Emine Türksoy

Cumhuriyet Halk Partili kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde bir araya gelerek, şehir sokaklarında Bilecikli kadınların Kadınlar Gününü kutladılar. Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak da bilinen 8 Mart’ta düzenledikleri aktiviteyle takdir toplayan CHP’liler, yanlarında getirdikleri buzdolabı süslerini kadınlara hediye ettiler. Kutlamanın ardından Etse Et restorana geçen partililer, burada 8 Mart kutlaması gerçekleştirdiler. Oldukça fazla partili kadının katıldığı yemeğe, Parti grup toplantısı nedeniyle katılamayan Milletvekili Yaşar tüzün’ün eşi Aysel Tüzün, CHP İl Başkanı Metin Yaşar, Merkez İlçe Başkanı Gültekin Çalışkan, İl Kadın Kolları Başkanı Nurten Bilecikligil ve partili kadınlar katıldı.

Yemekte konuşma yapan Merkez İlçe Başkanı Gültekin Çalışkan, “Kadın eştir, kadın anadır, kadın dosttur” diyerek başladığı konuşmasına “Cumhuriyet kazanımlarının tehlikeye atıldığı bu sorumsuz süreçte sizlerin onurlu ve dik duruşunu kutluyor, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyor hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” diyerek son verdi.  

İl Başkanı Metin Yaşar ise konuşmasında Atatürk vurgusu yaptı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kadınlarının Avrupalı çağdaşlarından 40 yıl önce oy kullanma hakkına kavuştuğunu hatırlatan Yaşar şunları söyledi:

“Bilindiği üzere bugün Dünya 8 Mart Dünya Kadınlar günü. Bu ilimizde, ülkemizde ve tüm dünyada gerek kadınlarımız sizler gibi salonlarda, meydanlarda hak arayış mücadelelerini sürdürmektedirler. Bugünün önemine de değinmeden geçemeyeceğim. 8 Mart 1987 tarihinde 40 bin kadar bayan işçimiz hak arayış mücadelesine giriştiler ve grev başlattılar. Bu grevin sonucunda da 129 kadın hayatını kaybetti. Öncelikle onların anısını yad etmek istiyorum. Tabi sizler Cumhuriyet kadını olarak diğer ülke kadınlarına göre biraz daha şanslısınız. Çünkü siz kazanımlarınızı bugün gelişmiş batı toplumlarından tam 40 yıl önce kazandınız. Ulu önderimiz, devletimizin ve Cumhuriyetimizin kurucusu partimizin ilk genel başkanı Atatürk Cumhuriyetin ilk yıllarında harekete geçirmeye başladığı devrimler ve aydınlatma sürecinde kadınlara bir hak verdi, seçme ve seçilme hakkı. Bu hakkın verilişinden belki 30-40 yıl sonra belki bu hakları elde ettiler. Onun için belki de ulu önderimizi unutturmak isteyen birçok kesim olacaktır. Fakat size bu hakları veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü unutturmaya çalışanlara karşı onurlu mücadelenizi, dik duruşunuzu geçmişte sergilediğiniz gibi bundan sonra da sergileyeceğinize yürekten inanıyorum. Dünya Emekçi Kadınlar Gününüzü bir kez daha kutluyor, başarılı çalışmalarınızın devamını diliyorum.”

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Nurten Bilecikligil ise, “Bildiğiniz gibi bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Emekçi kadınlar 1921 yılında anılmaya başlanmıştır. 8 Mart 1957 yılında ABD’nin NewYork eyaletinde 40 bin dokuma işçisinin daha iyi koşullarda çalışma isteğiyle başlatılan grevde polisin müdahalesi sonucunda 129 işçi yanarak can vermiştir.ç Bunun sonucunda 8 Mart kadının örgütlenme ve eşit şartlarda yaşam hakkı, mücadele günü olarak kabul edilmiştir. 8 Mart gününü ülkemizde anmak demek, kadının eşit haklarını savunmak, kadına şiddeti durdurmak, emekçi kadınların sigortalı olarak çalışmasını sağlamak, kadınların sömürülmesine karşı çıkmak, kadınların özgür ve demokratik şartlarda yaşamasını sağlamak için mücadele etmek demektir. Yıllardır iktidarda olan AKP zihniyeti Atatürk’ün kadınlara verdiği hak ve özgürlükleri yok etmeye çalışmaktadır. Ancak bu hak ve özgürlükleri geri alamayacaklardır. Bu karanlık düşünceli iktidardan kurtulmak için tek çare Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Bu savaşta en büüyk yük yine biz kadınlara düşmektedir. Kurtuluş Savaşı’nda mücadele veren kadınlarımız bizlere rehber olmalıdır. Dünya Emekçi Kadınlar Gününüzü kutluyorum” dedi.  

Aysel Tüzün ise yaptığı konuşmada, Yaşar Tüzün’ün grup toplantısı ve genel kurul çalışmaları dolayısıyla programa katılamadığını söyledi ve “Herkesin kadınlar gününü ayrı ayrı kutladığını iletti. Ben bir kadın olarak bu kadınlar gününde Türkiye’de ve dünyada kadına uygulanan şiddetin son bulmasını istiyor. Atatürk’ümüzün bize verdiği hakların elimizden alınmamasını istiyorum. Mutlu bir birey, mutlu bir aile ve mutlu bir toplumun temelini oluşturan kadınlarımızın, başta burada olan ve hayatın tüm alanında çalışan kadınlarımızın Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyorum” dedi. 

Editör: TE Bilişim