Söğüt İlçesinde Söğüt Toprak Madencilik San. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Entegre Çimento Fabrikası projesi ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Öztürk, 4 yıldır bölgede bulunan firmalarında hali hazırda Lecat üretimi yapıldığını söylerken, kurulacak olan Çimento Fabrikası’nın işletmelerine yapılacak olan ek bir tesis ile birlikte üretime başlayacağını belirtti.

Bilecik’e bağlı Söğüt İlçesine Söğüt Toprak Madencilik San. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Entegre Çimento Fabrikası projesi ile ilgili geçtiğimiz günlerde Küre Köyü’nde bir toplantı yapılmış ve Memleket Partisi Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Karabük Milletvekili Hüseyin Avni Aksoy, Yalova Milletvekili Özcan Özel halkın sorunlarını dinlemişlerdi.

Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, halk ile yaptığı görüşmeler sonrasında konuyu Meclise taşıyacaklarını belirterek şunları söylemişti: “Bilecik bölgesindeki Küre bölgesinde yapılmaya çalışılan bölgenin 3’üncü Çimento Fabrikasıyla ilgili yerinde incelemelerde bulunduk. Muhtarımız yanımızda bu fabrikanın öncelikli olarak bu arazilere vereceği zarar, bölgede yetişen kiraza verdiği zararı yanımdaki üreticimiz bize anlattı. Sadece kireç üretimi denemesinde bile tarlanın yarısı ürün vermemiş. Ağaçlar kurudu. İkinci husus doğaya ve çevreye vereceği zarar. Günde 140 ton kömür yakılarak yapılacak bir faaliyette burada hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı, doğa ve çevrenin insan sağlığının zarara uğrayacağını değerlendiriyoruz. 2 Aralıkta ÇED toplantısı yapılacak. İl başkanımız burada, halkın yanında olacak. Bizde haftaya bu konuyu mecliste gündeme getireceğiz. Bu işin takipçisiyiz. Buna asla müsaade etmeyeceğiz. Halk sağlığının ve doğanın yanındayız.”

Yapılması planlanan Entegre Çimento Fabrikası’na köylü olarak karşı olduklarını dile getiren Muhtar İbrahim Gögercin ise,  “tarıma yapılan bölgemize çimento fabrikası kurulacak alan sulu tarım yaptığımız yere 700 metre uzaklıkta. Köyümüzün tek sulu tarım yapabildiği bölge. Bu bölge giderse Küre köyü de gider” ifadelerinde bulunmuştu.

Ardından Milletvekili Yaşar Tüzün’de konuyu Meclise taşıyarak kurulması planlanan Çimento Fabrikası hakkında soru önergesi vermişti. Tüzün, fabrikanın başta insan sağlığına ve tarım arazisine zarar vereceğinin altını çizerken, “yanı başımızdaki Çukurhisar bitti, merkez ilçeye bağlı Taşçılar Köyü bitti, Küre’nin de bitmesine izin vermeyeceğiz” şeklinde konuşmuştu.

Bu gelişmelerin ardından gazetemize ziyaret gerçekleştiren şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Öztürk, kurulması planlanan Çimento Fabrikası’na ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.

Öztürk, firmanın yüzde 50’sinin Belçikalılara ait olduğunu söylerken, hali hazırda en fazla topraksız tarımda kullanılan lecat üretimi yapılan firmalarının yanına yeni bir tesis inşa edecekleri ve burada çimento üretimi yapacaklarını söyledi. ÇED sürecinin kurulacak olan çimento fabrikası için yatırımların gerçekleşeceğini aktaran Öztürk, Afrika’da 7 ülkede faaliyet yürüttüklerini dile getirirken, yeni kurulacak firma ile birlikte bölgeye 200 milyonluk ek bir yatırımın geleceğini söyledi.

Kurulacak olan Çimento Fabrikası’nın devletin koyduğu kurallar çerçevesinde üretimini gerçekleştireceğini ve fabrikanın teknolojik donanımının yüksek olması ile birlikte üretimin düşük karbon ile yapılacağını söyledi. Bununla birlikte Öztürk, fabrikadan 50 metreden daha fazla bir bölgeye  herhangi bir tozun veya herhangi bir materyalin çıkmasının söz konusu olmadığını vurguladı. Tarım arazilerinin hiçbir şekilde zarar görmeyeceğini aktaran Öztürk, kurulacak fabrikasının Küre Köyü’ne 7-8 kilometre uzaklıkta olacağını ayrıca da yatırım ile birlikte 200 kişiye istihdam sağlanacağını belirtti.

“OLMAZSA DA ÜZÜLMEM”

ÇED sürecinin gerçekleşmesi ile yatırım planlarının hızlanacağını söyleyen firma Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk, “olmazsa da üzülmeyeceğim” dedi.

Editör: TE Bilişim