Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğünce yürütülmekte olan Bilinçli Çocuk Güvenli Gençlik Projesi kapsamında lise öğrencilerine yönelik madde bağımlılığını ve zararlarını konu alan bilgilendirme sunumu ve tiyatro gösterimi yapıldı.  Kültür Kongre Merkezinde gerçekleşen etkinliğe İl Emniyet Müdürü Eyüp Özüdoğru, okul müdürleri ve lise öğrencisi katıldı. Gün içerisinde 2 seans olarak gerçekleştirilen etkinliklere 10 okuldan 1000 lise öğrencisi katıldı.


 Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğünde görevli polis memuru Ebubekir Lafcı, madde bağımlılığını ve zararlarını konu alan bilgilendirme sunumu yaptı. Polis memuru Lafcı sunumuna

“Uyuşturucu maddelerle ilgili karşınıza çıkacak sorunlar ile ilgili bir sunum hazırladık. Sunumumun ardından bir tiyatro gösteri yapılacak. Tiyatro gösterisinde anlatacaklarımızı daha iyi kavrayabilirsiniz. Bu konuda herhangi bir sıkıntıyla karşılaştığınızda bizlere ulaşabilirsiniz.” sözleriyle başladı. Lafcı sunumunun devamında şu bilgileri paylaştı:  


“Uyuşturucu kullanımı kalıcı sağlık problemlerine sebebiyet veriyor”

“Emniyet Genel Müdürlüğünün yapmış olduğu çalışmalarda maddeye başlamada en önemli sıkıntının arkadaş etkisi olduğu gözlenmiştir. O yüzden bu konuda her zaman dikkatli olmamız gerekir. Tanımadığımız insanlarla bağımızı dikkatli kurmamız gerekiyor. Arkadaş grubunun içerisinde bulunan madde bağımlısı kişiden her an tehlikeli bir hareket beklenebilir. Uyuşturucu konusunda merakta bir etkendir ve sıkıntılı bir sonuca götürebilir. Uyuşturucu kullanımı kalıcı sağlık problemlerine sebebiyet veriyor. Sosyal alan içerisinde bulunan gençler grubun dışında kalmak ve gruptan ayrı kalma korkusu yaşamaktadır. Hiç birimizin arkadaş grubu bizlerin hayatından önemli değildir. Hiçbir şekilde maddeye başlamak için bir sebep değildir. Arkadaş grubunun size baskı uygulaması sizin hayatınızdan önemli değildir. Bu bir kambur gibidir. Bir ömür sırtınızda taşırsınız.

“‘Hayır’ diyebilmek çok önemlidir”

Herhangi bir şekilde maddeye bulaştığınız anda arkadaş grubunuzun bir önemi kalmaz. Hayatta uyuşturucu madde kullanmamış insanları maddeye alıştırmak için yağcılık yapabilirler, yalnız bırakabilirler, yalvarma ve acındırma olabilir, tehdit durumu da olabilir. Hepiniz bir birey oldunuz, birer fert oldunuz. Belki on ya a on beş yıl sonra doktor, polis, hâkim, savcı olacak arkadaşlar var. Birey olma yolunda en önemli adımları şu anda atıyorsunuz.   Bu yüzden ‘Hayır’ diyebilmek çok önemlidir. Hayır diyebilmek birey olduğunuzun en büyük göstergelerinden biridir. Bir şahıs sizi herhangi bir ortama çağırdığında, siz ona ‘hayır’ diyebiliyorsanız, hayır diyebildiğiniz kadar bireysinizdir. Bu şahıslar ödül verme yolu ile sizlere o kız ya da erkek ile tanıştırırım diyebilir. Aşağılama yolu ile ‘hadi sen de süt çocuğu’ tabirleri ile kandırılmaya çalışılabilirsiniz.


 “Bağımlının hayatı sadece ölüm ile sona ermediğini yaşarken tekrar tekrar ölmenin en güzel ispatıdır”

Madde ilk kez verilirken parasız verilir deniliyor ama madde birkaç kez de bedava olarak verilebilir. Bu durumu iyilik olarak değil kötülük olarak algılamak lazımdır. Madde bağımlısı olsa dahi hiçbir insan başka bir insanın kötü olmasını istemiyordur.   Ama eğer sizi bu tür ortama sokmaya çalışıyorsa kesinlikle sizi sevmiyordur. Bağımlı olan kişinin hayatı sadece ölüm ile sona ermediğini yaşarken tekrar tekrar ölmenin en güzel ispatıdır. Niçin diye bir soru gelebilir. Çünkü madde bağımlısının hayattan hiçbir beklentisi kalmamıştır. Geleceğe yönelik bir plan kuramaz. Aklına gelen tek şey maddedir. Maddeyi nereden temin edildiğini, nereden bulunduğunu düşünür. Maddeden kendimizi korumanın altın prensipleri var. Bizim için en önemli noktalardan birisi burasıdır. Kendimizi maddede koruma yolları; ilaç kullanmama prensibi, sigara kullanmama prensibi ve alkol kullanma prensibidir. Niçin sigara kullanmama prensibi diyoruz.

