meselesidir” dedi.


Kıdem tazminatlarının fona devredilmesinin ve uygulamanın kendilerinden sonra çalışmaya başlayacak işçiler için geçerli olmasının gelecek nesillerin haklarına saldırı olduğunu ifade eden Serdaroğlu, “Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız, ya siz?” diyerek tepkisini dile getirdi. Serdaroğlu; ucuz, güvencesiz, kölece bir düzende çalışmak istemediklerini belirterek, onurlu bir yaşam sürdürmek için, herkesi mücadelelerine destek vermeye davet etti.


Protesto gösterisine; DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi 300 kadar çalışanla birlikte, Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Eskişehir Şube Başkanı Bayram Kavak, MHP Bilecik Belediye Başkan Adayı Hüseyin Şensoy, CHP Bilecik İl Başkanı Çağatay Karaahmet, CHP Bilecik Belediye Başkan Aday Adayları Nevin Tan ve Sungur Turan, TGB Bilecik Örgütü ve Bilecik Atatürkçü Düşünce Derneği temsilcileri katıldı. Protesto gösterisi olaysız bir şekilde sona erdi.


Öte yandan, hükümet kanadından konuya ilişkin açıklama geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: "Kıdem tazminatıyla ilgili taraflarla son kez bir araya geleceğiz. Uzlaşma sağlanamazsa gündemden kalkacak, hükümet olarak bu konuda ısrarımız olmayacak" açıklamasını yaptı

Üçlü danışma (işçi, işveren ve hükümet) çerçevesinde uzlaşma sağlanamayan konuları Meclis'e getirmediklerini ifade eden Çelik: “Bu konuda da son kez bir araya geleceğiz. Burada bir uzlaşma sağlanırsa bu konu Meclis'in gündemine gelecek, eğer sağlanmazsa talepler doğrultusunda gündemden kalkacak" dedi.  Çelik, taraflar uzlaşma sağlayamazsa hükümet olarak bu konuda ısrarlarının olmayacaklarını belirtti. 
Editör: TE Bilişim