Şubat ayı Bilecik Belediye Meclisi toplantısında tartışmalı ve ilginç bir şekilde karara bağlanan Belediye Başkanı ve Millet ittifakının demokrasi örneği gösterdiği benzinlik yerine ilişkin kararın daha sonra Belediye Başkanı Semih Şahin tarafından veto edilmesi sonucu Mart ayında yeniden görüşülmek üzere Meclis’e iade edilmesiyle, benzinlik ruhsatı konusu yine ilginç bir oylamaya sahne oldu ve işin içinden çıkılamadı.

Gündemin 6. Maddesi olarak görüşülen konu öncesi İYİ Parti tarafından verilen önerge ile kapalı oylama istendi. Kapalı oylama yapılıp yapılmamasına ilişkin oylamada AK Parti, MHP ve İYİ Parti’nin verdiği 14 evet oyuna karşılık, CHP Meclis üyelerinin 12 hayır oyu ile kapalı oylama yapılması kabul edilmiş oldu.

Bir ay önceki Meclis’te birçok üyenin çekimser oy kullanmasına karşılık, bu ayki toplantıda CHP Meclis üyelerinin grup kararı alarak Serhat Şubaşı lehine dönmesi düşündürücü bulunurken, bu durumun CHP İl Başkanı Metin Yaşar’ın CHP Meclis üyelerini partiye çağırarak İl Başkan Yardımcısı Cengiz Çevik’in kayınbiraderi olan Serhat Subaşı lehine bu kararı almaları yönünde ısrarcı olduğu iddia edilirken, kamuoyunda bir ayda ne değişti yorumlarını beraberinde getirdi.

Başkan Semih Şahin oylamaya ilişkin açıklamada bulunurken, Kabul, Red ve Çekimser olarak oy kullanılabileceğini aktardı.

İlk olarak çevre yolu kenarında bulunan tapuda Cumhuriyet Mahallesi 424 ada, 10. ve 13. parselde bulunan Serhat Subaşıya ait arsaya yapılmak istenen Benzinlik ruhsatı talebi oylandı. Yapılan kapalı oylamada 14 red, 11 kabul ve 1 çekimser oy çıkarken bu sonuç çerçevesinde Serhat Subaşı'nın talebi reddedildi.

Daha sonra 17 pafta, 423 ada, 4 parselde bulunan Berrin Yıldırım’a ait arsaya ilişkin talep oylandı. Yapılan oylamada 13 kabul, 11 red, 1 çekimser ve bir tane de evet yazılı oy çıktı. Bunun üzerine Başkan Şahin, oturuma ara verirken hukukçulara konuyu danıştı. Ardından oturum yeniden başladı ve Başkan Şahin açıklama yaparak hukukçulara danışıldığını, yasa gereği kabul yazılması gerekirken, evet yazıldığından bu oyun geçersiz sayıldığını aktardı. Bu sonuç ile salt çoğunluk sayısı olan 14 kabul oyu sağlanamadığından Berrin Yıldırım'ın da talebi reddedildi.

Çıkan bu sonuç ile iki tarafında başvuru dosyası reddedilerek düşmüş olurken, bu ruhsata ilişkin Belediye’nin alacağı 600 bin TL’nin de tehlikeye girdiği ayrıca Benzinlik yapılmasına ilişkin ruhsatın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gidebileceği belirtildi.

Belediye Başkanı Semih Şahin ise, isteklilerin yeniden ruhsat talebinde bulunmak isterlerse başvuru yaparak dosya hazırlayıp bir sonraki ay yeniden gündeme ve oylamaya alınabileceğini aktardı.

Kabul ile Evet oyunu ayıramayan Meclis üyeleri mi var?

Meclis’te kapalı oylama kararının alınması ve oy pusulalarının dağıldığı esnada Meclis Başkanı Semih Şahin’in oylamanın kabul, red ve çekimser olarak yapılabileceğini aktarmasına rağmen kabul yerine evet yazan bir Meclis üyesinin çıkması ile reddedilen oylama sonucunda bu durum, “kabul ile evet oyunu ayıramayan ve bulundukları konumun, yerin ciddiyetini bilmeyen Meclis üyeleri mi var?” yorumunu beraberinde getirdi.

Bir ayda ne değişti?

Demokrasi örneği havada kaldı

İşin ilginç yönü ise, daha bir ay önceki Belediye Meclis toplantısında 3 kişinin haricinde çekimser oy kullanarak demokrasi örneği sergileyen CHP’li Meclis üyelerinin, bir ay sonra tam tersine dönerek olayı siyasi olarak görmesi ve İl Başkanı Metin Yaşar’ın CHP Meclis üyelerini partiye çağırarak İl Başkan Yardımcısı Cengiz Çevik’in kayınbiraderi olan Serhat Subaşı lehine bu kararı almaları yönünde ısrarcı olduğu iddia edilirken, bu durum kamuoyunda “bir ayda ne değişti” yorumlarını beraberinde getirmiş oldu.

Diğer yandan bir önceki Meclis toplantısında demokrasi örneği sergileyen İYİ Parti’nin bu tavrına devam etmesi, dik durması takdir ile karşılanırken, her platformda demokrasi naraları atan CHP’de Belediye Meclis üyelerinin bu değişimi ve grup kararı almaları ise değişik iddiaları gündeme taşıdı.

Şimdi kamuoyunda CHP’li Belediye Meclis üyelerinin bu konuya siyasi olarak bakıyorlarsa bir önceki Meclis toplantısında da dik durup aynı tavrı göstermeleri gerektiği konuşulurken, bu durumun partiye zarar vereceği yönünde algı oluşturduğu da düşünülüyor.

Editör: TE Bilişim