“Dışarıdan bir ilaç kullanmamanız gerekir”

Bağımlılık yapıcı uyuşturucu maddeler genelde sigaraların içerisine sarılıp verilebilir.  Siz bilinçsizce arkadaşınızdan aldığınız sigaranın içine arkadaşınız uyuşturucu koyabilir. Bağımlılar bu şekilde sizleri tehlikeye düşürebilir. Bir diğer sıkıntı ilaç kullanmama prensibidir. Başım ağrıyor dediğiniz anda madde kullan bir arkadaşınız, ‘şu ilaçtan bir tane al ağrını keser’ diyebilir. O yüzden kesinlikle bilmediğiniz kişilerden ilaç almamanız lazım. İlaçları doktor ve eczane vermeye yetkilidir. O yüzden dışarıdan bir ilaç kullanmamanız gerekir. Sigarayı kullanmamamız için bir diğer sebep ise akciğere verdiği zararlardır.  Ünlü şarkıcı Amy Winehouse  2011 yılında aşırı dozda uyuşturucu madde kullanımından öldü. Winehouse’un uyuşturucuya başlama sebebi ise erkek arkadaşının maddeye başlamasıydı. Gördüğünüz gibi yine bir arkadaş etkisi ile oluyor. Daha sonra ‘beni rehabilitasyona göndermeye çalıştılar, ben hayır, hayır, hayır dedim’ diye bir şarkısı var. BU şarkı ile birlikte ödül almıştı. Daha sonra yüksek dozda kokain kullanımından öldü.

“Maddeyi bıraksanız dahi zararlı etkilerini vücudunuzdan atmak çok zordur”

Uyuşturucu kullanan insan beyni ile kullanmayan insan beyni arasında çok farklılıklar vardır. İnsanlar maddeyi kullanmaya başladıktan sonra geri dönüşü olmayan bir yola giriyorlar. Maddeyi bıraksanız dahi zararlı etkilerini vücudunuzdan atmak çok zordur. Çünkü sağlık yönünden kalıcı zararlar bırakıyor. Ölmeseniz bile artık huzursuz, stresli bir hayat sizleri bekliyor olacak eğer zararlı maddeleri kullanırsanız. Hiçbir gencimizin alkol kullanmasından yana değiliz. Fakat kullanan insanlar için eğlence merkezlerinde içkilerin içine likit şekilde uyuşturucu madde verilebiliyor. Sizler bizim geleceğimizin teminatısınız. Öğretmenleriniz emekli olacak, sizler öğretmen olacaksınız.  O yüzden arkadaşlara daha iyi bir nesil için madde kullanımına hayır dememiz lazım. Sadece bireysel anlamda değil ülkemiz ve insanlık adına madde kullanımından uzak durmamız gerekir. Bunun için de kendimize uğraşlar bulabiliriz. Bunlar spor ve kültürel faaliyetler olabilir. Ailenizin eğitim seviyesi ne olursa olsun,  onların tecrübelerine güvenerek onların tecrübelerinden faydalanın. Genelde çoğunuzun ailesi ilkokul, ortaokul ya da lise mezunudur. Ama emin olun ki onların tecrübeleri bizden çok fazladır.

“Uyuşturucu madde ile savaş veriyoruz”

Biz bir yandan sokak satıcılarıyla bir yandan da güzergahta bulunan araçlarda kontroller yaparak uyuşturucu madde ile savaş veriyoruz. Diğer bir yandan da seminerler vererek uyuşturucu maddeler hakkında bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Sizler de bu konuda bizlere yardımcı olursanız okul kenarlarında tanımadınız insanlar olursa bize haber verebilirsiniz. Biz okul çalışmaları kapsamında okulun önünde bekleme görevini ifa ediyoruz. Aklınıza takılan bir şey olursa hemen bizlere ulaşabilirsiniz.”


Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğünde görevli polis memuru Ebubekir Lafcı, madde bağımlılığını ve zararlarını konu alan bilgilendirme sunumunun ardandan toplumsal yaşamda madde bağımlılığının zararlarını konu alan Yeditepem Sanat Yapım ve Organizasyon tarafından profesyonel bir tiyatro ekibi ile sergilenen ‘Sahte Cennet Sessiz Çığlık’ tiyatrosu gösterildi.  Tiyatro gösterimini dikkatle izleyen öğrenciler gösterim sonunda tiyatro oyununu alkışlarla tebrik ettiler. Tiyatro gösterimin ardında etkinlik sona erdi. 

Editör: TE Bilişim