Arslan Alüminyum Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Arslan, 10 bin metrekare alana kurulacak olan yeni 240 bin ton kapasiteli Biyet Tesisi hakkında gazetemize bilgilendirmelerde bulunurken, Arslan Alüminyum’un hedeflerine değinerek Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Arslan Alüminyum’un hedefinin Türkiye’deki büyük sanayi kuruluşları arasında ilk 100 arasına girmek olduğunu söyledi.

10 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulmaya başlanan yeni biyet tesisini gazetemize gezdiren Arslan Alüminyum Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Arslan, bu yatırımın 50 milyon Dolarlık bir yatırım olduğunu ve tesisin Türkiye’nin tüm biyet hammadde ihtiyacını karşılayacak boyutta olduğuna vurgu yaptı.

3.OSB hakkında da konuşan Mehmet Arslan, bazı mantık hataları yüzünden bu şartlar altında buraya gelecek sanayici bulunamayacağını, kendisinin de bu koşullarda 3.OSB’den yeralmayı düşünmediğini belirtti.

“Biyet tesisi 50 milyon Dolarlık bir yatırımdır”

Yarı hurda mamul, yarı orijinal mamulün karışımında oluşan biyet ürünü hakkında bilgi veren sanayici Mehmet Arslan, “kurulacak olan yeni tesisi Arslan Alüminyum’un izabe tesisi. Bu tesiste atık hurdalarla geri dönüşüm ile orijinali karıştırarak yarı mamul malzeme üretiyoruz, bunu Türkiye ve dünya pazarı kullanıyor, bu hammaddeye Arslan Alüminyum’un kendisinin de ihtiyacı var, aslında temel oradan başladı ama kapasite o kadar yüksek tutuldu ki başkalarına satar hale geldik. Son senelerde Kanada’ya ciddi boyutlarda ihracat yapıyoruz, Bulgaristan’a ve Almanya’ya gönderiyoruz, buradaki amaç orijinalden yapıp göndermenin yerine yüzde 50’si orijinal, yüzde 50’si ise hurdaları değerlendirerek orijinal yarı mamul üretiyoruz bu tesiste, bunun da adına ‘biyet’ diyoruz.

Bu tesisi biz 240 bin ton kapasiteye göre hazırladık ama ilk önce 120 bin ton boyutunu kurduk, yani ayda 10 bin ton üretir boyutta kurulmuş oldu. Bu yatırım 50 milyon Dolarlık bir yatırımdır. Bu yatırımın inşaat bölümünü biz çok hızlı şekilde yapıp kısmen belirli makine bölümlerini zamana göre birkaç seneye yayarak yapacağız.

“Arslan Alüminyum’un hedefi ilk 100’dür”

Bu tesisin hammadde üretimi Türkiye’nin tüm ihtiyacını giderebilecek boyuttadır. Kanada bizim kapasitemizin hepsini istedi ama bu ürüne benim iç pazarda da ihtiyacım var. Şimdi biz onlara belli bir miktarını veriyoruz pazarımızı o şekilde oluşturduk. Bu tesisi tamamen devreye aldıktan sonra daha fazla malzeme ihraç edeceğiz eğer bu malı, o boyutta ihraç edersek biz ilk 500 sanayi kuruluşunun içinde ilk 100’ün içerisine gireriz. Cumhuriyet’in 100’üncü yıldönümünde Arslan Alüminyum’un hedefi ilk 100’dür. Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Arslan Alüminyum burada maksimum hedefe ulaşılacak ve Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları içerisinde ilk 100 sıranın içerisinde olacaktır.

“Amerikalılar, bu adam çıldırmış dediler ”

Biz kendi ihtiyacımızı giderdikten sonra dışarıya bu ürünü satıyoruz. Burası da böyle bir tesis, 240 bin ton ülkem için çok önemli bir rakamdır, buna ulaştıktan sonra tabiki durmak yok. Bunun makine ve ekipmanlarını Amerika’dan ithal ediyoruz, buraya dünyanın en modern teknolojisini getiriyoruz, bu hedefimizi bize Amerikalılar sordu; ‘bundan sonraki hedefiniz nedir?’ dendiğinde; ‘1 milyon ton’ dedim. Demişler ki; ‘bu adam çıldırmış.’ Ben 240 bin hedefine ulaşayım, bana hedef sorarsanız ‘1 milyon ton’ derim. Bu tabiki dünyada çok ciddi bir rakam, yani benim hedeflerimde durmak yok. ‘1 milyon tonu yaparsak ne olur?’ derseniz bende; ‘dünyadaki devler böyle büyürler’ derim. Hedefi olmayan insan başarılı olamaz” dedi.

“Ben Bilecik’e geldiğimde nüfus 19 bindi”

Bilecik’e 1986 yılında ilk geldiğinde ve fabrikayı kurduklarında kentin nüfusunun 19 binde olduğunu, bugün nüfusun 67 bine ulaştığını bu zaman diliminde Arslan Alüminyum’un Bilecik’te 3 fabrika daha yaptığını söyleyen ve bunun yanı sıra Bilecik’te kazandıklarını Bilecik’e yatırmanın yanı sıra diğer illerdeki tesislerinde de kazandıklarını Bilecik’e yatırdıklarını belirten Mehmet Arslan, “biz kazandığımızı Bilecik’e yatırıyoruz. Biz kendimizi artık Bilecikli görüyoruz. 500 çalışanımız var ve hepsiyle bir aile gibiyiz. Arslan Alüminyum, çalışanları ile birlikte büyük bir ailedir, birçok çalışanımız fabrikanın lojmanlarında kalmaktadır ve yeni lojmanların da yapımına başlıyoruz” dedi.

