Cumhuriyetimizin 94. Kuruluş yıldönümü 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Bilecik’te de çeşitli törenler düzenlendi. 

Kutlamalar, Vali Tahir Büyükakın’ın makamında tebrikleri kabul etmesiyle başladı. Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan protokol, daire müdürleri,sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşların oluşturduğu büyük kalabalık, törenin gerçekleştirileceği Edebali Stadyumu’na kadar kortej eşliğinde yürüdü.

Törene katılımın yoğunluğu ve göz dolduran bir program hazırlanması da vatandaşların övgüsünü topladı. Özellikle Vali Tahir Büyükakın’ın törenler öncesinde birçok defa tekrarladığı birlik ve beraberlik duygusunun da katılım kitlesinin yoğunluğunda büyük payı olduğu görüldü.

Edebali Stadyumu’nda devam eden törende, Vali Tahir Büyükakın ve Belediye Başkanı Selim Yağcı’nın halkın ve öğrencilerin bayramını kutlamasının ardından İstiklal Marşı’nın okunması ve Saygı duruşu gerçekleştirildi. Buradaki törene Vali Tahir Büyükakın ve eşi, Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Tanju Selçuk Yücel ve eşi, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı ve eşi, daire müdürleri, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Törene katılamayan CHP TBMM Meclis Başkanvekili ve Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ise katılamadığından dolayı üzüntülerini sunarak bir kutlama mesajı gönderdi.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 29 Ekim 1933 tarihinde, Cumhuriyetin 10. yılında Ankara hipodromunda okuduğu 10. Yıl Nutku’ndan bir bölüm dinletilmesinin ardından ise Vali Tahir Büyükakın, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

VALİ BÜYÜKAKIN, “ CUMHURİYET DEĞERLERİMİZ ETRAFINDA KENETLENME GÜNÜDÜR”
Cumhuriyet değerlerinde birleşmenin önemini vurgulayan Vali Büyükakın, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Bugün, Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 94. yıl dönümünü büyük bir sevinç ve gururla kutlamanın heyecanını yaşıyoruz. Milletçe birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızı en güçlü şekilde hissettiğimiz bugün, Cumhuriyetimiz için ortak değerlerimiz etrafında her zamankinden daha güçlü bir şekilde kenetlenme günüdür. Bugün, bizi biz yapan milli ve manevi değerlerimizi daha gür sesle yüceltecek, geçmişte olduğu gibi bugün de tek yürek olarak haykıracak, el ele, gönül gönüle geleceğe daha bir güvenle bakacağız.
Milletçe, tarihin her döneminde çok çetin mücadeleler vererek, milli birlik ve beraberliğimizden aldığımız güçle istiklal ve istikbalimizi korumayı bildik. Bize saldıran, bizi yok etmek isteyenlere karşı savaşırken mertliğimizle, insan sevgimizle, merhametimizle, adalet anlayışımızla düşmanımızın dahi takdirini kazanarak tarih sayfalarındaki şanlı yerimizi aldık. Üzerinde yaşadığımız ata yadigârı bu topraklar, Bilecik toprakları da buna şahittir.

Değerli Bilecikliler,

            Kuruluşun şehri Bilecik’te Şeyh Edebali’nin “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın!” ilkesiyle filizlenmeye başlayan çınar, kısa bir sürede dalları üç kıtaya uzanan ulu bir ağaç haline geldi. Dünyaya nizam verdi. Adaletin, huzurun, emniyetin, hakkın ve hakikatin yurdu oldu. Altı yüz yılı aşkın bir zaman masumların ve mazlumların sığınağı olan Osmanlı İmparatorluğu, içeriden ve dışarıdan birçok saldırıya maruz kaldı.Bugün üzerimizde emelleri olan düşmanlar o gün de vardı, o gün de boş durmuyorlardı. Varlığımızı tamamen bitirmek ve Türk milletini tarih sahnesinden silmek için tüm güçleriyle yüklendiler. Ancak tarihin hiçbir döneminde esaret altına alınamamış olan bu millet, adeta küllerinden yeniden doğdu ve Kurtuluş Savaşı’nı zaferle sonuçlandırarak kimseye boyun eğmeyeceğini tüm dünyaya bir kere daha gösterdi. Kuruluşun şehri Bilecik o yıllarda kurtuluşunda şehriydi. Kuruluştan kurtuluşa vermiş olduğumuz şehitler ve kahraman gaziler, bu topraklara Türk mührünü vurmuş, bu cennet yurdu bize vatan yapmışlardır. Ruhları şad olsun.

