Demirkıran Sürücü Kursları, sürücü adaylarına  ‘Psikoteknik Belgesi’ veren Psikoteknik Merkezi açtı. Açılışı Belediye Başkanı Selim Yağcı, gerçekleştirirken, ilk teste de kendisi girdi.

İşletmeciliğini Refik Demirkıran’ın yaptığı İstiklal Mahallesi Yeni Sokak No:6’da müşterilerine hizmet vermeye başlayan merkez, psikolog Mustafa Çaktı gözetiminde belge alacak sürücülere 12 adet uygulamalı olarak psikolojik test yapıyor.


       Açılışta konuşma gerçekleştiren Başkan Yağcı; "Şehirde yaşamanın gerektirdiği birçok alanda çalışma yapmamız gerekiyor. Özellikle şehir yaşantısının, önemli sorunlarından birisi; ulaşım. Ulaşım alanında da nitelikli sürücülerin olması çok önemli. Bunların yetiştirilmesi ve trafiğe hazırlanması da, mevzuatlar çerçevesinde özel müteşebbislere verildi. Tabi şehrimizde bu alanda çalışma yapan çok değerli şirketlerimiz ve dostlarımız var. Bu alanda önemli bir açılışı gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Açılışını yapacağımız işletmenin, öncelikle sahiplerine, şehrimize ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. İnşallah hep birlikte kazasız, belasız güzel bir yaşam ortamı olur diyorum" dedi.

Psikolog Mustafa Çaktı, Pisikoteknik belgesi almak isteyenlere yönelik yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Karayolları böyle bir yönetmelik getirdi. Pisikoteknik belgesi sadece sürücülere yönelik olan bir belgedir. Yine bedensel ve psikolojik olarak kişilerin bu durumda yeterli olup olmadığını ölçen bir test diyebiliriz. Yani sürücünün karayoluna çıkabilmesi için gereken testlerden bir tanesi.

Şu an sadece ticari araç kullanan sürücülere yönelik gerekli olan belgelerden bir tanesi pisikoteknik belgesidir. Pisikoteknik dediğimiz teste gelirsek, 12 adet testten oluşuyor. Kişileri bazıları fiziksel, bazıları ise zihinsel olmak üzere testlere tabi tutuluyor. Bunun yanı sıra el, ayak koordinasyonunu ölçen bir testtir. Şimdilik bu uygulama ticari araçlarda zorunlu hale geldi. İlerleyen zamanlarda, ehliyet alacak kişilerde olur yâda olmaz bilemiyoruz ama bizim tavsiyemiz; kişinin ehliyeti almadan önce psikolojik testten geçip ondan sonra alması. Sürücü adayı eğer testimizi geçemezse, psikiyatri kliniğine yönlendiriyoruz. Orada gerekli muayenelerini oluyor. Tabi ki zaman dilimi olaraktan 6 ay boyunca beklemesi gerekiyor. Bu süre dolduktan sonra yeniden ancak pisikoteknik belgesi almak için başvurabiliyor.”

 


Editör: TE Bilişim