“Alüminyum OSB kuracağız”

1 milyon metrekarelik bir tesisten bahseden Mehmet Arslan, ilk olarak belkide Arslan Alüminyum’un tek başına kendi OSB’sini kuracağını söyledi.

Şimdi bana diyorlar ki: ‘3. Organize Sanayi Bölgesi’nden (OSB)’den yer alır mısın? “Bende diyorum ki; 1 milyon metrekare alandan bahsediyorum. Benim Organize Sanayi Bölgem belkide özel ve tek başına bir OSB olacak, enaz 1 milyon metrekareye ihtiyaç var, evet, Alüminyum OSB kuracağız.

Bir sanayiyi büyütmek istiyorsan, düşündüğün kapasitenin en az 5 katını düşünmelisin.Nitekim Arslan Alüminyum 5 bin metrekare yerden, 40 bin metrekare yere geldi, bugün 350 binlerdeyiz. Bundan sonra ulaşacağımız hedeflediğimiz yer 1 milyon metrekarelik bir alandır.

“Şuanda birinci hedefimiz 240 bin tonu tamamlamak”

Bugün Türkiye’de böyle büyük kurumlar kendi kurdukları bu tip alanları özel OSB’ler haline getirmişler. OSB statüsü içerisinde bütün yatırım ve teşvikleri alabiliyorlar, şu anda birinci hedefimiz 240 bin tonu tamamlamak, bu üretim Türkiye’nin tüm ihtiyacını giderecek boyuttadır. Yarın tüm sınırları kapatsalar, ben Türkiye’nin tüm hammadde ihtiyacını gideriyorum, bu kapasite ile Türkiye’de ben 100 bin ton verebiliyorum. Bu işi yapan meslektaşlarım da var benim, 50 bin ton, 40 bin ton, 30 bin ton üretenler var. Ben bu payın içerisinden 100 bin tonunu Türkiye’ye verirsem, geri kalan bölüm olan 140 bin tonu da ihracata vereceğim.

“Avrupa standartlarında üretim yapıyoruz”

Çin ve Amerika ne yapacak? Avrupa ne yapacak? Herkes şu anda bunları düşünüyor. Biz Avrupa Birliği’ne girecek miyiz? Giremeyecek miyiz? Ama ben şunu söylüyorum; Avrupa Birliği’ne girdiğimiz zaman onların standartların da biz üretim yapıyoruz, artık profili ve çeşitli malzemeleri ile bu üretimi yapıyoruz. Uzun senelerden sonra fabrikada iç mekana yönelik yatırımlarımı yenilemeye çalışıyorum.

"Sanayicinin derdinden sanayici anlar"

Bu koşullarda 3. OSB’ye gelecek sanayici bulamazlar”

Kurulma aşamasında olan 3.OSB hakkında da değerlendirmelerde bulunan işadamı Mehmet Arslan, yapılan yanlışlara değindi.

Sanayici Arslan, “OSB’ler kuruluyor, kimler kuruyor ve bu OSB’leri kimler yönetiyor? 1. OSB’nin şu anda doluluğu varsa, bizim zamanında özelleştirdiğimiz mücadelemizden dolayı bu noktaya geldi. 2.OSB’de bir tane sanayici var mı? Niye yer almıyorlar? Memur zihniyeti ile sanayicilik olur mu? Bu sözlerim acıdır ama gerçek ne yazık ki budur. Ben sanayici olarak şunu söylüyorum, 3.OSB’yi kursunlar sanayici bulabilirlerse namerdim, bu mantıkla giderse olmaz, eğer bir sanayici bunun yönetiminde olmazsa ben buradan yer almam. Sanayicinin derdinden sanayici anlar, bu koşullar altında bizde 3.OSB’den yeralmayı kesinlikle düşünemeyiz.

3.OSB bu mantıkla Bilecik Yenişehir yoluna döner”

3.OSB başlardan itibaren kuruluyor, ‘neden Ticaret Odası ben pay almak isterim, Belediye ben pay almak isterim’diyor, herkes buraya talip. Bu yönetimde Özel İdare bulunsun ama yönetiminde birde sanayici bulunsun. 1.OSB’nin bu kadar başarılı olmasının nedeni zamanındaki Valimiz, her istediğimizi yaptılar, o zaman iş tıkır tıkır gidiyordu. Burada ben ve benim gibi 3-5 tane sanayici arkadaşımla bu işlerle mücadele ettik. O zamanki Valimiz Refik Arslan Öztürk sanayici mantığı ile düşündü. Yani o yüzden 3.OSB’den bu şartlar altında asla yer almam. 3.OSB bu mantıkla giderse Yenişehir-Bilecik yoluna benzeyecek, dolması bu yol gibi yılları bulacaktır.

Bir kere yeni kurulacak OSB’lerde parsel ölçüleri birbirine yakın olmalı, baştan düşünülmeli bunlar. ‘İşte ben 50 bin metrekarelik sanayi kuruluşu getireceğim buraya veya ben 100 bin metrekarelik sanayi grubunu getireceğim buraya’ denilmeli. 5 bin de aynı oy sahibi 100 binde aynı oy sahibi bizde, burada bir denge yok, olmaz. Bizim 1.OSB’de dahi hala sancımız bu, 5 bin metrekarelik parsel de aynı hakka sahip, 100 bin metrekarelik parsel de aynı hakka sahip, burada bir dengesizlik var, buraları kurarken, bunların hepsini çok iyi hesaplayarak yapmak lazım.”

Sanayici Mehmet Arslan, diğer yandan yeni kurulan tesisin bulunduğu bölgede tanıtım yaparken, bu tesis alanının dışında yatırım yapılabilecek 10 bin metrekare daha alanın olduğunu aktardı.

Editör: TE Bilişim