Sürücü adaylarına verdiği hizmetlere bir yenisini daha ekleyen Demirkıran Sürücü Kursu, ticari araç sürücü adayları için zorunlu hale getirilen Psikoteknik Belgesi’ni veren öncü kuruluş konumuna geldi.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na ekli olarak çıkartılan yasaya göre ticari araç kullanan her vatandaşın Psikoteknik Belgesi’ni almasının zorunlu hale gelmesinin ardından, ilimizde faaliyet gösteren Demirkıran Sürücü Kursu, Psikolog Mustafa Çaktı gözetiminde yapılan testler ile sürücülerin bu belgeyi almasına imkan tanıyor.

Psikoteknik belgesi, kişilerin bedensel ve psikolojik durumlarının sürücülük yapmaya elverişli olup olmadığını gösteren, psikolog ve simülatör eşliğinde gerçekleştirilen minimum 1 saatlik bir testin akabinde verilen bir belge. Psikolog Mustafa Çaktı, ticari araç sürücülerinin ve sahiplerinin bulundurması zorunlu olan bu belgenin içeriği ve nasıl alındığına dair gazetemize bilgilendirmelerde bulundu.

Psikoteknik Belgesi alırken, sürücülerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihni özelliklere yani; algılama, dikkat, hafıza, muhakeme ve benzeri yeteneklerine, psikomotor yetenek ve becerilerine sahip olmaları gerektiğini belirten Çaktı, simülasyonla yapılan bu değerlendirmeyi geçemeyenlerin ise bu belgeyi alamayacaklarını ifade etti.

Taksi, dolmuş, otobüs, kamyon, tır gibi yük taşıyan tüm ticari araç sahiplerinin ve sürücülerinin Psikoteknik Belgesi alması gerektiğini dile getiren Çaktı, bu belgenin Sağlık Bakanlığı tarafından da denetlendiğini belirtti.

Psikoteknik Belgesi’nin önemine vurgu yapan Çaktı, “Bu belge sürücünün trafiğe çıkıp çıkmaması gerektiğini gösteriyor. Örneğin, psikolojisi bozuk bir otobüs şoförü, bir anlık sinir ile birçok insanın canına ve malını tehlikeye atabilir. Psikoteknik testi ile fizyolojik ve psikolojik olarak trafiğe çıkması uygun olmayan kişiler eleniyor ve bu belgeyi alamıyorlar. Bu belgenin geçerliliği ise 5 yıl. Kişi, belgeyi alsa bile 5 yıl sonra yeniden bu teste girip belgesini yeniletmek zorunda. Çünkü kişilerin psikolojileri zaman içerisinde değişiklik gösterebiliyor. Bunu kontrol edebilmenin tek yolu da bu testlerin güncellenmesi.Biz zaten 5 yıl dolmadan 15 gün önce kişileri arayıp merkezimize davet ediyoruz”dedi.

Psikoteknik Belgesi’nin alınabilmesi için kişinin 12 ayrı bölümden oluşan bir teste girmesi gerektiğini belirten Çaktı, “Psikoteknik Belgesi almak için bize gelen kişilere simülatör üzerinde uygulayacakları 12 test yapıyoruz. Bu testler ile kişinin; görsel ve işitsel uyaranlara doğru tepki hızları, muhakeme yetenekleri, görme alanları, el ve ayak koordinasyonu, hız, mesafe ve tahmin kabiliyetleri, görsel algılama, sorumluluk, öz kontrol, kabiliyetleri değerlendiriliyor. Bu değerlendirme testi en az 60 dakika sürüyor. Kişi testleri istediği zamanda yanıtlayabilir ama test en az 60 dakika sürmek zorunda. Bu sürenin altında biten testler geçersiz sayılıyor. Simülatör ve bir psikolog eşliğinde yapılan bu 12 farklı testin en az 8’ini doğru yanıtlayabilen kişiler bu belgeyi hak edebiliyor.

Bunların yanısıra cihazımızda güvenlik bataryası vardır. Kişi teste girdiği an kişinin ve bizim haberi olmadan cihaz kendi kendine 3 defa fotoğraf çekmektedir. Bu da sahtekarlığın önüne geçmek için çok güzel bir uygulama. Geçmiş yıllarda insanlar teste girmeden sadece parasını vererek bu belgeyi alabiliyordu” ifadelerine yer verdi.

Psikoteknik belgesi bulundurmayan aracın hem sahibine, hem de sürücüsüne cezai işlem uygulandığının da altını çizen Çaktı, “belgesi olmayan aracın sahibi, sürücüsünden daha fazla ceza alıyor. Bu nedenle araç sahiplerinin sürücülerde aradığı en önemli belgelerden birisi de Psikoteknik Belgesi. Bu belge kişide yoksa, araç sahipleri o kişilere çok fazla şoförlük vermiyor. Şoför olmak isteyen kişiler için çok önemli bir belge olduğunu da söyleyebiliriz” dedi.

Demirkıran Sürücü Kursu, ticari araç sürücüleri için olmazsa olmaz nitelik taşıyan bu belgeyi Psikolog Mustafa Çaktı eşliğinde sürücülerin alması için olanak tanıyor. Kişilerin bu belgeyi kurslarında 120 TL gibi taban bir fiyata alabileceklerini söyleyen Çaktı, 2018 yılında ise fiyatların yükselmesini beklediklerini ifade etti.

Editör: TE Bilişim