CP Fabrikası’nda Öz Gıda İş Sendikası’nda örgütlü olan işçiler sendikalı oldukları gerekçesi ile işten çıkartılan arkadaşlarının tekrardan iş başı yapmalarını isteyerek basın açıklaması düzenlediler.

Hükümet Konağı yanında gerçekleşen basın açıklaması ile işçilerin taleplerini dile getiren Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengül, şunları ifade etti:

“CP Standart Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş dünyanın birçok ülkesinde yatırımı olan uluslararası bir işletmedir. Hak İş Konfederasyonu’na bağlı Öz Gıda-İş Sendikamız yaklaşık iki buçuk yıldır CP gıdanın beyaz et ve yem fabrikalarında sendikal bir örgütlenme çalışması yürütmektedir. Bu süre içerisinde sorumlu sendikacılık anlayışımız ve ilkelerimiz gereği tarafların hukukuna azami dikkat ederek CP gıda işverenini, işyerlerini ve yöneticilerini incitmeden fakat üyelerimizin de hak ve menfaatlerini koruyarak sürecin sonuna gelmeye çalıştığımız bir yol takip edilmiştir. Bu süre içerisinde zaman zaman üyelerimizin hukukuna ters olduğunu düşündüğümüz uygulamalar yapılmıştır. Hatta bazı üyelerimizin iş akideleri tamamen sendikal örgütlenmeyi kırma maksatlı olarak yapıldığını düşündüğümüz, inandırıcı olmayan sebeplerle fesih edilmiştir.

Üyelerimize yapılmaması gereken uygulamalarla karşılaşıldığında hukuki çerçevede yasal yollara başvurulmuş sonuna kadar sendikamız tarafından takip edilmiştir. Bitmiş veya halen devam eden ve yeni başlattığımız davalarımızda mevcuttur. Yine bu süre zarfında CP gıda üst yönetimiyle birkaç defa telefonla görüşülmüş veya gerek görüldüğünde sendikamız yetkilileri ve CP gıda yönetimiyle bir araya gelinerek çeşitli görüş alışverişlerimizde olmuştur.

Sendikal örgütlenme sürecinin sonuna gelinip çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına çoğunluk ve yetki belgesi için müracatta bulunduktan sonra CP gıdaya yakıştıramadığımız gelişmeler yaşanmaktadır.Tüm işletmelerdeki yöneticiler sendikamıza üye arkadaşlarımızı birebir odalara çekip e-devlet şifrelerini istemekte, fabrikanın kapanması ile tehdit etmekte, sendikadan istifa etmezse işten çıkartmalar ile korkutarak aleni ve net bir şekilde baskı yapmaktadırlar.

Gerek üst gerekse yerellerde baskı yapan yöneticilerle ilgili yasal yollara müracaatlar yapılmaya başlanmıştır. Bu baskılar ve uygulamaların sonlandırılması maksatlı 04.12.2017 tarihinde CP Türkiye’nin genel merkezi önünde bir basın açıklaması yapılmış ikaz amaçlı siyah çelenk bırakılarak uyarılmışlardır. Buna rağmen 11.12.2017 tarihi itibariyle Osmaneli-Bilecik de 15, İnegöl-Bursa da 9, Turgutlu Manisa da 3 üyemiz sendikadan istifa etmedikleri için işten çıkarmıştır.

06.12.2017 tarihinden itibaren Osmaneli-Bilecik, İnegöl-Bursa ve CP Genel Merkezi önünde ki başlattığımız eylemler devam etmektedir. Önümüzdeki günlerden itibaren yerel ve ulusal basında görsel ve yazılı olarak CP gıdada yaşananlar kamuoyuna paylaşılacaktır. Üyesi olduğumuz uluslararası sendikalar ile yapılacak dayanışma ile CP gıda da anayasal haklara karşı takınılan tavır en yüksek perdeden anlatılacaktır. CP satış reyonu ve shoplarının olduğu bütün noktalarda el ilanı dağıtılacak bütün vatandaşlarımız CP de yaşananlar hakkında bilgilendirilecektir.

Taleplerimiz net dir.

1-İşten çıkartılan üyelerimiz derhal iş başı yaptırılmalıdır.

2-Hiçbir çalışana baskı, mobbing ve telkinde bulunulmamalıdır.

3-Çalışanların anayasal ve yasal haklarına saygı duyulmalıdır.

4-Hiçbir işletmede bundan sonra asla işçi çıkartılmamalıdır.”

Editör: TE Bilişim