Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’un Büyükçekmece ilçesindeki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmasında Cumhurbaşkanı’nın Meclisi feshetme yetkisinin olmadığını söylemesine karşı bir cevapta; CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün’den geldi.

Cumhurbaşkanı’nın Meclisi feshetme yetkisinin olduğunu iddia eden Tüzün; “Dünya’nın bütün hukukçularına sorsunlar bunun adı fesihtir”dedi.

Tüzün, konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “AK Partililer, meydanlarda, televizyonlarda yaptığı konuşmalarda, tek adam rejimi getiren Anayasa değişikliği konusunda açıkça gerçekleri saptırıyorlar.

Sayın Cumhurbaşkanı da bizleri suçluyor, “Cumhurbaşkanının Meclisi fesih yetkisi yok. Şu hazırladığımız yasal düzenleme içerisinde çık böyle bir şey varsa bunu ispat et, ben cumhurbaşkanlığından istifa edeceğim’ diyor.

Sayın Cumhurbaşkanı, “Bazı ukalalarını da sosyal medyaya servis etmişler, onlar da aynı şeyi söylüyor. Meclis’i feshedecek diyor, yok böyle bir yetki. Nerede var gösterin diyoruz onlara” çağrısında bulunmuş.

Daha önce bu tür paylaşımlarda bulunmuş bir milletvekili olarak, Sayın Cumhurbaşkanı’na yanıt verme gereği duydum.

Çünkü ben önce hiçbir şekilde yalan söylemeyeceğime, dürüst olacağıma, hiçbir şart altında gerçeklerden, milletin yanında olmaktan vazgeçmeyeceğime milletime karşı söz verdim, bu sözümü, Meclis kürsüsünden milletvekili yeminiyle perçinledim.

Hiçbir şekilde, hiçbir çıkar karşılığı ettiğimiz yeminden dönmeyiz, yeminimizi çiğnemeyiz.

Gelelim fesih konusuna…

Önce 16 Nisan’da referandumda sizlerin onayına sunulacak Anayasa değişikliğine bakalım. Ne diyor bu değişiklik;

Madde aynen şöyle: “Madde 116 – CUMHURBAŞKANININ SEÇİMLERİN YENİLENMESİNE KARAR VERMESİ HALİNDE TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ GENEL SEÇİMİ İLE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ BİRLİKTE YAPILIR”

Her şey bu kadar net...

Cumhurbaşkanı’nın Meclis’i seçime götürmesi herhangi bir şarta bağlanıyor mu?

Hayır…

Kısacası Cumhurbaşkanı sinirlenip sabah kalktığında Meclis’i seçime götürüyorum demesinin önünde herhangi bir engel var mı?

Hayır…

Bunun adına fesih değil de ne denir?

Zaten AK Partililer de referandum için hazırladıkları kitapçıkta buna fesih demişler.

Kitapçıkta şöyle yazıyor;

Fesih yetkisi, yeni sistemde seçimlerin karşılıklı olarak yenilenmesi yoluyla gerçekleşebilecektir. TBMM 3/5 çoğunlukla, Cumhurbaşkanı da dilediği zaman bu yetkiyi tek başına kullanabilir.”

Bu kitapçıkta fesih kelimesi yanlışlıkla yazılmış diyebilirler.

O zaman Meclis tutanaklarına baksınlar…

Bütün konuşmacılar tutanaklarda fesih diyorlar.

Yapılan kandırmacadır.

Nasıl TRT’de “Zam değil, fiyat ayarlaması” diyerek gerçekleri çarpıtmaya çalıştılarsa;

Şimdi de fesih değil diyorlar.

Dünyanın bütün hukukçularına sorsunlar;

Bu fesih değilse nedir?

Yok gerçekleri saptırmaya çalışmıyorlarsa geriye tek bir nokta kalıyor;

Bu teklif daha Meclis gündemine gelmeden bütün AK Parti milletvekilleri boş kâğıda imza atmışlardı,

Sanıyorum Sayın Cumhurbaşkanı da anayasa değişikliğini okumadan mı imzaladı”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İstanbul’un Büyükçekmece İlçesinde toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na çağrıda bulunarak, Kılıçdaroğlu’nun iddia ettiği gibi Cumhurbaşkanı’nın Meclis’i feshetme yetkisinin olmadığını belirten Erdoğan, CHP liderine, iddiasını ispatlarsa Cumhurbaşkanlığı’ndan istifa edeceğini söylemişti.”

 

Editör: TE Bilişim