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kazandığımız Kurtuluş Savaşı’ndan sonra 29 Ekim 1923’te , "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir." ilkesi ve ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma hedefiyle Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduk. Bu tarihte tüm dünya, milletimizin son kurduğu devlet olan Türkiye Cumhuriyeti’ni tanıdı. Peki, şer güçlerin ülkemiz üzerindeki emelleri sona erdi mi? Hayır. En son 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren bu şer güçler ve içimizdeki iş birlikçileri, birlik ve beraberliğimizi bozmak, ülkemizin parçalanıp yok olmasına zemin hazırlamak için harekete geçtiler. Ancak tarihte sayısız örneklerini gördüğümüz gibi, o gün de kahraman Türk Milleti, cesaretiyle, ferasetiyle, sarsılmaz inancıyla meydanlara çıkarak devletine, ülkesine, bayrağına ve iradesine sahip çıktı. Devletimizin bekasına göz diken iç ve dış düşmanlarımıza hak ettikleri dersi verdi.Çanakkale’deki, Sakarya’daki, Dumlupınar’daki o ruh, 15 Temmuzda da kendini gösterdi ve verdiğimiz 250 şehit, bir kez daha bu toprakları bize vatan yaptı.

            Cumhuriyetimiz, demokrasimiz, gelişmiş ekonomimiz, yaptıklarımız ve yapabileceklerimiz dostlarımıza güven ve övünç kaynağı olup örnek teşkil etmekte,  milletimize düşmanlık hisleri besleyen karanlık güçleri ve vatan hainlerini ise korku ve telaşa düşürmektedir.

Yaşadığımız bu kritik coğrafyadaki tüm olumsuzluklara rağmen; ortak tarih, ortak kader ve amaç birliği ile vatandaşlık kimliği ilkelerine dayanan temeller üzerinde yükselen Cumhuriyetimiz sayesinde bu topraklar üzerinde yaşayanlar, tasada ve kıvançta, bir ve bütün olmada, ocağını ve aşını paylaşmada ne kadar kardeş olduğunu ortaya koymuş; dahası büyük bir millet ve büyük bir devlet olmanın gereği olarak, ecdadı gibi milyonları aşan vatansız insanlara kucağını açmış, dünyanın neresinde olursa olsun mazlumlara sahip çıkmış, zalimin karşısında olmuş, uzak yakın her bölgeye barış, adalet ve refahı yaymaya çalışmıştır.

            Bugün geldiğimiz noktada, daha aydınlık yarınlara ancak Cumhuriyetle varabileceğinin bilincinde olan büyük Türk milleti, Cumhuriyet rejimiyle kıvançlıdır. Demokratik, laik, çağdaş, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin bizleri ulaştırdığı nokta, hepimize heyecan ve ümit vermekte, birlik ve beraberliğimizi pekiştirmekte, milletçe daha iri ve daha diri olma azmimizi yenilemektedir.

Sevgili Gençler,

Her yerde ve her ferdimizle milletçe devletimizin bekası, milletimizin refahı için çalışmaya, dünyanın gelişmiş ülkeleri ile her alanda yarışmaya ve evrensel insanlık değerlerinin savunulmasına öncülük etmeye;  mazlumların yanında, zalimlerin ve vatan hainlerinin ise karşısında olmaya, her zamankinden daha fazla azimli ve kararlıyız. Bunun için gerekli olan güce, yeterli akla, birikime ve tecrübeye sahibiz.

            Milletçe içinde bulunduğumuzhuzur ve güven ortamını koruyarak; birlik ve bütünlüğümüze, demokrasimize, barışımıza, kardeşliğimize sahip çıkmaya; Cumhuriyetimizin temel değerlerini ve kazanımlarını her türlü tartışmanın üzerinde tutmaya devam edeceğiz.İnanıyorum ki; bundan sonra da Cumhuriyetimizin çağdaşlaşma hedefleri doğrultusunda çok daha büyük mesafeler kat edecek, çok daha büyük başarılarla Cumhuriyetimizi taçlandıracağız.

Bizi aydınlık ve müreffeh yarınlara taşıyan bu inançla, Cumhuriyetimizin 94. kuruluş yıldönümünü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı yürekten kutluyorum.Bu anlamlı günde, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal Mücadelemizin bütün kahramanlarını, eşsiz fedakârlıklarıyla milletimizin gönlünde ölümsüzleşen bütün şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle, minnetle anıyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”

         Vali Büyükakın'ın konuşmasının ardından,Cumhuriyet'e Saygı Gençlik Koşusu ve şanlı bayrağımızın Vali Büyükakın'a teslim edilmesi töreni gerçekleştirildi. Daha sonra ise öğrenciler tarafından şiirlerin okunması, ödül töreni, Kızıldamlar Köyü Halk Oyunları Ekibi, Erzurum Yöresi Folklor Ekibi,  Karadeniz Bölgesi Kemençe ve Folklör Ekibinin gösterilerinin ardından Bando Konserine geçildi.

Büyük alkış toplayan gösterilerin ardından 2. Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanlığı Bando Takımının konseri ise büyük coşkuyla dinlendi. Protokol, Bando Takımı tarafından çalınan eserlere ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak eşlik etti.

Tören geçişinin ardından Vali Tahir Büyükakın’ın tören organize komitesini tebrik etmesi ile program sona erdi.

Editör: TE Bilişim